2800 българи предсрочно пенсионирани. Защо?

Намаляват им се парите обаче с 4,8% пожизнено
3 апр 2017 09:30, Петя Славова
7
2800 българи предсрочно пенсионирани. Защо?
Снимка: архив, Булфото

2829 българи са излезли предсрочно в пенсия през миналата година, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Това са хора, на които не им достигат не повече от 12 месеца до навършване на пенсионна възраст.

За всеки липсващ месец излезлият предсрочно в пенсия ще получава пожизнено с 0,4% по-ниска сума за старини. Така кандидат-пенсионерите с недостигаща година за излизане в заслужен отдих са се лишили от 4,8 на сто от бъдещата си сума за старини. Възможността за предсрочно пенсиониране важи само за работниците от трета категория труд, пише "Монитор".

Тази година жените от тази категория ще се пенсионират на 61 г. след 35,4 г. осигурителен стаж. Мъжете пък ще прекъсват работа на 64 г., при условие че имат поне 38,4 г. трудов опит.

Преференцията за предсрочно пенсиониране е само за кандидатите с недостигаща възраст за прекъсване на работа. Онези, които са минали 60-те години, но нямат нужния осигурителен стаж, могат да откупят липсващия им период.

От тази година обаче откупуването на осигурителен период поскъпна от 74,76 лв. до 86,48 лв. Причината за скока на цената за месец трудов опит с близо 12 лв. е увеличението с 1% на осигуровката за пенсия.

Осигурителен стаж за пенсия могат да откупят както излизащите в заслужен отдих, така и висшистите, за които следването може да се зачете като трудов опит. Максималният период, който кандидат-пенсионерите и висшистите могат да откупят, е 5 г.

Това означава, че за една година трябва да платят 1037,76 лв., а ако се възползват от възможността да откупят всичките 5 г., трябва да извадят 5188,80 лв. Откупуването на стаж също важи само за работниците трета категория труд.

Над 100 човека всеки месец търсят липсващия им по документи осигурителен стаж за пенсия с помощта на пенсионни консултанти. Най-често пред проблема с недостигащ осигурителен период за пенсия имали хората, работили преди 1997 г. Причината е, че част от предприятията, от които служителите трябва да имат документи, вече са закрити. Така кандидат-пенсионерите трябва да издирват правоприемниците на тези фирми, за да докажат, че са работили в съответната фирма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: старостНОИпенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Miasto za djadaite deto shte idvat ot stambul
3
2
 
0
 
! Отговори
Foi преди 7 години
Bii kapka todorova, plastai gaz
2
0
 
14
 
! Отговори
Калфин преди 7 години
Това е тъпата реформа на оня *** Калфин! Голям умник, няма що!
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи мъжете ще се пенсионират на 100 години, а пенсия ще видят през крив макарон, отвратителна държавица. Народе спишшшшш.