Готвачки свиха храна от детска градина, взели и... мая

Храната уж останала, но проверка установи друго
25 яну 2017 12:00,
90
Готвачки свиха храна от детска градина, взели и... мая
Снимка: Reuters, архив

Родители на деца, посещаващи детска градина "Калина" в Плевен, се оплакаха, че готвачките крадат от храната, предназначена за децата им. Сигналите за изчезналата храна започнали да постъпват преди седмица.

По случая кметът на Плевен назначил проверка. Тя била изненадваща, но съвпадала с времето, когато готвачките си тръгват от работа.

В чантите на двете готвачки открили бучка сирене, кашкавал, масло, бисквити, дори и... 100-тина грама мая.

"Жалко е, че се взема от храната на децата, когато много родители не могат да си позволят да дадат на своите деца сирене, кашкавал, месо, масло", коментира пред Нова тв Мария Атанасова, временно изпълняваща длъжността началник отдел "Образование" в общината.

Готвачките взимат около 430-440 лв. месечно. Те са в предпенсионна и средна възраст. Едната работи в градината от нейното създаване - има над 27 години стаж там , а другата - 16-17 години.

Това, което готвачките са опитали да откраднат, са продукти от деня, от сутрешните закуски на децата.

Самите готвачки обяснили, че тези продукти са останали от закуска и вместо да ги хвърлят, както е по наредба, решили да ги вземат. Проверката обаче доказва, че храната не е останала, а жените са икономисали от продуктите.

И двете са уволнени дисциплинарно.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
10
 
! Отговори
Бивш студент преди 7 години
Някой случайно помни ли "сумистите" готвачки и лелки от Студентски стол "Четворката" 1995 г. -2000 г.. Едвам си носиха чантите вечер. С гаранция тежаха по над 100 кг. Тлъста работа, цял живот са се тъпчели безплатно - комунизъм в действие.
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в болниците не крадат ли? 3 бисквитки за закуска с 100грама чай без захар
74
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Никитя високата заплата няма да им донесе съвест, а страх да не останат без високоплатена работа. Така с ниска заплата няма и страх от загуба на работата, сега все в някое кафе ще я вземат да пържи картофи докато се пенсионира, и 27 години крадене на сирене ще й дойде бонус. Докато са били на ниско платена работа са взимали сирене като не може да крадат картофи от кафенето няма да крадат. А за работещите бедни е нормално да се опитват да правят шашми с цел оцеляване.
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А изхода от проблема с ниските доходи е в това всички да работят, труда да им се облага с данъци и да се събират повече пари за заплати за хората в бюджетния сектор. Всички млади хора трябва да работят иначе няма как да стане.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблем са никсите доходи на населението в БГ и липсата на законност и наказуемост.
71
4
 
5
 
! Отговори
Крал Бургер преди 7 години
Ако бяха отнесли храната в дебелите си търбуси нямаше да ги хванат. Сега за 100 гр, мая и бучка сирене безработни.
70
4
 
16
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Човек работи това, което сам си е избрал / независимо от причините за този избор. /Ниската заплата НЕ Е ПРИЧИНА ЗА БЕЗОТГОВОРНОСТ КЪМ РАБОТАТА!!!На тези лелки и по-високата заплата няма да им донесе съвест при изпълнение са служ. задължения!!!
69
0
 
21
 
! Отговори
Читател преди 7 години
В градината на сина ми се носи като виц - майка,която по спешност взема детето си на обяд, чува лелката като вика:Не знаеш ли как се яде кюфте? Виж, леля ще ти покаже...
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забавно, всички тук ги защитават, а когато прибираха полицай и митничари друга песен пеехте. :D Нали знаете че отговорността между едните и другите е огромна, но разликата в заплатата им е 100лв. 700лв взима полицай, 650лв взима митничар. Ама тях не защитавахте. Ясно морала е гъвкав. Ония там прибират милиарди на смяна и готово, съвеста е чиста. Те затова карат 15г коли и ходят със скъсани униформи.
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 70Ако беше малко по наясно с нещата, щеше да знаеш, че издръжката на градините в бг се плаща поне на 70% от общините и онези 50лв които ти плащаш са само 30% от издръжката на градината. Тоест всеки български гражданин плащайки си данъците всъщност плаща и издръжката на децата посещаващи държавни и общински детски заведения.
66
1
 
12
 
! Отговори
абв преди 7 години
До истинатаВсеки носи отговорност за собствените си действия.Хайде сега,защото депутатите крадат- и ние...Нетърпимост към кражбата трябва да има на всички нива,за ВСИЧКИ.Нали мразим политиците защото крадат-а защо не трябва да търсим отговорност от готвачките,които крадат?
65
1
 
20
 
! Отговори
няма срам преди 7 години
това е практика вьв всички детски градини.
64
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има си решение на въпроса, вдигат таксите на детските градини, вдигат заплатите на служителите и следователно няма да има злоупотреби! За 50 лв на месец даже се чудя как има сирене и месо за храна....В останалите държави детската градина е скъпо удоволствие, а служителите получават достатъчно.Заплатите на служителите в дестките градини и училищата са толкова ниски, че чак се чудя как има все още желаещи да работят
63
2
 
14
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До сега преброих точно двама тук които имат вероятно много близки хора в подобни схеми. Няма друга причина да се появяват минуси под коментарите по- долу.
62
9
 
10
 
! Отговори
Истината преди 7 години
До абвТо една кражба, политиците милиони окрадоха, а сега медиите се занимават защо някоя си лелка от детската градина е взела сирене и бисквити! Това е супер смешно и дори не трябва да става обществено достояние, имайки предвид останалите проблеми....
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СРАМОТА
60
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изобщо не съм съгласен, че ако заплатите им са по-високи, няма да крадат. Има си една специфична прослойка хора, които обичат да са на кротка държавна работа на място, където може да си покрадват туй-онуй. Че има жени, готови и способни да откраднат храна от мънички дечица, говори достатъчо за качествата и характера им. Срамота и позор! Срам ме е да чета как някои се опитват да ги оправдаят. Няма значение какво могат да си позволят родителите на децата.
59
3
 
16
 
! Отговори
абв преди 7 години
Кражбата си е кражба!Независимо от това каква е причината...Ти си подписал трудов договор за такава заплата,т.е.съгласил си се за тази работа да получаваш толкова пари.Не може сега оправданието да е ниска заплата...А за кражбите от детски градини- това си е от соца насам-все така...Не случайно едната готвачка има дългогодишен стаж ...
58
13
 
12
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Медиите отново си нямат работа! Не стига, че таксите за детските градини са повече от смешни, а сега някой краде от храната на децата, които едва ли не карат на хляб и сол, защото родителите им нямат пари за сирене и месо! Смешни сте! А при положение, че със сигурност остава храна, защо някой да не я вземе?!
57
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудно, всички, които жалят леличките за заплатите им - каква такса за детска градина сте готови и в състояние да плащате на месец, за да се хранят децата ви добре, лелички и възпитателки да са с достойни в собствените им очи заплати? На мога да повярвам, че има хора да търсят оправдания и извинения за долнопробната кражба от устата на малко дете! Какви хора сте, бе???