Made in Шумен: Кафенета и барове не обслужват "по-черни" клиенти

Сервитьори искат "членски карти" на нежеланите посетители
221
Made in Шумен: Кафенета и барове не обслужват "по-черни" клиенти
Снимка: Impact Press Group, архив

Кафенета и дневни барове в Шумен отказват достъпа на клиенти до масите си, като ги дискриминират на етнически принцип. За това съобщи общинският съветник Асен Асенов, пише "Монитор"

Асенов бил потърсен от българин, живеещ от години в Германия, когото отказали да обслужат в кафе в пешеходната част на бул. "Славянски". Проверка на репортер на вестника установила, че "ембаргото" действа, а приложението му е субективно по усмотрение на сервитьорките.

"Имах среща с мои приятели от Ирландия, които се завръщаха от Каваците и избрах заведение близо до паркинг, за да се намерим по-лесно", разказва Митко М., шуменец, който от години живее и работи в Германия.

"Бях с чисто облекло, с чисти обувки, единствено дето съм малко по-черен", обяснява предисторията мъжът, който е ром. Вместо да дойде да му вземе поръчката при полупразно заведение, към него се приближила сервитьорка и го попитала дали има членска карта. На изненадата от въпроса му момичето продължило с обяснение, че заведението работи само с постоянни клиенти и с посетители, които имат членски карти.

"Разбрах каква е работата, че съм нежелан в това заведение, и без да правя скандали, без да отговарям на сервитьорката, просто се преместих нагоре през няколко кафенета и там проведох срещата си", разказва Митко.

Няколко часа по-късно емигрантът се върнал в локала вече в компанията на кореспондента на "Монитор" в Шумен. След кратко забавяне същата сервитьорка приема поръчката, а след като я донесла, обяснила и своя версия за станалото малко по-рано на същото място.

Тъй като имали много клиенти и за постоянните трябвало да има винаги свободни места, шефката й всеки месец раздавала членски карти. "Заведението има наистина много работа и трябва да има място за редовните клиенти на заведението, нали се сещате?" - обясни момичето. За обслужване на клиенти без карта имало глоба от 50 лева за сервитьорите.

Келнерката не могла да даде никакви доказателства за съществуването на подобни карти, нито пък проверявала "документите" на останалите клиенти. Наемателката на заведението не можела да коментира в момента, защото била в Гърция на почивка.

Разговорът със сервитьорката е записан със скрита камера, а видеото е качено на сайта на вестника.

"Инцидентът по ларгото не е единичен случай", обясняват сервитьори и роми, които твърдят, че им е отказван достъп до заведенията. Номерът с членски карти бил прилаган и в други заведения, а някъде държали нон стоп табелки "Reserve", но ги махали за "подходящи" клиенти.

На други места пък не пускали роми, като се оправдавали, че част от масите не се обслужват поради липса на достатъчно персонал. За случая с Митко Ж. е уведомен регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация в Шумен Бейхан Иляз. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
1
 
! Отговори
abv преди 6 години
Баси якото.
149
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
навремето в ПЛОВДИВ имаше такъв случаи влезне ли швед имаше охрана която не го допускаше и всичко си беше спокоино кафенето винаги пълно но откъде се намери един псевдо защитник за правата на човека и един *** джурналист вдигна се голяма врява и елате да видите сега в кафенето само шведи друг никои не влиза
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
скоро само с куверт ще влизат.
147
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя репортер да иде да си купи кафе и вода в турските села около Руен. Условието е да поръчаш на турски и ако ти дадат ще е на тройна цена. Я не се заяждайте само с хората, прави са да не обслужват шведи. В моя град един мазен черен швед беше седнал в най-елитното ни заведение гол до кръста. И го обслужиха. За миризмата няма да кажа, нямам думи. За гюрултията която вдигат - също.Само че това е от алчност на собственика, той за пари би поканил цялото гето голи до кръста.
146
3
 
12
 
! Отговори
BG преди 6 години
Че то от край време си е така във Франция,собственика решева кого да пуска,90г.бях за първи път в чужбина,Франция,бил съм на 11г.братовчеда Жан,Бог да го прости,ние ходим кадето продават и са собственици на магазини французи,при мръс ,,,,н...и мюсу л, ман ..лии не ходим да им правим оборот!
145
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен много сте загрижени за черните .В коя махала с черни сервират на бели да видя .Аз не влизам в заведения където обслужват черни .
144
1
 
10
 
! Отговори
Адолф преди 6 години
Адолф харесва това!
143
10
 
2
 
! Отговори
бездна преди 6 години
Навремето комунистите имаха на щат ц които да изнасилват жените на инакомислещите. Сега загубиха тази привилегия. Виновни са *** и шайка за тази ответна реакция.Явно Монитор е вестникът на въпросните елементи.
142
1
 
25
 
! Отговори
Трявна преди 6 години
Сервитьорката трябва да има право да реши кого да обслужва. Такива хубавци след като хапнат, пийнат после казват че нямат пари и си отиват. Понякога вървят на тумби по 5-6 и тя трябва да им плаща сметката.
141
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то си е право на собственика да избере кого да пуска и кого не в заведението си. На когото не му харесва, има и други заведения.
140
2
 
11
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
До въпросШведите казват че били готин народ. Е ако изключим този дето ритна камериерката май са. *** какви шведки има самооо малееее... Ама ти май за друг тип шведи питаш а? Я ми обяснявай как си дискриминиран в собствената си държава и за всичко са виновни тези ми ти шведи дето ти се въртят низ главата. Тока се качва ти си мълчиш водата поскъпва ти си мълчиш банки фалират ти си мълчиш. Политиците ти спят ти също но шведа ти крив защото друго не можеш и не знаеш. Еми спи си и приятни сънища.
139
0
 
33
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
а вие бихте ли стояли в заведение, в което има "шведи"?
138
4
 
1
 
! Отговори
EMKO преди 6 години
HE MOCE DA IMA INTEGRACIA NA ROMITE SLED KATO UPRAVLYAVASHCTITE PREVIRNAHA I DECATA V MIZANTROPI
137
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно правилна политика! Всяко действие има обратно и равно по сила противодействие!
136
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха някъв от някаква комисия по дискриминацията щял да бъде сезиран ...някакъв с небългарското име Иляз ...а познайте дали ще е БЕЗПРИСТРАСТЕН въпросния екземпляр ???
135
3
 
15
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Не знам кое е по-тъжно. Това че въпросната журналистка не разсъждава над въпроса защо това е така и как може да се реши проблема или това че коментиращите тук се правят на ударени че дискриминация на етническа основа няма а всичко било защото видиш ли горкия българин бил този който години наред е дискриминиран и унижаван. Като поговорката че когато не можеш да удариш коня биеш самара. Народа се е превърнал в слуга на политиците а не обратното. И се чудите защо всичко си остава все същото? Чудно.
134
1
 
4
 
! Отговори
EMKO преди 6 години
ZA CHISTA I SVYATA REPUBLIKA BG E NA VSICHKI NO EDIN ROM GO PREDADE
133
1
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 6 години
Кореспондент на "Монитор" ...оксиморон.
132
2
 
15
 
! Отговори
.. преди 6 години
еми да ходят в чужбина *** да ги обслужват тва е
131
0
 
1
 
! Отговори
LIV преди 6 години
До БГVSICHKO TOVA E OSTANALO V ISTORIATA