За по-чист въздух: От Нова година КАТ спира коли, които замърсяват

Пътните полицаи ще използват газоанализатори при проверки на пътя
Обновена: 30 дек 2017 07:57 | 30 дек 2017 07:30,
287
За по-чист въздух: От Нова година КАТ спира коли, които замърсяват
Снимка: Архив, Булфото

От Нова година КАТ ще спира от движение автомобили, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха в София.Това ще стане възможно със седемте газоанализатора, които Столичната община купи, пише "24 часа".

"Те вече се монтират и КАТ ще започне да ги използва в първите дни на 2018 г. С част от тях ще се проверяват автомобилите, които чакат за регистрация. Тези, които не отговарят на екоизискванията, няма да се регистрират. Останалите газоанализатори ще се ползват при проверки на КАТ по улиците", обясни кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Така, освен че коли, които мърсят въздуха, няма да се регистрират, от движение ще се спират и такива, които вече са в движение. При наднормено замърсяване полицаите ще съставят и акт на шофьора. Такива коли ще могат да се движат отново след нова проверка от КАТ, ако докажат, че спазват еконормите.

Фандъкова настоява и за по-засилен контрол над пунктовете за технически прегледи.

Екоминистерството разработва нови изисквания за въглищата и дървата за отопление. Общината работи над пилотен проект за подмяна на отоплителните системи на 30 домакинства с екопечки на пелети.

През 2018 г. СОС ще разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Сред тях са безплатен градски транспорт, ограничение на движението и двойно по-скъпа синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
22
 
5
 
! Отговори
Хараламби преди 6 години
Който няма пари за нова кола, няма място на пътя!
168
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най мразим далаверата , в която не участвам . Това е девиза на 90 % от Българите , защото ме е срам да кажа 100 % . Всички искат да се спазва закона , но....без мен . Е тогава така ще е .
167
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вметна по темата за мръсните пътища... от Дружба до Надежда и обратно - 3 литра течност за чистаки замина. Щото имаше лек дъждец и всички приятно мятат кал на посоки. Нали се сещате, като няма дъждец, че това се вдига във въздуха и го дишаме...
166
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айдеее... почти всички коли над 5 годишна възраст са с избушени катализатори. Фандъчка ще изпита голяма народна любов, ако наистина се стигне до спиране от движение...
165
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем наскоро се изпуснаха да кажат, че парховото замърсяване от целия транспорт, включително автобусите е 7%. Колко точно автомобила трябва да се спрат за да се усети разлика? Евтин PR, фиктивни действия и отклоняване на вниманието, че много от българите поради бедност се отопляват на твърдо гориво, особено цига... т.е. ромите...
164
0
 
8
 
! Отговори
Ликвидация на КАТ преди 6 години
Д а с е създаде нова структура за обезпечаване БЕЗОПАСНОСТ И БЕЗвредност на движението на автомобили ..КАТ е компрометирана.Всички служители са съучастници в тежки увреждания на природата и на милиони водачи и пътници..НЕ Може доказани НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА ГЛОБЯВАТ ..НЕ сме засекли досега служители на КАТ които да водят борба за безопасно движение ОБРАТНО..
163
0
 
5
 
! Отговори
ЛИквидация на КАТ преди 6 години
KAT са виновни за 90% трайните увреждания на въздуха над БЪлгария.НАглите престъпници принуждават милиони водачи на МПС да увреждат трайно и нелечимо въздуха с високо вредни бели скенери и включени фарове денем.Тежки увреждания причиняват и холограмните тежко терористични оръжия лепени чрез полицейски рекет на предни стъкла. В Огромните трайно увредени обеми се настаняват остро токсични газове..
162
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Улиците са потънали в прах и това в най-голяма степен замърсява въздуха. Да се обърне внимание на градската хигиена!!!
161
8
 
4
 
! Отговори
кметъла преди 6 години
без санкции нищо няма да се оправи,всяко семейство има по 2 гроба пред блока си на цената на смартфон,какво предлагате като сте много умни и нямате по 5 лв в джоба?
160
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не разбрах освен, че КАТ ще спира от движение 190-те НОВИ КИТАЙСКИ АВТОБУСИ, които БОКО МОЛЕКУЛАТА закупи чрез корупционна схема вместо да даде при за електрическии.Ако законите се спазват трябва да се спрат 50% от автобустите. ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЗА КАКВИ ДАЛАВЕРИ СТАВА ДУМА СТОЛИЧЕН ТРАНСПОРТ? Масово са премахнали катализаторите и са взели ценноте метали. Гробджии са се нагушили.
159
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма значение кой от къдее важното е да е човек и да се държи по човешки. Аз като съм 4-то поколение в София да не би да съм нещо повече от другите които не са от София? Просто тези които приемат да живеят в София трябва да премахнат някои маниери които не се вписват в обстановката. Най вече културата в движението по улиците и булевардите. Да не се държат като че ли са пуснати от гората и като онези мутри на околовръстното. Що се отнася за мръсният въздух то той се дължи на печките на твърдо гор
158
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Колите като източник на фини прахови частици не могат да замърсят повече от 30% от максимално допустимите норми, като само на някои по-натоварени кръстовища до 60%. При това вината за замърсяването на тези кръстовища е в кмет и община, които не са организирали нормално движението и паркирането в София и резултатът са задръстванията и замърсяването заради задръстванията. Знае, че че колите в София са малко в сравнение с други подобни градове по света, а при този лош градски транспорт, колите са
157
0
 
0
 
! Отговори
До пловдивчанина преди 6 години
Ти не си селянин, щом си живееш в Пловдид. Дори и да си в София, стига да не се опитваш да ни направиш като теб.. ти за мен не си селянин
156
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав си, тези дето тръгват да пълнят багажници за провинцията са селяни със софийско жителство. Може да си второ-трето и повече поколения в София ,но родата им е от съответното село, където си ходят.Така че ти печелиш - мнозинството сте вие. Все пак не ме е срам да говоря така както пра баба ми, макар и само 5% от софийския ѝ говор да съм запомнил.
155
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До би ли желал?Роден съм през 1962г. в гр. Пловдив.Удовлетворен ли си?
154
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Не разбрах защо при проблеми с чистотата на въздуха в София, щели да спират колите, а няма да спират основният замърсител - отоплението на твърдо гориво. Много добре се знае, кой е замърсителя и това не са колите, които замърсяват относително малко. През лятото, когато не се използва твърдо гориво (освен в гетата, където горят гуми и кабели, за да вземат метала), замърсяването е в нормите - обикновено 40-70% от максимално допустимите норми, като колите са източник на 1/3 от това замърсяване.
153
1
 
5
 
! Отговори
До 148 преди 6 години
Да, приветствали сте и сте попивали "култура" от назначените от най-голимите врагове на България царе, които са довели до няколко национални катастрофи и са загубили на масата войните спечели от СЕЛЯНИТЕ от ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ при Дойран, Тутракан, Одрин и прочие и прочие и прочие!Другарю гражданин столичанин!
152
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименКое мнозинство, това което тръгва да пълни багажниците от "ПРОВИНЦИЯТА" ли?
151
0
 
0
 
! Отговори
би ли желал? преди 6 години
Този, който казва как е нормално да се говори, би ли споделил от къде е?
150
0
 
11
 
! Отговори
добър ден преди 6 години
Или как се отваря поредна вратичка за корупция в България-от КАТ милионери ли смятат да стават и бъдете сигурни това не е заради мръсният въздух,а просто пореден мутро бизнес!