Виновни за водния ад в Бургаско се оказаха… синоптиците

Проблемът бил лошото време и слабата метеорология
27 окт 2017 07:54, Елка Василева
45
Виновни за водния ад в Бургаско се оказаха… синоптиците
Снимка: Булфото

Властите обогатиха добре известния инструментариум, с който обяснява водните бедствия. Ден след трагедията в Бургаска област, при която загинаха трима души, виновни се оказаха синоптиците, които не прогнозирали правилно колко лошо ще е лошото време, пише „Сега“.

Това се случва, въпреки че през пролетта Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщи, че 205 язовира са неизрядни, само 5 са изпълнили предписанията за укрепване, а 30 са в много лошо състояние. Почистването на речните корита също е вечен проблем.

Още по темата

Вчера обаче представителите на властта се обединиха около заключението, че държавните институции са си свършили перфектно работата и подчертаваха при всеки повод, че държавните язовири в област Бургас нямат принос за бедствието.

"Синоптиците ни са си свършили добре работата", коментира пред Сега" проф. Христомир Брънзов, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Още на 23 октомври от службата му са обявили оранжев код за опасно количество валежи, което означава, че могат да паднат от 30 до 60 л на кв. м за денонощие. "На 24 октомври отново бе обявен оранжев код за 16 области, а в 12 часа - за Ямбол, Хасково и Бургас. На 25-и сменихме кода за Бургас в червен, тъй като отчетохме предишното количество валежи", коментира той.

По думите му синоптиците не могат да прогнозират къде точно колко количество дъжд ще падне. "За Бургаска област паднаха 120 л за двата дни, което и беше прогнозирано и своевременно подадено към Гражданска защита и МОСВ", посочи проф. Брънзов.

Той определи като некоректно сравнението с американската метеорологична служба, която получава в пъти по-голям ресурс от българския. "Ние нямаме дори автоматични дъждомери, с които веднага да се отчита количеството паднали валежи", коментира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Крум Бургаски преди 6 години
Дъждът беше нормален. Нито за жълт нито за червен код. *** правителство пак други обвинява. Още през 94,95 година започнаха проблемите в този район. И преди имаше бедствия,но мерки никой не е взел.
43
0
 
1
 
! Отговори
MM333 преди 6 години
Аз предлагам да застреляме синоптиците за да няма повече наводнения и невинни жертви.
42
0
 
2
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Един е ББ и ЦЦ е неговият пророк!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До късметлияЧе кой ти позволява да ги избираш? Гласуване по партийни листи, а и да се въведе мажоритарно гласуване пак ще са същите.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднага да се арестуват Минчо Празников и Емо Чолаков! Тези га)))ове са ни приказвали празни приказки за времето. Добре, че Цецо Цървула е толкова умен и прозорлив, че веднага откри виновниците. Браво Цецко, браво умнико! Благодарение на теб и господарят, тънем в разкош и сигурност, харчим големите заплати и пенсии, лекуваме се в перфектна здравна с-***! Чолаков и Празников да се обесят пред МС, за назидание. За виновниците заслужено наказание. Благодарим ти Цецо, ти си наша пътеводна звезда!!
39
0
 
6
 
! Отговори
Така е! преди 6 години
Ако дойде краят на света искам Емо Чолаков да го съобщи!
38
0
 
4
 
! Отговори
5552 преди 6 години
И с какво са виновни синоптиците? 2 дни преди обстановката чух прогнозата, че процесът ще започне от Западна България, като валежите ще продължат през нощта най-вече в Централна и Източна. Изрично казаха, че в Западна България на следващия ден валежите ще са по-слаби, докато в Източните райони ще са особено интензивни.И едно обяснение от мен - топлата вода в морето (18 гр.), планината Странджа и студеният въздух от Север, засрещащ се с топлия откъм морето са причината за порои и светкавици!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KAKVO ZNACHI OTISCHEL MINISTYRA NA OGLED EDNO GOLQQQQQMO NISCHTO.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SINOPTICITE I BOZAV KOD DA VI PODADAT VLASTA PAK NQMA DA SI MRYDNE PRYSTA
35
0
 
7
 
! Отговори
AXAXAXEXEXEAXAXAXEXE преди 6 години
NA KRIVA RAKETA KOSMOSA I PRECHI.NA KALPAVA VLAST SINOPTICITE.
34
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 6 години
А защо не казвате КОЙ *** измисли това за синоптиците?
33
0
 
15
 
! Отговори
късметлия преди 6 години
Голям късмет извадихме ! Какви ,,мислещи и знаещи политици си избрахме.Да са ни честити!
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се бяха похарчи ли пари превантивно, най малкото щетите щяха да са по- малко. Проблема винаги е в лошото управление, но никой от отговорните, няма да си го признае.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е лyдост! Който го е казал има сериозни ментални проблеми. Не четох какво пише, но само заглавието е достатъчно.
30
4
 
8
 
! Отговори
Боко Дянков преди 6 години
То се знае - БАН е виновен за всичко. Закрийте го това гнездо на феодални старчета. Една прогноза като хората не могат да направят!
29
2
 
20
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Няма синоптик на този свят, които да може да познае с абсолютна точност каквото и да било. Могат евентуално да познаят за деня или за след няколко часа. Всичко друго е предположения. Гледат да си спасят позицииката някои нескопосници. Много некомпетентни хора има във властта. Плашещо е :(
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера разбрах , че златната за народа ОГРАДА е стратегически обект за СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ , а авиацията не .Днес , Минчо Празников е виновен за наводненията .Утре ............1000 страници няма да стигнат за десетте години на ГЕРБ !Лъжи , оправдания и мръсотия !
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са им слаби ПР-ите на нашите политици. Един добър специалист би им обяснил, че е добре да се възползват от ситуацията и да започнат да се тупат в гърдите, че имаме САМО 3 жертви при невероятния природен какатклизъм, който е сполетял района. Да дадат пример, че в Калифорния миналата седмица измряха 40 човека от подобно явление. А ние, благодарение на перфектното изпълнение на препоръките на вожда-тиква, сме 10 пъти по-добре от братята хамериканци.
26
2
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Хора,не разбрахте ли ,че няма държава ! Синоптиците били виновни !!! В Германия имаше дъждове,жертви ! После бурята тръгна към България ...Какво са очаквали?
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано някой не ги подръчква и тях!