Монументът на Бузлужда – назъбен, неспасяем...

Паметникът не може да рекламира нищо, обяснява скулптор
Обновена: 23 юни 2017 10:25 | 23 юни 2017 10:15, Петя Славова
95

БСП излиза на простест пред Министерския съвет, ако не си върне паметника на Бузлуджа безвъзмездно. Според скулптора проф. Велислав Минеков обаче, обектът е неспасяем и не може да рекламира нищо.

"Тези реставрации стават с пари. Кой ще даде парите? Вместо пенсионерите да излязат по улиците, по-добре БСП да подкара своите милионери и да заплатят един ремонт", коментира проф. Минеков в "България сутрин".

Още по темата

Скулпторът подчерта, че БСП и ГЕРБ са абсолютно единни в разрухата, която сме постигнали през годините. По думите му през цялото време на управлението на ГЕРБ не се е чул глас от БСП срещу унищожаването на културното ни наследство.

"Сградата е правена с народни пари. От учениците се събираше по едно левче и трябваше да ги дадем за тази сграда. Целта беше да бъде нещо като конгресен център. Как ще се използва това нещо, кой ще го използва? Конгресен център се поддържа много трудно, това е просто невъзможно", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Политологът доц. Мария Пиргова отбеляза, че паметникът е на държавата и законите трябва да се спазват. Според нея БСП заема позиции тогава, когато на партията й е изгодно.

"Не е въпросът в това, че Корнелия Нинова иска безвъзмездно Бузлуджа. Стама дума за това, че някой трябва да се погрижи за този паметник и той да не бъде съборен. Паметниците не трябва да се рушат", посочи тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"БСП първо трябва да се заеме с премахване на закона, според който старият социалистически режим е обявен за престъпен. Страшно много ползваме, но паметник на капитализма така и нямаме", каза още доц. Пиргова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
9
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Ами след като държавата може да налага санкции на гражданите че не стопанисват собствеността си и те са потенциално опасни, защо да не може гражданите да санкционират държавата за безхаберието си за паметника? А да, забравих - те законите не са реципрочни, а само за народа
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Монтирайте три ракетни двигателя в основата на чинията и нека обратното броене да започне.
21
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 6 години
И в какво точно може да се превърне, бе !? В музей !? На какво ? И имате ли представа какви са изискванията една сграда да бъде музей ? Вентилация, климатизация, пожарна и аварийна безопасност, вътрешно разпределение и т.н. Да не излезе накрая, че за да се превърне в музаей трявба да се построи наново...Истината е, че стана световна сензация, защото да да построиш подобно нещо в планината е грандиозна глупост, а и е доста призрачно мястото. Ако го ремонтират никой няма да ходи...
20
2
 
8
 
! Отговори
Дядото преди 6 години
Тази чиния ако се търколи ще падне чак в Бяло море
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Георгиев И какво ще прави тоз ,,невинен ,човек там . Кьорав ли е,че е опасно .
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм обикновен човек от народа и ако има дарителска кампания за възстановяването, с радост бих дарил 1000 лева...Аз също бих дал обаче за събарянето му.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай Спиро Лясковски ци.ганин ,лъжеш. Бил си 7-8 клас и не си бил пиян защото даскалите щяхя да ти плющат шамарите .а тогава не си поплюваха . И въобще не си бил на Бузлуджа .Това са лъжи в стил Иво Минджев _ ДС , че приемали комсомолци на Бузлуджа . Глупости .
16
1
 
11
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Вижте, лесно се руши и пак пари трябват. Аз съм за запазването на Държавната собственост и трансформирането на този монумент в Музей например. Мястото е страхотно за културен туризъм. Само че освен паметника, трябва да се оправи и пътя до него! А иначе БСП има едно значение и то се е проектирало върху сегашното състояние на Бузлуджа - БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ! Какво ще протестират? Като бяха на власт защо не отделиха пари? Ами алчните им олигарси защо не съберат, а пак ще искат от "публиката"!?
15
8
 
5
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Трябва да бъде разрушен. Да не чакаме да се случи най-лошото с някой невинен човек.
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пияната орда натресла ни ,,владичество и съжителство ,,цензурирала Вазов ,Ботев ,възрожденците ни ,подмазваща се на,, нашият приятел ,брат Ердоган ,, осигурила ни за бъдеще газ и ток от Турция, нея докого ще търпим??
13
7
 
10
 
! Отговори
Чревоугодника преди 6 години
Това лято ще ходя горе, на паметника и ще извърша естествена биологична функция по изхвърляне на непотребни за организма вещества, отработени преди това от стомашно-червния такт.
12
3
 
10
 
! Отговори
О Шипка! преди 6 години
До Бузлуджанец: Партията ви - сиреч "реформираното" БКП и разклоненията му от бизнес кръгове притежава 95 % от богатствата на България. Помолете ги да отделят 1-2 % поне за паметника. В крайна сметка дължат милионите си на онова което символизира този паметник!
11
7
 
13
 
! Отговори
бай Спиро преди 6 години
Навремето ме закараха в тази бутафорна катакомба да ме правят комсомолец. Не си спомням много понеже бях пиян на куче. По онова време алкохола беше единственото достъпно средство за "забавление" на младежта.Според мен трябва да я оставят в този вид, като символ на комунизЪма - кичозна руина в нищото !
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин И аз !
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Stefko 88 Днес,,Болшевишката пияна орда,, е БКП= ГЕРБ. Техният паметник трябва да е Атомният реактор за АЕЦ Белене .
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като излязат на протест, що не вземат да ги съберат и натикат за няколко години в "паметника" да си го реставрират отвътре.
7
26
 
11
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Аз съм обикновен човек от народа и ако има дарителска кампания за възстановяването, с радост бих дарил 1000 лева. Ако всички трезво мислещи го направят, съм сигурен, че пари ще се намерят.
6
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е паметник, а постройка някаква, която няма как да бъде използвана за нещо смислено.Както едно време Германия се е освободила от символите на нацизма, по същия начин това трябваше отдавна да е сторено и в България. Знаем обаче, че няма да се случи.
5
13
 
23
 
! Отговори
niki преди 6 години
Тази *** да се маха от прекрасното място, на което са го цвъкнали и изглежда като един цирей на пеизажа.Да идват багерите и да го събарят.
4
13
 
22
 
! Отговори
Stefko 88 преди 6 години
да го махат заедно с този на болшевишката пияна орда в София!