Водата поскъпва в 15 града от 1 януари 2018-а. И те са?

Новите цени на ВиК услугите на места ще са до 20% по-високи
4 дек 2017 07:30, Анисия Иванова
46
Водата поскъпва в 15 града от 1 януари 2018-а. И те са?
Архив: Булфото

В 15 града от 1 януари ще има нови, по-високи цени на ВиК услугите, след като наскоро те бяха повишени. 2018 е втората година от 5-годишния бизнес план на всяко от водните дружества. Предложенията за решение за новите цени бяха публикувани на 30 ноември.

В София водата поскъпва с нови 9,39%, след увеличението с 18% през март тази година. Така кубик вода ще струва от Нова година 2,363 лв. с ДДС, при 2,16 лв. сега.

Най-голямо - с 20%, е увеличението на ВиК услугите в Ямбол, там цената ще бъде 2,786 лв. за кубик, при 2,32 лв. сега. Следва Враца, в която водата поскъпва от 2,73 на 2,779 лв., или с 13,3 на сто.

С 8,76 на сто, или от 2,555 на 2,779 лв., е увеличението в Бургас. С 6,36 на сто е поскъпването в Монтана, с 5,76% - в Перник, с 6,37 на сто - в Русе.

Навсякъде увеличението на цената на ВиК услугите е по-голямо от записаното за годината в бизнес плановете на дружествата.

От Комисията за енергийно и водно регулиране обясниха, че увеличението се изчислява на база на инфлацията за годината и на коригиращ коефициент. Той е сбор от коефициенти за подобряване на ефективността, за разликата между прогнозни и действителни разходи, прогнозни и действителни инвестиции и др.

Във втората година на бизнес плановете КЕВР изменя служебно цените на ВиК услугите. Без поскъпване са услугите на онези ВиК компании, които са с върнати или неприети още бизнес планове, съобщава "24 часа".


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
7
 
! Отговори
долу РБ преди 6 години
Ванко гологлавия син *** и светило в глупостите само това може да измисли. Лиза *** докато го назначихая на длъжност на която *** мамата на целия народ. Сините изчадия.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро по цените ще стигнем до центъра на Галактиката. а ще се връщаме по доходите!
35
4
 
2
 
! Отговори
Капачка от буркан преди 6 години
До Тато из ПравецТова ли е този при който, капачките за буркан бяха по-ценни парите?
34
1
 
15
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
водата се произвежда а не са от дъждовете затова трябва да платите и за въздуха които го дишаме трябва да се плати и затова че сме живи също да се плаща моля простете ми и това плащаме осигуровки и още закакво трябва да плащаме без проблем измислете и още нещо за което да плащаме .а после ревете че бг остава безлюдна ще си вземете афганистанци за граждани на бг за вас политиците не е проблем само само да може да се краде от народа си.забравихте ли за протестите и какво обещахте че няма да се
33
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не иска плаща-да граби тубите и на чешмата. Като бях малък в селото на баба ми, цяло лято беше режим и мътно/кална вода през ден. Тогава се зареждаше и един голям резервоар около 1м3. Сега всички имат топла и студена направо в къщи и пак са недоволни. Много места по-света още са без течаща вода ...скъпи ми съграждани
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От веолия още пред 5-6 години бяха казали, че извършват само аварийни ремонти, а ако искаме подмяна и поддръжка на тръбите, кубика вода трябва да стане минимум 5-6 лева. А при лошия комунизъм как имаше пари и да строят водопроводи, тогава водоснабдиха почти всички села в България, и за вода да се плащаха стотинки, а сега хем плащаме всички загуби и течове , на мен сметката ми за вода е минимум 50 лева на месец за четирима, отделно на тримесечие ми разпределят още по сто лева отгоре, хем няма пари да се подменят тръбите, да не говорим да се поддържат язовирите, нали уж станахме европейци, а?
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има ***,ще има и касапи!!
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веолия ще експлоатира тръбите в София и ще изнася печалбата докато може, а като се скапят тръбите съвсем, ще се изнесе от България.Следват милиарди заеми за нови тръби,а водата от чешмата ще си позволяват само баровците, другите ще се редят с туби на Халите и ням да се къпят.Честит ви капитализъм и пазарна демокрация, и не забравяйте да скачате! И преди 9.9. 44 сте носили вода с менци от чешмата, и пак ще носите.
29
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ревете вие за бай ви Тошо, когато водата беше 14 ст. кубика, тока 1 ст. киловатчас, билетчето 6 ст., купон за първо , второ и трето 50 ст., образованието и здравеопазването напълно безплатни, лекарствата безплатни или на символични цени, почивката- на символична цена, жилищата по себестойност, сигурна работа, и се пенсионирахте на 55 г. Живота поскъпна поне 10 пъти, а доходите на работещите са се качили максимум три пъти,а чорбаджиите ревът че няма работници за 400 лева месечно на 3 смен
28
0
 
11
 
! Отговори
М.Калинова преди 6 години
Водата поскъпва,добре,а пречиствателните станции не са в действие! Във Варна водата е 2.76 лв.Най варовитата ,скъпа и *** вода!?
27
27
 
1
 
! Отговори
стига сте мрънкали преди 6 години
Всички "ревящи" от цени, да знаят че подмяна на инфраструктура става с ПАРИ + още пари за т.нар. допълнителни разходи. На най мърморещите предлагам, да си направят частни водопроводи и каптаж и да плащат само една концесия, нали била от природата водата..... Като трябва да се действа става така- предлагам в блока да сменим вертикалните тръби от 5-6г които са наша собственост и като има подходяща оферта, все някой се прави на ударен и времето си върви...
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
брях, тези и бизнес планове ли имали?!? Сигурно са от 1 изречние. местим в нашите джобове, колкот можем, без да инвестираме и стотинка и инфраструктура.
25
2
 
33
 
! Отговори
az преди 6 години
Ужасяващо престъпна върхушка управлява държавата! До кога ще търпим? Каква е тази наглост? Какви са тези цени? Оставка!!!
24
0
 
28
 
! Отговори
Нина преди 6 години
В шумен водата струва 3.28 лева за кубик.Водата не става за пиене и почти всички пият минерална вода. Когато инкасаторите не могат да засекат използваните кубици от някои съседи,веднага ти пишат вода от общ водомер, въпреки че имаме работещи водомери.
23
4
 
29
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Помните ли колко плащахте при мен,а ? Помните ли:,,КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН,, а? Скача ли ви се още,а?
22
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще плащаме огромните течове на вода, а концесионера да прибира парите без да прави инвестиции? Скоро ще направят водата колкото бензина!
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО ПАК Я ВДИГНАТ ВОДАТА ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ДСТАНЕ СТРАШНО ЗА СЕЛЯНЖЪРИТЕ У ПАРЛАМАТА. В МОМЕНТА В СОФИЯ ВОДАТА Е НА 2.80 ЗА КУБИК. А Е ТОЛКОВА ЗАЩОТО СА НИ СЛОЖИЛИ ДОНАСЯНЕ ПРЕНАСЯНЕ И ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПИТЕЙНА ВОДА. И ТЕ КАТО ТОКАЖИИТЕ ДЕТО НИ ДОКАРВАТ ТОКА С ТИРОВЕ ПРИЗ ВИСОКО ПРЕЗ НИСКО И ПАК ПРЕЗ ВИСОКИ НАПРЕЖЕНИЯ. ЗА ТОЛКОВА ЛИ ГЛУПАВИ НИ ИМАТ ТЕЗИ СЕЛЯНЖЪРИ ЧЕ НИ ПРАВЯТ НА ОЛИГО.ФРЕНИ!?
20
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
гласуваите за герб и плащаите
19
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Воден духНе, водата никак не е евтина!За пенсионер с 200лв.пенсия не е. Водата трябва да БЕЗПЛАТНА. Това е природно богатство за което не трябва да се искат пари. То пренадлежи на всички. Водата да се плаща само от фирмите, предприятията, учрежденията. За хората трябва да бъде без пари до определено количество. Примерно първите 3 куб.м. на член от сем. да са безплатни, а надхвърлиш ли ги да си плащаш тогава. Така хем ще се стимулира пестенето на вода, хем и хората ще са добре.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водата Поскъпва В 15 ГРАДА.ДОКАТО ИМА ОВЦИ ЩЕ ИМА Мечки.Лошото е че Овците си плащат на ОХРАНЕНИТЕ Кучетата да ги пазят.А те са Партия с Мечките.Така че нещата са взаимно свързани това се нарича МАФИЯ.