Министърът към еколозите: Хотели в защитените зони няма да има!

Нено Димов: Правителството е балансьор между еколози и бизнес
Обновена: 29 дек 2017 10:14 | 29 дек 2017 09:00,
111

"Природозащитниците могат да бъдат спокойни - хотели в защитените зони на Пирин няма да се строят, това е уредено със закон", заяви министърът на екологията Нено Димов.

Пред Bulgaria ON AIR министър Димов подчерта, че в приетото вчера решение на Министерския съвет единствено се заявява възможност за изграждане на втори кабинков лифт и друга спортна инфраструктура при конкретно инвестиционно намерение от даден инвеститор, а всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки..

Всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки, уточни министър Димов.

Още по темата

"Нито аз, нито правителството сме страна в този спор. Ние търсим баланс между опазването на околната среда и развитието на бизнеса в региона", каза още той по повод протестите в София в четвъртък вечер.

Снощи протестиращи блокираха кръстовището на Попа, а после се отправиха и към Орлов мост и скандираха, че искат природа в Пирин. За днес е подготвен и още един протест против решението на правителството да позволи строежа на втори лифт над Банско.

Министърът заяви, че няма данни протестите да са част от кампания, която подпомага ски туризма в други държави, а и това не било предмет на дейност на неговото министерство.

Според него вторият кабинков лифт в Банско ще намали стотиците автомобили, с които иначе скиорите стигат до лифтовете и замърсяват въздуха и природата.

"Протестите са елементи на демокрацията и в тях няма нищо лошо. В четвъртък протестираха три различни групи, което означава, че проблемът е многостранен и трябва да бъде решен", заяви пред "Нова" министърът на околната среда.
 
Нено Димов обясни още, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
trol преди 6 години
И от двете страни на протестите са ****и!Абе мушмули зимно време навсякъде в Банско смърди на го*вна,а вие не протестирате срещу това?!?Поискайте качествена канализация,ремонтирана,обновена!Това да седнеш да ядеш или да спиш в миризмата на гов*на е по-големия ви проблем!Чакаш по 4 часа да се качиш на лифт и около тебе вони и смърди,а неграмотниците сервират храна по ресторантите си и ви канят да спите срещу заплащане в същата тази смрад!!!Какъв народ сте???
97
0
 
0
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Има ли някой който да вярва поне на една дума на т. нар. политически елит в БГ? Нещо повече, нищо няма да се промени и в близките десетилетия, защото мутринското поколение вече има деца, и тези деца са възпитани от "бивши "мутри, с манталитет на недосегаеми, в умствен багаж на читател на Винету, с биография но червени разбойници и агентурно минало... При това положение съм песимист.Бягайте от БГ............
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох, не съм от Зелените, не съм и гербер. Просто съм реалист и силно ми мирише не на гора, а на мръснa политика! И от двете страни.
95
1
 
3
 
! Отговори
сара преди 6 години
Природозащитниците могат да бъдат спокойни - хотели в защитените зони на Пирин няма да се строят...за сега.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже дават за пример Алпите,как там се строят лифтове,само да кажа за сравнение-площтта на Алпите е :298 128 кв.км,а на Пирин е :2 585 кв.км.
93
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Министъра успокоява природозащитниците,че няма да се строят хотели,но с какво гарантира това?Законите се менят заедно с министрите.Ще дойдат други,които ще разрешат строежа на хотели,и тогава?Явно е,че лобито на мафията-хотелиери е много силно.От цялата година хората ходят на ски най-много за около 2 месеца.А през останалите сезони лифтовете ще стоят празни.Не си заслужава разходите,ама нали лакомията на хотелиерите е голяма,а знаем кои стоят зад тях-депутати и бизнесмени.Всичко е загубено за съ
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВъздуха не се замърсява от комините,израстнах в квартал с къщи,които винаги са използвали дърва,въглища за отопление и никога въздуха не е бил мръсен,дима е по-лек от студения въздух,студения въздух е по-тежък от силно загрятия от печки въздух,затова загрятия въздух върви винаги нагоре,а студения стои долу.Сега се търси начин да одрусат хората,а ако е вярно,че са ни глобили от ЕС за замърсения въздух,то е,защото искат да си пробутат новите возила,но българина не разполага с такива с
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Пампорово и Боровец са предвидени за зимни курорти в България,има и база там,може да я разширят,обновят,защо ще сечат в Пирин?
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТо не е само мръсния въдух,проблемите са много,ако изсекат дърветата,ще се свлече земната маса и ще останат голи чукари,няма и да може да се засади 1 дърво,дори да искат.
89
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжат крадливите герберасти. Така разправяха и докато бетонираха Черноморието и го превърнаха в клоа-ката на Европа.Сега готвят същото и за Пирин.
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на тези мошеници някои вярвали им вече бъдете сигурни че ще изникнат хотели в защитената зона като гъби след дъжд
87
0
 
10
 
! Отговори
бански старец преди 6 години
До пишман ЕкологЗащото много от тези хора нямат финансова възможност да си позволят да карат ски. Не ме интересува, че някой *** германец ще трябва да почива в Австрия, вместо да се *** на Банско? На всичкото отгоре цените в австрийските зимни курорти са същите като в нашите прехвалени курорти.
86
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поголовните сечи в Пирин ще повишат драстично замърсеността на въздуха у нас. По този показател Ек ни налага ежегодни санкции, плащани от всички нас. Плащаме за да боледуваме.
85
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Красивата планина Пирин не е частна собственост на м..алоумниците живеещи в Банско, нарича се Национален Парк ПИРИН.Последните нямат никакво право да съсипват планината заради ск..апаните им хотели и кръчми.Бойкот на л.айняното Банско! Бойко и Валери са б..анда ***..фиоти!
84
2
 
9
 
! Отговори
Az преди 6 години
До селянин 85Еколозите, за разлика от теб, отдавна предлагат конкретни мерки за подобряване на положението с въздуха в София. И вместо да ЛЪЖЕШ като платен ***, да беше потърсил нещо по въпроса в нето. Ето каков излезе точно за 3 секунди :https://actualno/society/zelenite-predlagat-shest-elementarni-merki-za-po-chist-vyzduh-news_584210.html
83
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До селянинКакво, да не би да чакаш ДАНЪК КОМИН. Не се тревожи, В програмата е заложен, дори и да не ползваш пак ще имаш данък след като имаш комин. А тока ще се увеличава от следващата 2018 година, докато стане толкова, колкото е в Германия. Но в Германия вземат по 2000 евра, а тук по 300 евра. Но като ........ така ще следващите 500 години
82
17
 
5
 
! Отговори
селянин преди 6 години
Къде бяха еколозите като хората протестираха за мръсния въздух в София. Защо не се протестира срещу незаконната сеч? Защо се протестира само къде има келепир?
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди седмица друг министър каза, че до края на отоплителен сезон до края на март, няма да повишат парно и ток, но от нова година по скъпа газ. Защо обещава, като се знае, че не може да изпълни. Хората (заблудените) ще вярват, че ще имат работа или по високи заплати. Още ли им вярвате? Ще работят за 250-300 евра месечно по 10 часа всеки ден, без почивен ден и събота и неделя. За 250-300 евра месечно при нужни за самотно живеещ без наем 400 евра.
80
22
 
5
 
! Отговори
пишман Еколог преди 6 години
Направо съм удивен как една шепа псевдо-еколози успяват да настроят толкова много хора, дето даже не са виждали Пирин на картинка срещу развитието на ски туризма. И не само за Банско - Боровец, Витоша, никъде не съм чул да е направен 1м писти за последните 10 години. Къде ги видяхте тия хотели по Пирин? Хотелите са в Банско, хората си имат/купуват парцели и си строят на тях. Никой не е тръгнал да строи в парка и който е виждал лифт знае за какво става дума.
79
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еко рекетьорите да си налягат парцалите,защото хората в Банско разчитат на 3-4 месеца в годината,за да изхранят своите семейства през останалата част.Защо не протестират срещу бракониерите,които опоскаха горите?Или срещу мръсния въздух,за което от ЕС имаме солени глоби.Ама май за тия неща никой не им е платил.