Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово

Украинци се обявиха срещу нехуманното отношение към животните
25 фев 2017 11:56, Елка Василева
232
Сблъсъци на протест срещу обичая "тричане на кучета" в Бродилово
Снимка: архив, Булфото

В странджанското село Бродилово се стигна до спорове и сблъсъци между природозащитници и местни хора - около 60 души, предимно млади хора от Варна, пристигнаха в селото, за да протестират срещу обичая "тричане на кучета", съобщи БНР.

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала.

Жителите на Бродилово отказват да спазват забраната на община Царево за провеждането на обичая. Всяка година в навечерието на Сирни Заговезни като част от програмата на Кукуров ден те връзват куче на въже и го въртят над местния вир.

Група украинци, организирани от Светлана Хънт - основател на фондация „Лъки Хънт“, се обявиха срещу нехуманното отношение към животните.

Украинците носеха плюшени кучета, които да раздадат на местните хора, но това стана повод за пререкания и сблъсъци. Лидерите започнаха да хвърлят плюшените играчки и да обясняват, че никой няма право да се намесва в местните традиции. Протестиращите целят да демонстрират на местните, че ритуалът може да се направи и с кукли.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
6
 
16
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 7 години
Това е хилядолетен Български обичай,изпълняван в чест на Хермес- кой праща необучени в патриотизъм младежи да пречат за съхраняването на древните Български традиции? Ако техните организатори толкова милеят за животните,що не идат в Испания и Мексико да пречат на коридите,или да завардят кланиците и птицебойните в големите фирми производителки на месо? Нашата традиция досега не е убила НИТО ЕДНО куче,а в кланиците ежедневно загиват хиляди животни- значи нашите традици пречат на някой от чужбина!
107
4
 
16
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Много хубав обичай. Предлагам да подложим на тричане всички народни представители. Като паднат във водата ще им се охлади мозъка и ще работят по-добре. Защото ако не им дойде следващото тричане да бъде в язовир Ивайловград от стената.
106
3
 
21
 
! Отговори
Симеонов преди 7 години
Намерили църква да се кръстят. Тези "любители" на животните се чудят как да се покажат по телевизиите и да изпросят някое евро от разни фондации. Украинската госпожица е минала много далеч от Бриджит Бардо. Полицаите по-добре да търсят бандитите , които обират и малтретират стари хора отколкото да ходят да охраняват протестите на разни откачалки.
105
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До наблюдателА пък ти си на три ракии.Кое му е лошото на това, да пазиш традициите си?Вярно е, че обичаят тричане вече не се свързва с древните вярвания, но, както пишат по-долу, нито едно куче не е пострадало!Какво ви пречи толкова?
104
1
 
8
 
! Отговори
:)) преди 7 години
До ЩеревТи правиш едно разумно предложение!Дойде ми наум нещо.Вместо да се провежда предизборна кампания, която изнервя и озлобява хората, тъй като се излива много помия по адрес на кого ли не, защо да не направим нещо, което хем ще развесели народа, хем ще спести много от парите, похарчвани за всяка такава агитационна кампания?Хващаме всички водачи на листи и ги тричаме, ама яко!Който от тях най-бързо се освести и пръв успее да излезе на брега, за неговата партия ще гласуваме!Ура!
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Revolution_А бре, революционере!Избрал си снимка на латинос.А какви са прословутите тамошни карнавали, които започват точно сега? Ами че те са баш езически ритуали, равностойни на нашите кукерски шествия - с тях се прогонват лошите духове и се стимулира възпроизвеждащата се природа! така са вярвали прадедите, които са измислили тези ритуални маскарадни шествия, придружени с песни и танци!
102
6
 
16
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Големия обществен проблем - къпането на кучета !!
101
3
 
15
 
! Отговори
Майстор Тричко преди 7 години
Трябва да се запази древната традиция, като се тричат дУпетатите в парламента! Така хем народа ще е доволен, хем природозащитниците няма да имат повод да протестират.
100
2
 
16
 
! Отговори
681 преди 7 години
Стига вече! Всяка година едно и също - блатодат за журналята...
99
13
 
7
 
! Отговори
прости селяндури преди 7 години
Тея *** са егати аборигените,извинявам се на аборигените за това сравнение.Толкова изостанал и умствено не доразит народ да живее в това село,нямам думи.
98
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 108 Защо политизирате? Проблемът е обществен. Обичаят е нехуманен към животните и е неприемлив от човешка гледна точка.
97
14
 
10
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
Това е глупаво. В 21 век няма място глупави езически обичаи. То да въведем и жертвоприношенията за боговете.....
96
2
 
31
 
! Отговори
Щерев преди 7 години
За да го пребъде този обичай е нужно съвсем малко: ДА ЗАМЕНЯТ КУЧЕТАТА С ПОЛИТИЦИ! Тогава всички ще са доволни.
95
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 102 Като си хвърляте да къпете кучето си, да не би преди това да го провесвате и въртите до откат.
94
16
 
10
 
! Отговори
kmb преди 7 години
Играене на хоро в ледена река, тричане на кучета, идеи за военно и религиозно обучение в училище. Добре дошли в Средновековието!
93
16
 
12
 
! Отговори
northatlantic преди 7 години
Това е един примитивен "обичай".
92
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изкоренява на местните обичай, налагане на чужди, силно комерсиализирани с крайна цел - смилане на народите до еднородна кайма. Кучетата са си живи и здрави, обществената енергията се отклонява в неправилна посока, занимават ни с глупости.Е, няма да стане.
91
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли поне едно окървавено и осакатено куче, та ми говорите за варварски обичай? Има ли поне едно? Кое точно е варварското в случая? Лятото като си хвърля кучето във водата да се окъпе, да не би да е варварско това мое деяние, та сте побеснели толкова?
90
1
 
4
 
! Отговори
до Сотир (Калоян) преди 7 години
Пий си хапчетата моля те. Какъв ботуш те гони, да не са дошли с войската. Прочел си някога някъде нещо, харесал си си една фраза и я използваш. Ама не си разбрал какво значи.
89
12
 
5
 
! Отговори
Понеже спорътЗацикли преди 7 години
и спорещите страни са непримирими, предлагам, в името на установяването на всеобщ консенсус, да тричаме кака Корни за здраве и за демокрация!Ако и след здраво издигане, въртене до омаломощаване и поне трикратно потопяване в ледена вода, все още има мерак да участва в избори, да я насочим направо към Социнтерна!:)