Съдът на ЕС тълкува: Допустима ли е "сградна инсталация"?

Отказалите се от централно отопление чакат решението
28 дек 2017 09:45, Петя Славова
114
Съдът на ЕС тълкува: Допустима ли е "сградна инсталация"?
Снимка: архив, Булфото

Съдът на ЕС се зае да тълкува допустимо ли е начисляване на такса "сградна инсталация", когато отделните потребители са се отказали от централно отопление. Процедурата е задвижена след запитвания на български районен съд за това как да се прилага правото на Европейския съюз в българските условия и идва няколко месеца, след като Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение по казуса, съобщи БНТ.

Стотици българи, които живеят в чужбина и не ползват собствеността си в България, са принудени да плащат таксата.

С тълкувателното решение на Върховния касационен съд от месец май тази година таксата беше окончателно бетонирана като законосъобразна и ненарушаваща член 62 от Закона за защита на потребителите, където се казва, че човек не трябва да плаща за непоискана услуга.

Мотивирани от особеното мнение на един от върховните магистрати, който смята, че колегите му е трябвало да се допитат до съда на ЕС, преди да излязат с търкувателно решение, един районен съд в България вече е изпратил искане за преодициално запитване до европейските съдии по дело, заведено от българско топлофикационно дружество срещу потребител.

Решението на европейските магистрати трябва да се изчака в следващата година. Те ще дадат и задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект без оглед на реално отдаденото количество топлинна енергия в обекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
2
 
! Отговори
грозен преди 5 години
До @!ВСИЧКИ!ДА СЕ РЕШИ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ПРОБЛЕМА С ТРЪБИТЕ!ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА????КОЛКО ГОДИНИ СЕ ОБСЪЖДА И НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ!ПЛАЩАМЕ ПАРИ ЗА НЕПОИСКАНА УСЛУГА.НАТРИСАТ ТИ ПАРНО/ПО ТРЪБИТЕ И ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ.НАЕМАТ ТИ ТЕХЕН СЛУЖЕБЕН АДВОКАТ ,УЖ ДА ТЕ "ЗАЩИТАВА"НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА И ТАКЪВ РОБСКИ СМИРЕН НАРОД-"ДА СИ КУПИМ ЛИ ВЪЖЕНЦЕТО,ИЛИ ОТ ПРОФСЪЮЗИТЕ ЩЕ НИ ГО ПОДАРЯТ"????
111
0
 
4
 
! Отговори
Надежда преди 6 години
До Муш-пульо Такова писмено искане направих още 1999г. Да изведат тръбите в коридора, или да ми плащат наем, затова че печелят чрез мойте тръби. Е, те не ми плащат. Ама и аз ги не е***авам.
110
2
 
31
 
! Отговори
Муш-пульо преди 6 години
Вярвам че не е много блестяща идеяКакво ще кажете ако Топлофикация плащат наем на хората затова че нежелани тръби минават през апартаментите им
109
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре бе,искайте такса и хората ще си отрежат тръбите,хаха!А ако е някой безработен,инвалид,болен,мизерен пенсионер или нещо подобно и не му достигат доходите откъде ще извади пари да плати нещо,което не желае?
108
5
 
3
 
! Отговори
До 106 преди 6 години
Нали се сещаш, че не знаеш какво пишеш...Това за осигуровките на държавните служители е дъвкано много пъти и отдавна стана ясно, че от плащането на осигуровките им на 100% от държавата, а не 60%, както е при останалите, единствените потърпевши са държавните служители, които най-много от всички желаят сами да си плащат своите 40% от осигуровките, както правят останалите в България.
107
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се върне начинът на плащане от времето на соца, който се оказва най-справедливият от всички. Сегашният начин на плащане, оскъпява парното, хората стоят на студено и се поощряват крадците на топло. Това едва ли ще стане разбира се, защото сега държавата е на крадците, а не на хората.
106
26
 
5
 
! Отговори
Марш на село! преди 6 години
За отопление се плаща. Който не иска да плаща, да се връща на село и да спи при оФцете си на топло. Топлофикация доставя "топлото" по искане на собствениците, до абонатната на блока. Колко от това "топло" е потребено в блока, се измерва точно в абонатната станция. Сумата за това "топло" също е ясна - знае се цената, знае се и количеството. Остава "малкият" проблем, всеки да си плати своята част. Същият малък проблем го има и при студената вода, но там сумите са малки и не се вдига толкова шум.
105
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавните изедници-монополисти от Топлофикация са по-лоши от чуждите монополисти.Години наред не си прибираха парите от тези,които се топлят,но не плащат,а сега се сетиха да одрусат и топлещите се и тези,които не се топлят.А кметицата се прави на умрела лисица и не взема отношение по въпроса.И тук искам да я попитам:Защо всички държавни чиновници(250 000 на брой) се отопляват безплатно за сметка на всички останали граждани.Защо не плащат никакви осигуровки,пак за наша сметка?Справедливо ли е?
104
2
 
18
 
! Отговори
@ преди 6 години
При желание може да се търси и под вола теле, всеки има виждане и разбиране по темата.Положението с Топлофикация е абсурдно и престъпно. Зад нерешеният проблем седи държавата и управляващи. Това е общинско дружество работещо по разпоредби от времето на динозаврите (ок, соца). Умниците на власт не могат да измислят как да го реформират за да има оперативна печалба без рекет.Най-лесно е да гърбиш народа. Милиарди за лепене на стирупор, бронирани конвои като на колумбийски нарко лордове...
103
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съседите ми се отопляват на ток и ми топлят стената,която е обща.Трябва ли да им плащам за нежеланото отопление?
102
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сградната инсталация трябва да е за сметка на Топлофикация.Не може само да лапат от неясните сметки и да брулят гражданите,които не желаят да се отопляват с парно.
101
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасоХем съм собственик пък и се подчинявам на дружни решения касаещи собственоста ми.----------------На общите части си съсобственик.
100
1
 
2
 
! Отговори
георги преди 6 години
До ха ха -смех !ми шъ съ наложи дъ съ утупляаш ва
99
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живял съм в гарсониера, където минаваха два щранга с по два кръга.Четири тръби в хола и четири в стаята.Изобщо нямаше нужда да пускам радиатори.И за това отопление ли не трябва да се плаща?
98
1
 
9
 
! Отговори
Васо преди 6 години
До@ 92: Другарю, какво ще рече това собствениците "решават дружно". Хем съм собственик пък и се подчинявам на дружни решения касаещи собственоста ми. Общ е асансьора и си има всеки ползващ го в блока ми чип платен от джоба си. Който не си е платил катери пеш.
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 92Имахме една полуобразована,дърта,грозна вещица,при това скрита ман .алка,но понеже съпруга и бе от партията(БКП-БСП) и на длъжност,колеше и бесеше в блока и всички се съгласяваха с нея,в противен случай ги чакаше тормоз навсякъде и във всички интитуции,включително и в блока,в жилището.Така че тези "дружни" решения са много относителни.
96
24
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
След като от три страни си заобиколен с отоплени апартаменти, а през твоят минават горещи тръби, значи плащаш и не умуваш много. Ако не, глоби докато платиш. Ако не можеш, дигаш чуковете и отиваш на село да се грееш със съчки и кравешка тор. Където собствено и ти е мястото.
95
0
 
7
 
! Отговори
@! преди 6 години
До До 92Нарочно сложих в скоби "според действащите нормативни уредби"! Там е обяснено кой и как от Етажната собственост взема решения! Друг е въпроса дали законите са справедливи за всички.
94
2
 
10
 
! Отговори
До 92 преди 6 години
Какво означава "собствениците решават дружно" ? Много е важно. Представи си, че 99% от собствениците решават, че 1% са вещици и трябва да бъдат изгорени на клада. Подчертавам - парно, единствено и само при 100% съгласие на собственици!
93
6
 
9
 
! Отговори
Аристократ преди 6 години
Аз се топля на камина. *** обаче, свикнали потомствено през зимата да мързелуват се усукват като червеи около парното. И защото са ***, по традиция се опитват някой друг да им плаща жалките сметки.