Пловдив с акция: Ловят уличните котки с кренвирши

Целта е да ги кастрират и обезпаразитят. После ги връщат
13 мар 2017 09:30,
27
Пловдив с акция: Ловят уличните котки с кренвирши
Снимка: кадър, Youtube

Акция по улов на безпризорни котки стартира в Пловдив местният зооветеринарен комплекс. Уличните котки се ловят по-трудно от кучетата, признават служителите на комплекса. За да ги заловят, се използват капани със заложени за примамка кренвирши. Ако котка се подлъже да влезе в капана, я прехвърлят в клетка и я карат в комплекса. Там я кастрират и я обезпаразитяват с пудра срещу бълхи, а след няколко дни я връщат на мястото, където е била заловена.

Така през цялата 2016г. служителите на зооветеринарния комплекс са заловили над 600 улични котки, които после са били върнати по своите местообитания, твърдят от зоокомплекса. Там пък съществуващите 35 клетки са увеличени на 85, като половината са заети от конфискуваните питбули при полицейската акция на ул. "Георги Бенев" 7 на 29 октомври м.г.

Идеята е зоокомплексът да бъде разширен с още 5 декара, стига от МВР да прехвърлят намиращия се в близост до комплекса свой терен на община Пловдив. Ако това се случи, то клетките за кучета ще бъдат увеличени с още 80. През миналата година 135 кучета от приюта са си намерили домове, а за първите два месеца на тази година са били осиновени 13 улични кучета. Повечето от тях са безпородни, много рядко в зоокомплекса попадат породисти песове.

"Нека гражданите да сигнализират на телефон 032/966184, ако в кварталите видят много котки", призова шефът на зоокомплекса Георги Божев.

Той бе категоричен, че и след кастрацията котките запазвали инстинкта си да ловят мишки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
3
 
! Отговори
Тина преди 6 години
Пловдив е станал една голяма тоалетна.Всичките тротоари са минирани и сега като се стопи снега всичко излезе на яве.Само в краката трябва да си гледаш,иначе...........А за котки да не говорим,в избите си не влизаме с години,неизползваеми.Ако влезе някой там му почерняват краката от бълхи.(лятото) Смърди на котараци,ужасно.Поне да ги кастрират в целия град.А,между другото всеки втори води куче по тротоарите защото в градината е забранено,никой не носи торбичка със себе си.
16
3
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Какви наредби имаш предвид?Доколкото знам, от съседите се иска съгласие за кучета, но котки можело да отглеждаш у дома си колкото искаш. Съседите имали право да се оплачат. Но не знам какви санкции се предвиждат.Нямам нищо против котките. Дори напротив. Но патихме два пъти. Една баба години наред отглеждаше в апартамента си смърдящ котарак, който пикаеше навсякъде. Писахме жалби, не успяхме по никакъв начин да се справим с нея. Увоня стълбището.Сега пък друга има 6 котки в двустаен апартамент
15
1
 
5
 
! Отговори
:) преди 7 години
Мяууу, мяу!
14
7
 
6
 
! Отговори
До ГАДОРЯН преди 7 години
Сита котка, мишки не лови!
13
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Харесвам домашните животни, но развъждането и храненето на бездомни е характерно за хора с ментални проблеми. А държавата ни изобилства с такива.
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И при нас има едни плиткоумни, които не познават думата "хигиена". Гледат няколко котки у дома и хранят още десет пъти по толкова от махленските. Пускат си котките навън, те по цял ден ровят из кофите, а после ги вземат в къщи. Пълна погнуса, смрад и болести! Има общинска наредба със санкции, но не се спазва! Това е България!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че е нехуманно да се дават кренвирши на котките!
10
4
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
Ще ловите котка с кренвирш??? От тези, дето се продават в магазините ни и не съдържат и грам месо? Котките за разлика от хората *** не вкусват мили общинари. Не се хабете излишно!
9
23
 
16
 
! Отговори
Котките са ужасни преди 7 години
Котките са нещо ужасно. Има при мен едни "добри" душички, които пускат котките в мазето на блока и резултата е милиарди бълхи, които те налазват, ако стъпиш в мазето, а понякога се налага. Наскоро бълхите започнаха да излизат и извън мазето и стана ад, но онези "добричките" продължават да развъждат бълхи. Да не говорим за "котешката болест", силно заразна кожна болест, от която преди години се разболя сина ми, след като гушна едно такова бездомно коте и после с месеци бяхме на тръни.
8
7
 
26
 
! Отговори
UKRA преди 7 години
Котките са най чистите животни и не разпространяват никакви болести.Болести разпространяват плъховете и ако няма котки ,плъховете се размножават неимоверно и децата и старите хора почват да мрът като мухи от смъртоносните-над 20 болести разнасяни от плъховете.Не случайно в много държави за убийство на котка наказанието е било смърт-в Саудитска Арабия -и до днес.
7
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво за котките, но защо ги пускате обратно?! Ясно че, че котките са по-опасни от кучетата, разпространяват много повече болести и най-вече бълхи.
6
5
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Демокрацията не разрешава нищо да се въди със своя естествен биоритъм. Всичко трябва бъде подложено на "грижа". След тая "грижа", вземе, че популацията на котки изчезне, както изчезват българите. Иначе кучкарите са на мода, Пловдив целият е една кучешка тоалетна и всекви невнятни твари, въдят кучета. Ако си бяха останали на село, това, разбира се, нямаше да е така. Но на село, са само мангаля. За какво са ви, тия ***, г-да? Нима не са ви достатъчни политиците?!
5
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що ловите котки, бе? Те не правят глутници и не са опасни. Ловете кучетата. Котките ловуват мишки, къртици - полезни животни са. А популацията им си се сморегулира прекрасно. Стига човек да е учил биология пне малко.
4
6
 
32
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Препоръчва валериан. Обаче да попитам. Тези кастрираните като измрат кой ще лови мишките? Може би общинарите,а!
3
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересното в случай е че котките на нашата улица не ядат кренвирши, много пъти съм се опитвал да ги храня с това, но те явно не са толкова глупави като нас.D
2
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо няма да хванат.Котките кренвирши не ядат знаем защо.Само пенсионерите и социално слабите са на хляб и кренвирши благодарение на соц. политика на Гроб.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Котка се улавя най-лесно като я излъжеш.