Турски тираджии карат без винетки... 3 бона глоба на място!

За 2016 г. са засечени стотици ТИР-ове и автобуси и хиляди автомобили
73
Турски тираджии карат без винетки... 3 бона глоба на място!
Снимка: архив "Булфото"

Турските тираджии и гастарбайтери масово пътуват през България без да си купуват винетки. Затова властта им готви солени глоби.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов предлага правителството да приеме таксите, които нарушителите да плащат като компенсация.

Искането на Попниколов е следствие от законодателни промени, които депутатите приеха в миналия парламент. Те са насочени най-вече към транзитно преминаващите турски гастарбайтери, които избягват купуването на винетки.

Още по темата

Масова практика през последните години е турски гастарбайтери преминаващи през България два пъти в годината да не залепят винетките си или да слагат фолио, за да ги местят от кола на кола.

Други държаха винетките си в жабките.

Доскоро, дори и да беше установено нарушението, на гастарбайтерите бяха налагани глоби от 300 лв., които те не заплащаха, защото не живеят в България.

С новите текстове, заплащането на глобите ще става на място на пътя или на граничните пунктове.

Данните на Агенция "Пътна инфраструктура" показва, че през 2016 г. на 176 тежкотоварни камиона над 12 тона са били издадени наказателни постановления, още на 174 автобуси и бусове също. Установените автомобили без винетки през 2016 г. са 7879 броя, пише “Дарик“.

"Въвеждането на компенсаторната такса ще окаже въздействие върху онази група потребители, които ползват републиканските пътища, които са включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци без да са заплатили дължимата винетна такса за съответния период на ползване и категория пътно превозно средство", гласят мотивите на служебния министър, с които се предлага приемането на тарифата.

Предлаганите санкции са в двукратен размер на годишната винетка за съответните категории пътни превозни средства - почти 3500 лв. за камиони и 200 лв. за леки автомобили.
 


73
Още по темата: Глобавинеткатираджия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
1
 
! Отговори
богат и беден преди 1 година
Заболяха ме пръсти те да пиша че трязва да се слорат бариери по магистралите и да събираме тол такси като сърбите хърватите и словенците ... Обаче ... бай Ганювска работа. Много загубени чиновници има у бугаристан.
54
12
 
1
 
! Отговори
rmr преди 1 година
Егати и държавата сме, опряхме до транзитно преминаващите да ни оправят бюджета и пътищата. Не ви ли е срам господа управляващи?
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турските сериали ще поскъпнат.
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свинетка Павлова да си размърда телесата
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е напълно нормално за това гладно и долно племе
50
15
 
8
 
! Отговори
Ганьо преди 1 година
Турците много ни обичат, а ние сме останали с комплекси. Тази омраза е безпочвена.
49
14
 
6
 
! Отговори
Полицай преди 1 година
Турските тираджии и гастарбайтери са най-безпроблемните.
48
6
 
5
 
! Отговори
TIR преди 1 година
Поредната тенденциозна статия! На излизане те питат за винетка. Без винетка не можеш да минеш през границата.
47
0
 
7
 
! Отговори
Бобо преди 1 година
46,недей да лъжеш.Таксата за соло камион е 6евро.До Атина общо таксите са 165.90за соло камион.А на кантара и за вход и за изход искат квитанция за винетка
46
0
 
0
 
! Отговори
ставри преди 1 година
До Анонимен 46

Я ми кажи до Атина колко плащаш?
45
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците не ни имат за държава, затова се държат така с нас. Това е в резултат на доктрината "да не разсърдим някого" и много скоро ще видим откъде изгрява слънцето
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кат не могат да платят сваляне на номерата и ако може да ката така. След 5км следващия патрул го глобява че кара без номера и конфискация на превозното средство.
43
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да карат и без това всички пари от винетките отиват в джоба на кръглия зеленчук от Банкя
42
20
 
6
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 1 година
ДА ИДВА БЙКО,
КОМУНИСТИТЕ ОКРАДОХА ВСИЧКО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА, НЕ СТАВАТ :)))
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
43 Що дрънкаш глупости, бе? Аз защо не плащам нищо на КПП Кулата като влизам в Гърция, а плащам 5 евро като стъпя на тяхна магистрала с камиона? М?
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българската държава винаги е била враг на тези, които желаят да са редовни и приятел на тези, които желаят да са нередовни. Администрацията има една цел - да влачи без да я хванат. А някаква държавност, някаква полза от нея за обществото? Мизерници крадливи.
39
0
 
12
 
! Отговори
Бобо преди 1 година
А за българските камиони,нито можеш да влезеш нито да излезеш ако не представиш на митничара стикера с баркода.
38
1
 
34
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
Както е решен проблема с глобите за чужденци в Германия, Австрия или Швайцария. Мобилни терминали в колите на полицията и глобата се плаща с банкова картa. Ако нямаш такава отиваш с такси или пеш до най близката банка да направиш превод.
37
1
 
25
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
ако не могат да съберат сумите от досегашните глоби в пъти по ниски от предстоящите как тогава ще им вземат 3000? на място никой не би разполагал с толкова много кеш или би се съгласил да плати
тогава корупцията сред пътните полицаи ще се увеличи в размера на рушвета и държавата пак няма да си види постъпленията в касата
36
1
 
23
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
що да си купуват след като масовата практика е да бутнат 20 евро на катаджията така си спестяват а и ченгето е доволно,не са виновни преминаващите а това че корумпираните власти приемат и си искат рушвета това предразполага към неглижиране на отношението към винетката