За Бузлуджа от МС: Закъсняхте, БСП! Нинова: Аман, Борисов!

Столетницата не може да си върне паметника безвъзмездно
22 юни 2017 17:15,
91
За Бузлуджа от МС: Закъсняхте, БСП! Нинова: Аман, Борисов!
Снимка: архив "Булфото"

БСП няма да си върне паметника на връх Бузлуджа или поне не скоро. Това стана ясно след среща между лидера на Столетницата Корнелия Нинова и регионалния министър Николай Нанков.

Двамата разговаряха няколко дни след като социалистите подновиха искането си да си върнат собствеността върху рушащата се от години сграда на заветния за тях връх Бузлуджа.

Червените настояват за това от години, а през 2011 година първото правителство на Бойко Борисов взе решение, с което им отстъпи сградата безвъзмездно. Оттогава досега обаче БСП така и не направи постъпки да влезе във владение на паметника, а днес законът вече е променен и това няма как да стане, се разбра по време на срещата.

Още по темата

След нея Нанков припомни, че с последните промени в Закона за държавна собственост се забранява на юридически лица, НПО и партии да получават безвъзмездно имоти-държавна собственост. Министърът обясни, че възможността за това е била пропусната от БСП още през 2011 година.

"Паметникът на Бузлуджа все още е собственост на Областната управа в Стара Загора. За този период областната управа и МРРБ са приканвали БСП да се довърши процедурата, която предвижда два етапа - решението на МС и сключване на договор за прехвърляне на собствеността между областния управител и БСП", каза Николай Нанков.

"Шокирана съм от това, което разбрах. Аман от номерата на Бойко Борисов. Първо елате си вземете Бузлуджа безвъзмездно, а сега ни обясниха, че това не може да стане", коментира след разговорите Нинова.

Министърът пък обясни, че на този етап съществува вариант БСП да получи Бузлуджа за безвъзмездно ползване за срок до 10 години. Тази форма на стопанисване давала права за реализиране на инвестиционни намерения.

Според Нинова обаче в момента се съсредоточава енергия само и само социалистите да не получат паметника.

Тя обясни, че от една седмица, откакто левицата е изявила желанието да си върне сградата на върха, са се явили много кандидати - политически лидери, политически партии, НПО-та, юридически субекти, физически лица.

Според нея изведнъж и общината в Казанлък, и областната управа на област Стара Загора са се сетили, че и те си искат паметника, за да започнат да го стопанисват, след като години наред са го оставили на произвола.

Нинова даде да се разбере, че е готова да организира протести.

"Бойко да намери начин да си изпълни това, за което ни е поканил. Не искам да плаша, но ще докарам социалистите пред МС", каза тя.

Регионалният министър обясни, че има и друг начин БСП да си върне паметника според сегашния закон – да го купи след обявяване на търг. В него обаче можели да участват и други кандидати, а данъчната оценка по предварителни разчети била 110 000 лв.

Според Нинова пък предлаганите варианти имали за цел да не се случи това, което БСП желае - запазване на обекта като архитектурен паметник за страната и като символ за партията.

Лидерката на БСП съобщи, че предстои червеното ръководство да обсъди следващите си действия. Тя обясни, че партията е готова да плати, но не уточни каква сума може да си позволи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
До До 81-ДинкоАбе то и Партийният дом и НДК не са на световно ниво ,но ги ползвате за офиси ,защото са на жълтите павета....
82
0
 
2
 
! Отговори
До 81-Динко преди 6 години
Динко,Динко още има такива заблудени овце като теб.Когато се свършите ,тогава ще тръгне България напред,защото я дърпате назад с безумието си.Няма СИВ-няма измислена и тромава икономика. Тръгнахме пак от нула след тези загубени 45 години.Кое беше на световно или европейско ниво -Правец,Кремиковци,Радомир,Девня,Панега,Куклен ,все съсипана природа и нерентабилна икономика с допотопната руска техника. Социализма е недоносче,каза го Т.Живков,когато всичко рухваше и само се разпадна.
81
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До ДинкоСамо формен *** може да твърди това, което сте написали, неуважаеми Динко!
80
0
 
0
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Анонимен 78БСП=НЕКРОФИЛИЯ!
79
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До ДинкоСамо формен *** може да твърди това, което сте написали, неуважаеми Динко!
78
1
 
0
 
! Отговори
Сульо преди 6 години
Питайте Бакърджиев, той ще даде идея какво да се открадне и после как да се взриви за да се заличи историята на България. Той има опит с мавзолея, с което обезсмърти името си.
77
5
 
2
 
! Отговори
Динко преди 6 години
До Анонимен 80То през комунизма в България всичко построено като паметници, заводи, училища, пътища, войска и т.н. е с пари от джоба на руснака. Когато руснаците влизат с танковете в България отблъсквайки немските войски, България е била с пътища от павета, без ток, без големи заводи, тук там някой фаетон и другото каруци, беднотия, глад, болести, въшки. Съжалили на руснаците. А сега руските агенти плюят върху България, безинтересна им е-нито населението читаво, нито полезни природни ресурси.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДинкоНе знаех, че чинията на Бузлуджа е руска. За бея колко са платили американските агенти? А руските агенти защи спят?
75
4
 
2
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Паметника е в такова състояние, че по-добре да се взриви и да се построй на ново.Американските агенти плащаха всичко руско да бъде унищожено .
74
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова, не си вчерашна, не му ли знаеш номерата на тиквата че му се връзваш! Един ден едно, другия - друго!
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметникът на връх Бузлуджа е на държавна земя и е строен от всички нас,не само от комунисти-социалисти.Ще има да вземат,да е само на БСП.Живеем в свободен свят,със свободен пазар,никъде не дават даром ,нищо.
72
5
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Цялата измама със санирането и кражбата на 2 милиарда от българите ми напомня на пирамидите които се развихриха в началото на прехода 90те години. намираш трима балъци, вземаш им парите и ги изпращаш на първия , тримата намират още по трима и така докато един премиер им каза истината и всичко рухна. Много хора се оказаха без пари. И в момента се случва същото. Всички се надяват за безплатно саниране, но след няколко години истината ще лъсне и ще разберем че трябва да връщаме на банките 16 милиарда.
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат Бузлиджа за да могат после да го продадат на някого. Комунистите са си такива. Усвояват държавни капитали и после ги продават и стават капиталисти. Като всички капиталисти, с които разполагаме в момента.
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат Бузлуджа за да го превърнат в щаб квартира на Позитанката Престъпна Групировка.
69
1
 
11
 
! Отговори
ай! преди 6 години
Цоциалистите са свикнали да вземат и да не си плащат!За какви пари ще ни говори тука Бойко.
68
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕЗСРАМИЕ! На лобното място на Хаджи Димитър някакви *** *** да си правят перверзни сборища. Няма такава държава! Какви българи сме ако позволяваме една престъпна шайка да скверни това свято за нормалните хора място. Всяка година тъплпи *** животни да вършат гнусотии там. Ето затова България загива.
67
0
 
13
 
! Отговори
:-) преди 6 години
И защо да е "ваш" или "наш"... Като ви е толкова на сърце намерете средства и го възстановете. Нали е за народа бе г-жо Нинова, остава нео-нацисти да си по.искат райхстага и бранденбургската врата. Като сте такива социалисти, да ви прехвърлим НОИ - хем по близко, хем по народо-заблудително.
66
0
 
18
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
65
0
 
19
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
64
0
 
6
 
! Отговори
Огнян П. преди 6 години
До До Ognyanz Има си две доста конкретни причини да сме последни по доходи в ЕС. Първата е Лукановата, а втората е Виденовата зима. И двете дръпнаха доходите на българите поне с 20г. назад, гарнирано с ограбване спестяванията на народа в банките и извън тях. Третата, но не толкова важна е дивашката приватизация, извършена от И. Костов и сие.