Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом

Жилищата обаче са стари и зле поддържани, отчита доклад
Обновена: 18 окт 2017 08:04 | 18 окт 2017 07:52,
162
Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом
Снимка: Архив, Булфото

Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което е едно от най-високите нива в ЕС. Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки като цяло обаче маскира доста от проблемите в сектора – жилищата са стари и зле поддържани. Това е едно от основните заключения в последния доклад на Housing Europe.

“Много хора живеят в големи блокове с апартаменти, строени преди 40-50 години, като някои от тях никога досега не са били ремонтирани”, е записано в документа, дискутиран в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проучванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест голям е броят на енергийно уязвимите домакинства, пише "Труд".

В доклада се посочва политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

По показател собствено жилище България всъщност е на пето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния, където почти всички домакинства обитават собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия.

Само 39% от домакинствата в Швеция и около 45% от домакинствата в Германия пък имат собствено жилище, показват още данните на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: собственостжилищаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жилищата не са стари и зле поддържани ,а са различни,стари и поддържани,нови неподдържани като най-много НЕПОДДЪРЖАНИ СГРАДИ ИМА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ,стига с тия глупави обобщения които намирисват на "да се срутят панелките"Я ДА СИ ГЛЕДАТЕ РАБОТАТА,а евростат казва това което МУ СЕ ИЗПРАЩА ОТ БЪЛГАРИЯ!
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това означава ли,че ромите са само 3%,защото техните "собствени" жилища в 90% от случаите са незаконни???
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задайте си въпроса кога са построени тези жилища?Защото към днешна дата едва ли и 10% могат да си построят собствено жилище.
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми що бе, преди 89та 100% имаха собствено жилище? Какво е стабало при евроатланитзъма с 13% че са загубили жилищата си?
106
3
 
8
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Пети сме в ЕС: 87% от българите живеят в собствен дом---------Но, над 50% от тази собственност е придобита по времето на соца ( а, може би и повече)!В Пловдив - къщата на дядо ми в средата на 70-те години.Във Варна семейния апартамент в края на 80-те години.Днес, аз съм собстеник на апартамента, а сестра ми на къщата.
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе трудно е да се нарекат жилища, това което се строи у нас ...След още 20-30-40 г какво ще бъдат тези "жилища"
104
4
 
7
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Издържали сме Римско, Византийско, Османско, Комунистичеко; и Американско робство ще издържим!
103
1
 
6
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Повод да бъдем разорени и унищожени.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХмВсяка нация е податлива, към нова идеологгия, когато на вратата и *** армия, която може да я затрие за 3 дена. Този преврат, нямаше да успее и щеше да бъде далеч по-кървав, ако тогавашното правителство не бе наредило на армия и полиция, да не предприема никакви действия. Разбира се, после Чарвената армия щеше да срине цялата страна ...
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 102"Провинцията" запустява от както имам отворени граници. Запустява, от както не остана и един завод. Запостава, защото земеделието, като частна инициатива бе непознато, следователно редица хора изоставиха или продадоха земите си. Запустява, защото корупцията, ако си мислите че в София е страшна, то в провинциата е сравнима с феодално управление. Останалото е просто естествен процес ...
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СвТова е твоето разбиране за нещата. Аз намирам своя дома за естествено продължение на личността си. Имам си кабиен и градина, както и малка работилница. Надеждата ми е, че един ден, внужите ми (защото не смятам да умирам на 50 години), да се налсаждават на същите неща, на които съм се наслаждавал и аз.
99
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 6 години
youtube/watch?v=13ABK803Shg
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
другари, айде стига, назубрили сте история на БКП и рецитирате 50 г, ако не ви е срам да ми сравнявате стандарта на живот и технологиите от 30- те и 70 - те г., да ви кажа,ч е останалия свят също не е стоял - напр. съседна Гърция, която 30 г не можем да стигнем, а разликата межу ГДР и ГФР, въпреки 1 трилион изсипан за целта, още не се стапя...
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цв . Цв. вече ще купува 10 или 11 апартамент в София.
96
3
 
8
 
! Отговори
ЕДНА МЪДРОСТ преди 6 години
Една мъдрост "Не ми давай жилище, дай ми работа".Инак да, така е, всеки си има собствено жилище, но:- всеки ли е застраховал имуществото си?- поддържаме ли на ниво мястото, на което живеем и околността?- какво е качеството на жилищата ни?-...- не живеем ли като скотове...?
95
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не отнемат жилищата на обикновените хора няма да се успокоят! Трябва всички жилища да са собственост на тези 5% крадци!
94
9
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Селяндурщината е манталитет...и състояние на духа! Тя беше старателно "отглеждана" от БКП!*** бъркат - стремежа на българина към семейно огнище с "постиженията" на партията!Руски офицери "ужОсвободители" от турско робство - пишат писма пълни с възмущение:"Кого освобождаваме?! Българите имат къщи на по 2 ката...безбройни вакли стада...и градини натежали от плод!"Партията - ограби , и унищожи българщината!Направи зял народ - мижитурки и доносници!
93
8
 
16
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Щом натрупаното при комунизма позволи от кражбата му да се родят няколко милиардери и хиляди милионери,очевидно е било доста значително!Друг е въпросът,че е можело да бъде и много по-добре....Колкото до "благополучието" и "демокрацията" преди 9.09.44-айде да не говорим глупости,ако ги е имало,то нямаше след това да дойде комунизма!Заможна и образована нация е неподатлива към такава идеология!
92
1
 
18
 
! Отговори
gost преди 6 години
Тя тази статистика дали отчита всъщност колко народ са наематели на банките поне за 20 години и при добър късмет ще станат собственици
91
10
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Селяни(както правилно казва Василев(....докато тъгувате по правешкия овчар) - ще си останете такива!Селяндурски манталитет , който не си задава въпроса - защо Швейцария без социализъм - прилича на излязла от приказка на братя Грим....а България при Тошо на един голям затвор!