В Ново село стъпиха 15-те бронирани US машини

Те са част от оборудването на ротата от 120 щатски войници
236

15 бронирани машини "Брадли" и друга бойна и спомагателна техника беше транспортирана днес на Учебен полигон "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната.

Това е част от оборудването на ротата в състав до 120 военнослужещи от 3-та бронирана бригада от 4-та пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, които пристигнаха на територията на съвместното съоръжение през изминалата седмица.

Още по темата

Предислоцирането на американските военнослужещи е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative - ERI) и е част от операция "Атлантическа решимост" на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа.

"България е част от колективната система за отбрана и за нас е важно да домакинстваме инициативи в интерес на сигурността", каза полковник Йордан Йорданов, заместник-директор "Съвместни съоръжения и координационни дейности" във военното министерство.

Той уточни, че бойната и спомагателна техника, както и военнослужещите от американското военно формирование, ще бъдат ротирани и ще участват заедно с български формирования в тренировки и учения.

"Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа", заяви командирът на Първи батальон от 3-та бронирана бригада подполковник Джейсън Сабът.

Той уточни, че новопристигналата рота ще присъства на полигон "Ново село" в продължение на девет месеца, като след това ще бъде ротирана от подразделение с приблизително същия брой личен състав и техника.

Най-мащабното учение, в което ще се включи американското формирование, е "Saber Guardian 17", което ще се проведе през юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. В него ще се включат близо 40 000 военнослужещи от 21 страни-членки и партньори на НАТО.

Българската армия ще участва с до 4000 военнослужещи.

"Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво“, обобщи полковник Йорданов в заключение.


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русия = ко4ина оправлявана от крадци и доносници . На кой му трябва подобен *** ?
178
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русофоби=БесниКучета
Да, зная български патриоти, които не са искали ново, руско робство-Раковски, Захари Стоянов, Левски, Иван Вазов, Димитър Благоев, д-р Стефан Маринов
177
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ НАТО
176
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америкоски олигофренчета на снимката
-- не знаят къде и защо са попаднали.
А тези които ги изпращат ни подготвят
отдалече за война, която за тях ще е
изгодна а за нас трагична и то поради
тъпи бълг. политици.Просто трябва
прочистване от фалшиви политици.
175
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай ще освести и Русия ,и НАТО.
174
3
 
3
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 1 година
Какво ли щеше да бъде, ако Паси и Кобурга не бяха подписали за НАТО?? Струва ми се същото, ако сега се опитаме да излезем от него!! Янките са специалисти по войни срещу мирно население - жени, деца, старци! Още от ВСВ...Унгария и. Чехословакия нали се опитаха да излизат от Варшавския договор . И какво им се случи....? Пак ние ще си го отнесем - русофилите барабар с русофобите! Дядовците на тези момчета през 1943-1944 г избиват над 4000 човека! Колко са германофили, колко - германофоби ?!?!
173
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Партиен член - да прелети бе ама не смее - най много да им вадим труповете от морето и да плашим туристите
172
3
 
2
 
! Отговори
Партиен член преди 1 година
Дали ако прелети ниско някой руснак ще се получи ефекта като на оня американски кораб?
Преди години идваха руснаци на учения,сега американци.Следващите може да са китайци.
Само на Илиенци има една рота китайци.
171
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 203 в прав текст ти го казвам не ни дреме нито за тъ.пото нато нито за рускатати ко4ина дано се избият взаимно
170
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 199 Въобще не е вярно ,че Вие сте мнозинство ,на избори гласуват не повече от 55%от имащит право на глас .Колко от тях са за НАТО?Още един път ти казвам това ,че не съм съгласен с възгледите ти за НАТО ,не значи ,че трябва да ме гониш от държавата.И защо ме изселваш в Русия ?България трябва да е независима,не членуваща в никакви военни блокове.Войната е най-лошото което може да ни се случи.НАТО тласкат Изт.Европа към война с Русия?
169
0
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Джон по бързо от руснаците не може избягат кефти Тапка кефти Палмира доказано )
168
4
 
5
 
! Отговори
Русофоби=БесниКучета преди 1 година
Русофоб интелигентен, умен, честен, добър има ли? Няма! Невъзможно е Русофоб да притежава такива качества.
Умните хора никого не мразят.
167
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 192 И кога в България имаше референдум за членство вНАТО.
...
Нали това ти обяснявам. Такива са били реалностите тогава. Организираш референдум и излизаш от НАТО. Ако си прав няма да ти е проблем да събереш половин милион подписа за референдум. Също може да гласуваш за атака, те са за излизане от НАТО.ако си прав ще спечелите с 80%. Реалностите обаче показват друго. Атакистите ще съберете не 80, а 3%. Затова ти предлагам по-лесно, стягаш чемодан за свободната от НАТО Русия където ще дишаш св
166
3
 
1
 
! Отговори
БНА преди 1 година
Техниката на окупационните войски!
165
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва нещо голямо
164
2
 
8
 
! Отговори
Джон преди 1 година
То ако стане недай си боже нещо с Турция тези ще са първите дето ще офейкат
163
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 192 И кога в България имаше референдум за членство вНАТО.Не съгласния с политиката нс уж мнозинството не значи ,че трябва да приеме техните възгледи.Това което предлагаш не е демокрация ,а диктатура.
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 190 Леко са минали тези американчета,защото ,ако бяха във Франция полицията там използва палките, по друго предназначение,но пък знае ли човек то може и да им хареса,нали в US армия е пълно с гейове!
161
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 188
Като не искате да се изнасяте то тогава не роптае, ами приемете и вие след като претендирате, че сте членове на демократично общество решенията на мнозинството.
Ако и това не ви устройва съберете необходимите подписи и организирайте референдум. За късмет има и избори скоро, гласувайте за партия която ще ни изкара от НАТО. Понеже нищо от това не можете, аз ви предлагам най-лесното за вас решение- изнасянето. Защо да се мъчите като малцинство в натовска държава.
160
0
 
0
 
! Отговори
От 189 преди 1 година
До 187 Извинявай,коментара ми е за 185.