Плажовете ни – индустриални, туристите пък идват, за да се балсамират!

Политиката за конкурентноспособност се провали, смята Румен Драганов
12 юли 2017 09:23,
76

Нашите плажове са се превърнали в индустриални такива! Една машина за обработване на туристи! Те представляват нещо като гробищен парк с успоредно разположени лежанки, на които някакви хора идват, започват да се балсамират известно време, след което лягат и заспиват в една поза. Това не е свободата на човека, отсече Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма в "България сутрин".

Идеята на Министерството на туризма за този сезон да въведе базисна цена на чадърите и шезлонгите на българските плажове от 2-3-4 лева остана само в сферата на добрите пожелания. Плажовете, които предлагат такива цени се броят на пръсти.

Още по темата

Миналата седмица стана ясно, че уж най-евтиният у нас плаж - Нестинарка, където чадърът и шезлонгът би трябвало да са по 36 стотинки, всъщност не е толкова евтин. Концесионерът на плажа принуждава туристите да си взимат шалте за шезлонга срещу 5 лева.
 
"Това означава пълен провал на политиката за конкурентоспособност по българското Черноморие спрямо Гърция! Милион и 50 хил. българи годишно излизат в южната ни съседка. Ако проверите в интернет, ще видите как българите казват: "Никога повече българско Черноморие!", посочи Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той вижда провалена политика на Министерството на туризма по отношение на конкурентоспособността. Сферата на туризма е очаквала проблемът да бъде решен така, както при бул. "Витошка" в София - чрез тротоарното право.

"Това е проблем на корупция, директно казано, щом може някой да си позволи пред очите на държавата и обществото да нарушава закона, да изпитва чувството на свобода, че никой не може да ни глоби за нищо", категорично заяви Румен Драганов като подчерта, че единствено корупцията е нещото, което пречи на българското Черноморие в момента и, което е довело до тази загуба на конкурентоспособност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плаж Липите,Дюни в резервата,Резово са все безплатни плажове и празни.Станат с платени зони то ще се препълнят от авантаджии.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти не знам какво искаш да коментираш , но не можеш да си позволиш 80% от хотелите в сл. Бряг и Златни пясъци :) Другото са празни приказки. От туристи се вливат милиарди в икономиката от тебе се влива само простолюдни коментари .
24
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Чоко Не е причина социализъма, а манталитета български. Защото искаме да няма правила, да взимаме без да даваме. Демокрацията позволи да се бетонира всичко. Шепа хора взеха на безценица плажове и почивни станции....По Черноморието само мутри, чалга заведения, с отвратително отношение към клиента,мръсотия....
23
4
 
22
 
! Отговори
DIDI преди 6 години
До АнонименСлънчев бряг не искам да го коментирам - там освен за алкохолен туризъм за друго май не става. Всичко зависи от това, което търсиш... Нашето Черноморие е ОК за млади хора, които искат да купонясват по цяла нощ и много много не им пука какъв е плажа, те отиват на него по обяд малко да поспят под чадъра, да покажат силикона, банския и т.н. и да почнат наново със запоя. Ако си по-зрял човек, който има дете/ деца/ и търсиш спокойстивие и чистота - БГ морето не е оферта.
22
4
 
32
 
! Отговори
Петър преди 6 години
От София до черноморието с кола - сървайвър! Да си намериш място за паркиране - сървайвър! Да уцелиш читав алкохол - сървайвър. Да те подмине хранително натравяне - сървайвър. Да не се сбиеш с местен бек понеже те гледа на кръв - сървайвър.... Това не е почивка, а ежедневие, разбира се че където и да е другаде на море, но не и сървайвър!
21
5
 
24
 
! Отговори
Чоко преди 6 години
За съжаление по никакъв начин не можем да конкурираме Гърция в каквото и да е в областта на туризма. Тези 45 год. социализъм ни изпратиха встрани от качествения туризъм. Тук на нашето море е едно нагло печалбарство на принципа месец година храни.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво си мислите,но в Слънчев Бряг има 20тина добри заведения с жива програма и според доста мнения на пътешественици е малък курорт.
19
4
 
12
 
! Отговори
DIDI преди 6 години
Каквото и да правим Гърция не можем да я стигнем! Една проста причина - имат огромна плажна ивица и много курорти. Именно за това няма презастрояване и мръсотия.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен въпроса има две страни.От една страна не харесвам шумни и пренаселени курорти и по тази причина не посешавам такива. От друга срана съм търговец и доволно захлебвам през лятото, като си продавам стоката на дистрибутори от Варна и Бургас. Добре дошли на всички парти туристи. Колкото повече, толкова повече.
17
1
 
12
 
! Отговори
Васо преди 6 години
" Ако проверите в интернет, ще видите как българите казват: "Никога повече българско Черноморие!", посочи Драганов пред Bulgaria ON AIR." От това до "Където и да е, но по-далеч от България" има само една крачка. И все повече млади хора я правят за цял живот. Лакомията на едни българи прогонва други българи. Ама не е ново явление по нашите земи. Характерно за всички обществени строеве и временно ограничено по времето на социализЪма. Когато живеехме като в затвор с територия 110000 кв. километра
16
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога никога никога на българското черноморие лай-номорие мутроморие и чалгоморие! Ама никога, вервайте ми!
15
1
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Защото се отдават на търг и печели най-високата цена. Държавата (или общината) прибира повече пари и нея интересува друго. Но не си дава сметка че ако плажа е свободен може да има повече плажуващи и да спечели повече пари от данъци.
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предадохте и оплюхте селата,горските хижи после цялата провинция.Сега в голямата част от селищата е трудно да чуеш немалцинствена реч вечер.Държавата се управлява от столицата,продължавайте,рушете!
13
4
 
14
 
! Отговори
ГаденНуЧестин преди 6 години
Много ме дразнят англичани, руснаци или немци дошли да се напиват в Слънчака а не като българските туристи в курорта които се събират вечер на литературно четене под звездите........
12
0
 
5
 
! Отговори
РП преди 6 години
И да и не, зависи кой какво търси. Да не мислите, че чалго-културата е само у нас? Така че Черноморието е прекрасно за чалка-културни европейци, обслужвани от мутро-собственици. То не се интересува от спокойната почивка, а от бързата печалба. Щото масовите мръсни пари взеха да свършват и реновиране или строеж на нови хотели няма да има.
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не плюйте нашите курорти,защото ще ги търсите по подобие на вече изчезналите горски хижи!Тази година цените в магазините са изпилени като в София.Не разбирам как биха излезли на печалба.
10
2
 
6
 
! Отговори
Буратино Пинокиев преди 6 години
Не виждам защо държавата трябва да регулира някакви цени. Да дере арендаторите с високи цени за наем, а те ако могат да дерат почиващите. Като сложат 20-30 кинта за чадър или шезлонг и никой не отиде да ги ползва, ще се откажат от арендата и плажа ще остане безплатен. Свинете ще го освинят и ще се чувстат добре.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В цяла Европа индексираните към Гугъл мапс автобусни и влакови разписания правят свръзките бързи, лесни като детска игра.Тук за да идеш от Ямбол до Видин трябва да си купиш туристическа екскурзия или да спиш по гарите, а транспорт с прекачвания има.
8
3
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Не само в Гърция, ами и в Албания все повече българи ходят.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Национализация и одържавяване на плажовете и хотелите.Няма как да стане!Плажовете и хотелите ги държи руската мафия(Русия) с поставените си лица у нас.