Въздухът ни – мръсен, но все пак има подобрения

Най-мръсен през миналата година е бил във Видин
9 окт 2017 09:55,
8

Колко мръсен въздух дишаме в България? Експертът от Изпълнителната агенция по околната среда и водите Тодорка Петкова отговори на този въпрос пред Bulgaria ON AIR.

Експертът определи цифрите като "изключително добро постижение" и информира, че нормата за опазване на човешкото здраве е 50 микрограма за едно денонощие.

Още по темата

Тодорка Петкова заяви, че с настъпването на отоплителния сезон и битовите изгаряния на твърди горива в домакинствата, се повишават и концентрациите на фини прахови частици във въздуха.

"За 2016 г. най-голям брой превишения на средноденонощната норма са регистрирани във Видин, където хората са дишали и най-мръсен въздух от цяла България за същата година, ж.к. "Тракия" в Пловдив, а най-чист е въздухът в местността "Копитото", отбеляза Петкова.

Експертът представи графика, която показва как от 2014 г. до 2016 г. броят на превишенията за фини прахови частици за София значително е намалял.

Петкова подчерта, че всички общини на страната, в които се отчита замърсяване на въздуха над нормата, са задължени да изготвят програми за намаляване на замърсяванията.

"В следствие на такива мерки, виждате как качеството се подобрява, въпреки че не сме достигнали идеални условия", поясни експертът.

Като начин за справяне с мръсни въздух Тодорка Петкова изброи два, сред които почистването на улиците и топлоизолирането на повече жилища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
....а коминчетата пушат...дзън дзънСлед месец ще е пак много над нормите.
7
1
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Продължавайте да вдигате цените на парното и тока и после се чудете защо е мръсен въздуха! Само плямпат, че е много мръсен въздуха обаче цените си вървят нагоре, а доходите не!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, все пак трябва да поздравя Тодорка Петкова, че не се включи в манипулацията, че виновника за замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) били автомобилите. През зимата отоплението с твърдо гориво е причина за близо 98% от замърсяването с ФПЧ, като замърсяването тогава е в пъти над нормите, примерно над 6 пъти. През лятото замърсяването е в нормите, като дела на неизмитите улици в това замърсяване е 2/3.
5
0
 
2
 
! Отговори
Цифри ли?!! преди 6 години
Цитат: "Експертът определи цифрите като "изключително добро постижение" "Е, наистина изключително добро постижение е измислянето на цифрите от арабската азбука, които както всички знаем са: 0,1,2,3,4,5,6,7,8 и 9."Експертът" може би не знае добре български и бърка числа и цифри, също така не знае добре и това, за което отговаря във властта, но при ГЕРБ е така.
4
0
 
7
 
! Отговори
Какви ги дрънкате??? преди 6 години
При ГЕРБ въздуха не може да не е чист. В София, под ръководството на другарката Фандъкова, въздухът е като в Рила, Пирин или Родопите. Няма разлика. Скоро фирма на другаря Борисов ще започне да изнася чист софийски въздух в кенове. Най-скъп и чист ще е от района на Орлов мост - 100 евро парчето. Да подишат чист въздух и богаташите по света.
3
2
 
19
 
! Отговори
Рецепта за отопление преди 6 години
Три четвърти въглища, една четвърт автомобилна гума, подпалки - пластмасови шишета и найлонови торбички.Забранете твърдото гориво! Започнете съз забрана на въглищата в София!
2
1
 
8
 
! Отговори
Барий преди 6 години
Има още какво да се желае. В Мумбай например само като дишаш през деня, се равнява все едно си изпушил 2 пакета цигари.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурд! Точно софийския въздух не е най-чист.... Тук са концентрирани и промишленост, и транспорт, които са предпоставка за жълтеникавата пелена, стелеща се над столицата - т. нар. смог. Той представлява промишлена мъгла, съдържа и твърди прахови частици...... Всичко това, което дишаме тук, не може да се нарече чист въздух!