Пловдив с акция: Ловят уличните котки с кренвирши

Целта е да ги кастрират и обезпаразитят. После ги връщат
13 мар 2017 09:30, Мария Захариева
27
Пловдив с акция: Ловят уличните котки с кренвирши
Снимка: кадър, Youtube

Акция по улов на безпризорни котки стартира в Пловдив местният зооветеринарен комплекс. Уличните котки се ловят по-трудно от кучетата, признават служителите на комплекса. За да ги заловят, се използват капани със заложени за примамка кренвирши. Ако котка се подлъже да влезе в капана, я прехвърлят в клетка и я карат в комплекса. Там я кастрират и я обезпаразитяват с пудра срещу бълхи, а след няколко дни я връщат на мястото, където е била заловена.

Така през цялата 2016г. служителите на зооветеринарния комплекс са заловили над 600 улични котки, които после са били върнати по своите местообитания, твърдят от зоокомплекса. Там пък съществуващите 35 клетки са увеличени на 85, като половината са заети от конфискуваните питбули при полицейската акция на ул. "Георги Бенев" 7 на 29 октомври м.г.

Идеята е зоокомплексът да бъде разширен с още 5 декара, стига от МВР да прехвърлят намиращия се в близост до комплекса свой терен на община Пловдив. Ако това се случи, то клетките за кучета ще бъдат увеличени с още 80. През миналата година 135 кучета от приюта са си намерили домове, а за първите два месеца на тази година са били осиновени 13 улични кучета. Повечето от тях са безпородни, много рядко в зоокомплекса попадат породисти песове.

"Нека гражданите да сигнализират на телефон 032/966184, ако в кварталите видят много котки", призова шефът на зоокомплекса Георги Божев.

Той бе категоричен, че и след кастрацията котките запазвали инстинкта си да ловят мишки.


27
Още от
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 11 месеца
Какви наредби имаш предвид?
Доколкото знам, от съседите се иска съгласие за кучета, но котки можело да отглеждаш у дома си колкото искаш. Съседите имали право да се оплачат. Но не знам какви санкции се предвиждат.
Нямам нищо против котките. Дори напротив. Но патихме два пъти. Една баба години наред отглеждаше в апартамента си смърдящ котарак, който пикаеше навсякъде. Писахме жалби, не успяхме по никакъв начин да се справим с нея. Увоня стълбището.
Сега пък друга има 6 котки в двустаен апартамент
16
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 месеца
Мяууу, мяу!
15
4
 
3
 
! Отговори
До ГАДОРЯН преди 11 месеца
Сита котка, мишки не лови!
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Харесвам домашните животни, но развъждането и храненето на бездомни е характерно за хора с ментални проблеми. А държавата ни изобилства с такива.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И при нас има едни плиткоумни, които не познават думата "хигиена". Гледат няколко котки у дома и хранят още десет пъти по толкова от махленските. Пускат си котките навън, те по цял ден ровят из кофите, а после ги вземат в къщи. Пълна погнуса, смрад и болести! Има общинска наредба със санкции, но не се спазва! Това е България!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мисля, че е нехуманно да се дават кренвирши на котките!
11
3
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 11 месеца
Ще ловите котка с кренвирш??? От тези, дето се продават в магазините ни и не съдържат и грам месо? Котките за разлика от хората боклуци не вкусват мили общинари. Не се хабете излишно!
10
17
 
14
 
! Отговори
Котките са ужасни преди 11 месеца
Котките са нещо ужасно. Има при мен едни "добри" душички, които пускат котките в мазето на блока и резултата е милиарди бълхи, които те налазват, ако стъпиш в мазето, а понякога се налага. Наскоро бълхите започнаха да излизат и извън мазето и стана ад, но онези "добричките" продължават да развъждат бълхи.
Да не говорим за "котешката болест", силно заразна кожна болест, от която преди години се разболя сина ми, след като гушна едно такова бездомно коте и после с месеци бяхме на тръни.
9
6
 
18
 
! Отговори
UKRA преди 11 месеца
Котките са най чистите животни и не разпространяват никакви болести.Болести разпространяват плъховете и ако няма котки ,плъховете се размножават неимоверно и децата и старите хора почват да мрът като мухи от смъртоносните-над 20 болести разнасяни от плъховете.Не случайно в много държави за убийство на котка наказанието е било смърт-в Саудитска Арабия -и до днес.
8
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво за котките, но защо ги пускате обратно?! Ясно че, че котките са по-опасни от кучетата, разпространяват много повече болести и най-вече бълхи.
7
4
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 11 месеца
Демокрацията не разрешава нищо да се въди със своя естествен биоритъм. Всичко трябва бъде подложено на "грижа". След тая "грижа", вземе, че популацията на котки изчезне, както изчезват българите. Иначе кучкарите са на ***, Пловдив целият е една кучешка тоалетна и всекви невнятни твари, въдят кучета. Ако си бяха останали на село, това, разбира се, нямаше да е така. Но на село, са само мангаля. За какво са ви, тия ***, г-да? Нима не са ви достатъчни политиците?!
6
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що ловите котки, бе? Те не правят глутници и не са опасни. Ловете кучетата. Котките ловуват мишки, къртици - полезни животни са. А популацията им си се сморегулира прекрасно. Стига човек да е учил биология пне малко.
5
5
 
28
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 11 месеца
Препоръчва валериан. Обаче да попитам. Тези кастрираните като измрат кой ще лови мишките? Може би общинарите,а!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И ястребе така се ловят
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интересното в случай е че котките на нашата улица не ядат кренвирши, много пъти съм се опитвал да ги храня с това, но те явно не са толкова глупави като нас.
D
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нищо няма да хванат.Котките кренвирши не ядат знаем защо.Само пенсионерите и социално слабите са на хляб и кренвирши благодарение на соц. политика на Гроб.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Котка се улавя най-лесно като я излъжеш.