Чадър, сянка, шалте: Капаните на плажа, за които да внимаваме

Комбинации водят до нелоялна търговска практика, казва експерт
9 юли 2017 07:30, Петя Славова
19
Чадър, сянка, шалте: Капаните на плажа, за които да внимаваме
Снимка: архив, Булфото

Принудителното таксуване при отдаването под наем на шезлонг и чадър в комбинация с шалте без потребителят да има право да избере. Само едно или комбинация от тях е нелоялна търговска практика, категоричен е председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

По думите му, проверка е установила, че на плаж "Нестинарка" има отделно цени за всяка услуга, но не става ясно, че клиентът може да получи само едно от двете, ако поиска. Според Маргаритов, това е доказано в констативния протокол, в който са отразени тези обстоятелства, и съобщи, че предстои на следващото си заседание Комисията да се произнесе за наличие на нелоялна търговска практика. По закон санкцията за подобно нарушение е до 30 000 лв., а при повторно - до 50 000 лв.

Подобна нелоялна практика на плажа се установява за първи път, но в комисията вече са постъпили първите сигнали от туристи чрез разкритите за този сезон виртуални приемни по Черноморието. "Тези сигнали основно касаят хотели и заведения – дублирани резервации, непредоставяне на услуги, които първоначално са били обещани от туроператора или хотелиера”, конкретизира председателят. И уточни, че такива нарушения са срещани и в изминали сезони, но няма тенденция да се прилагат от едни и същи търговци.

 Маргаритов обясни, че има начини за контрол на аквапарковете, които са строителни съоръжения и се въвеждат в експлоатация по съответния ред. По думите му, има стриктни изискванията и условия, на които трябва да отговарят. Задължително е воденето на техническа документациа за регулярното провеждане на профилактика на тези обекти – нещо, за което Комисията следи. През миналата година в началото на сезона КЗП е проверила всички аквапаркове, като нарушения не са установени.

Маргаритов проследи и експеримента на Нова телевизия, при който лабораторно изпитване на взети проби от алкохол от заведения по морето и в столицата показа резултати в норма, разреден алкохол и такъв със завишено количество метанол.

Още по темата

Той пое ангажимента официално да бъдат взети проби от местата, от които са тези, за да може и Комисията да направи това по надлежния ред и при установени несъответствия да се наложат санкции. Председателят показа как изглеждат взети от Комисията проби за изпитване на спиртни напитки. И обясни как този механизъм осигурява гаранцията, че пробата е от дадения вид и е взета от конкретното заведение.

Той съобщи, че от началото на сезона са взети около 25 проби, като контролът продължава. През миналата година при 30 проби в четири от случаите са установени отклонения. „Едната група проблеми е свързана с разреждането. В два случая от тези четири. Другите проблеми бяха свързани по-скоро с несъответствия, които още при производителя се срещат.

В единия случай беше обявена напитка водка, но изпитванията показаха, че тя не отговаря на минималните изисквания по отношение на физико-химичен състав и алкохолните градуси”, каза още Маргаритов и обясни, че това се квалифицира като нелоялна търговска практика.

Той подчерта, че опасен алкохол не е установяван. Но припомни случая от лятото на 2015 г., когато Комисията заедно с Икономическа полиция установи туби с наливен алкохол, скрити в контейнери за смет в един от големите морски курорти. Оттогава насам комисията не се натъквала на подобни случаи.

Маргаритов настоя, че координацията между институциите и по отношение на контрола на алкохола е важна, защото без Митниците, без Икономическа полиция Комисията трудно би се справила, въпреки че технологията, по която работи, дава достатъчно гаранции по отношение качеството на резултатите.
 


19
Още по темата: МореплажЧадърпочивка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
Капани преди 3 години
Капани в Гърция няма, капани в Турция нама, капани в Италия няма. Само у нас на великото Черноморие всеки се опитва да ви прецака.
Има ли още луди да ходят тук на почивка и то една почивка по скоро само нерви Черно Море.
14
0
 
3
 
! Отговори
корнелия преди 3 години
До отпускар

Къде са гербаджийските бойкови копои за проверка и контрол? Или е самоконтрол?
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Карапичо

Бактън от родното наше море!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че и тук никой не те кара да плащаш :) Тука се гпвори за платени зони с удобства. Никой не те е за дължиш да ходиш на шезлонг или чадър.
Има празни плажове носиш си чадър и си лягаш. Ама ако ходиш, където някой е платил 60к концесия постройЛ е бар и искаш БЕЗ пари...проблема е в тебе .
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направихте чадърите 5лв ...обаче сандвичите и брой скара стана 4 лв :) Същата работа.
10
1
 
3
 
! Отговори
характерна черта преди 3 години
Няма келнер на морето, който, да не надпише по някъв начин!
Даже малограмажни детски порции се продават за редовни. Свинско за телешко и пр.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На плажа в Несебър е същото . ....или плащаш 30 лева за чадър , шезлонг и шалте или отиваш в свободната зона , където няма място прав да стоиш .
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали вчера писахте за това???
7
3
 
22
 
! Отговори
Карапичо преди 3 години
Висша форма мазохизъм е да се ходи в БГ на море...
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходете в Гърция, защото там не ви карат да плащате за плажуване, не ви дерат с паркинг, бистра вода, чисти плажове с ХУБАВ ПЯСЪК И БЕЗ ФАСОВЕ, няма паляци, продаващи гевреци и кукуруз, няма долнопробна храна с изтекъл срок на годност, няма пандизчии, работещи като сервитьори, плюещи в храната, няма блятове, няма британска ***, спокойствието царува там, а клиентът се чувства специален!
5
1
 
26
 
! Отговори
песимист преди 3 години
Не е оновапредишно черно море на любовта и прозорец към света-източник на валута!
Дойдоха мутрите - бившите милиционери и обсебиха всичко! Мутренска работа!
4
2
 
19
 
! Отговори
изборът преди 3 години
До Симо от Смочево

Да нямаме само тука море? Има си средиземноморие!
През соца самото море беше куркапан и нямахме избор къде другаде да ходим......
3
2
 
28
 
! Отговори
капан за пари преди 3 години
Така е на морето! Ден година храни! Жетва е!
Който през лятото не краде, той няма през зимата какво да яде........................
2
2
 
20
 
! Отговори
отпускар преди 3 години
Като сме почивка вместо да почиваме да се пазим от капаните.
1
2
 
37
 
! Отговори
Симо от Смочево преди 3 години
За това, се ходи само в Гърция....