Пунктове за годишни прегледи – с нарушения за 100 бона

Нов софтуер ще осигури контролът им в реално време
10
Пунктове за годишни прегледи – с нарушения за 100 бона
Снимка: архив, Булфото

Близо 100 000 лева глоби отнесоха пунктове за годишни технически прегледи, сочи справка на Министерство на транспорта. Санкциите са наложени за първите три месеца от инспектори на ИА "Автомобилна администрация".

От началото на тази година контролните органи са извършили 793 проверки на технически пунктове, като към момента валидните разрешителни на технически пунктове са 1026. Издадени са 85 наказателни постановления, от които са събрани глобите, а общо съставените актове са 100. През миналата година контролните органи към агенцията са направили 2910 проверки на технически пунктове. А за установени нарушения са съставени общо 533 акта, пише "Монитор".

Издаване на документ за технически преглед, без превозното средство да е минало проверка или без да отговаря на изискванията, е сред най-честите нарушения. Други нередности, които констатират проверяващите, е, че хората, отговорни за извършването на техническите прегледи, не организират и не контролират прегледите според регламента, както и че проверките на колите се правят със съоръжения, неотговарящи на изискванията. Сред редовните нарушения са и липса на документ за платен данък при прегледа, както и непровеждане на нужните проверки на спирачна система, и състоянието на отработилите газове.

През миналата година близо 1,68 млн. леки коли са преминали през технически преглед, от които на близо 200 не е издаден документ за проверка, а на повече от 2300 са дадени временни стикери за 14 дни, в които да отстранят открити технически нарушения.

Освен автомобилите, близо 170 хил. камиона до 3,5 тона и 68,4 хил. тирове са минали през пунктовете за годишни технически прегледи. Документ за техническа годност не е издаден съответно на 16 и 8 камиона, а други общо 362 са били с временни прегледи. Проверени са и над 12,6 хил. автобуса и около 12 хил. мотоциклета. От автобусите само 3 не са преминали годишния технически преглед. Тролеите и трамваите, които са проверени през миналата година, са 168.

Нов софтуер ще определя дали колата минава технически преглед или не. Той ще позволява предаване в реално време на измерените стойности от уредите на техническите пунктове към Централизирана информационна система. Тя автоматично ще определя валидността на прегледа. Това ще позволи контрол в реално време, както и последващ контрол на съхранените данни и работата на служителите в техническите пунктове.

В момента се подготвя проекта за въвеждане на новия софтуер и се очаква в следващите месеци да бъде факт. Системата ще намали влиянието на субективния фактор при измерванията със спирачните стендове, газ анализаторите и димомерите. Така ще се минимизира възможността за фиктивни измервания или манипулирането на реалните резултати от измерванията.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Katlak преди 4 години
Tova e arogantna brutalna teroristichna bezsramna bg mediina laja bez nikakvi fakti, oficialni dokumenti s imena, adresi, snimki, video i jivi svideteli.


Nima e vazmojno takova katastrofalno totalno bg vatreshno zastrahovatelno sabitie da e oslepilo hepten ogromnata armia ot trudovaci v bta, ban, bnt, sem i da gi e lishilo ochi, usti, nosove i ushi i reklamno vreme?!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво направи оня *** петербурски за два мандата? Освен че крепеше портрета на баце на бщрото си?
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ауууу, колко голяма сума на нарушенията, аууууу. А, ама то автомобилите в България са над 4 млн., т.е. това прави по 25 ст. на автомобил, ауууу, ама то не било много.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"като към момента валидните разрешителни на технически пунктове са 1026" и преди проверката са били 1026 значи.
6
0
 
7
 
! Отговори
Кой контролира преди 4 години
контролиращите?
5
1
 
25
 
! Отговори
Водач преди 4 години
Защо трябва да се представя документ за платен данък? Нали от миналата година пунктовете са вързани с данъчните и можеха онлайн да проверяват дали данакът е платен.
4
5
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
А сега кажете колко от тези 100 000лв. са влезли в бюджета и калко в съда?Затваряне на пункта , докато внесе парите. Същото и за нарушителите на пътя.Вкарване в предварителен арес докато не внесе парите. На следващия ден парите от глобите са кацнали.Ама за това се иска дупе.
3
6
 
3
 
! Отговори
Bg-MOT преди 4 години
Да си купят по един нов "Москвич" или "Жигули" и да се радват на жизнята
2
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващите Мутри да не крадат а да спомогнат хората да си подменят автомобилите с нови а не да купуват от автокъщите отпадъка на евро.гейците който *** е на 20 години с 5 пъти превъртян километраж! Какъв преглед ще и правиш на 20 годишна барака? Нито спирачките нито системите нито еко изискванията и са наред? Как може от една бабичка на 80 години да искош да ражда? Какво ще роди мушмоли ли? Така е ис автомобилите. Неможе да сравняваш един автомобил от магазина и един изтърбушен от каране
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 1 680 000 проверки, само 2500 са дали някакъв проблем???
чисто нови коли ще дадат повече дефекти
егати автопарка дето имаме