Санираните "безплатно" блокове в София, колкото тези в Разград

Правителството иска да обнови още 42 000 сгради за 25 г.
29 апр 2018 21:15, Петя Славова
83
 Санираните "безплатно" блокове в София, колкото тези в Разград
Снимка: архив, Булфото

Правителството планира да обнови близо 42 000 жилищни сгради в следващите 25 години. Това стана ясно при представянето на новата жилищна стратегия до 2030 г. в Габрово. Санирането обаче няма да е напълно безплатно, а ще има съфинансиране от собствениците. "Така ще се повиши ангажираността на гражданите към поддръжката на сградния фонд", заяви зам. министърът на регионалното развитие Малина Крумова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Засега не е ясно колко ще е съфинансирането, пише в. "Сега". Още при предишното управление на ГЕРБ в регионалното министерство се обсъждаше вариант за процент самоучастие от собствениците. Тогавашният зам. регионален министър Николай Нанков, който в момета е министър, говореше за 15-25%.

Преди от ГЕРБ да изобретят "безплатното" саниране, пилотна програма на ПРООН предлагаше обновяване на блоковете с 50% безвъзмездно финансиране. Заради пълната липса на интерес и съседски неразбории процентът на самоучастие бе свален до 25, но програмата така и не заработи.

Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради са въведени в експлоатация през 2017 г. в цялата страна, след като са обновени по програмата за "безплатно" саниране. Това е реалният резултат от широко рекламираната програма на ГЕРБ за обновяване на старите жилищни блокове от времето на социализма. От самото си начало тя бе обвита със съмнения за завишени цени, нагласени поръчки и шуробаджанащина при избора на строителните фирми. Непрекъснато се множат и сигналите за некачествено изпълнение на ремонтите, а десетки прясно реновирани блокове протекоха при първите по-силни дъждове и снегове.

Един от парадоксите, видими от доклада за напредъка по изпълнението на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за 2017 г., е, че в някои от големите градове санираните блокове се броят на пръсти. В столицата например са обновени едва 5 сгради - точно колкото и в Разград.

Още по темата

Видин и Русе се "отчитат" с по 3 сгради, а Добрич - с 2. Рекордьор е Благоевград с 93 ремонтирани блока, следван от област Бургас - 91, Хасково - 81, Пловдив и Стара Загора с по 47 сгради. Освен това се оказа, че жилищни блокове с еднакви параметри в един и същ град са санирани за суми, различаващи се значително една от друга.

До момента програмата на ГЕРБ струва на данъкоплатците 2 милиарда лева. В тях се включват общо 2022 сгради, одобрени за обновяване. Работата по тях трябва да приключи до края на 2019 г. За тази година е предвидено да се работи по 51 010 жилища в общо 712 сгради.

В регистъра на исканията за финансиране от Българската банка за развитие, през която минават парите, са записани над 5000 блока. Това означава, че за повече от 3000 сгради с изрядни документи няма осигурени средства. Програмата засега бе временно замразена, докато се изпълнят одобрените договори и се очаква евентуално средства да бъдат предвидени с бюджета за следващата година.

Постигането на устойчив жилищен сектор е стратегическата цел на изготвяната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството нова жилищна стратегия до 2030 г., която предстои да бъде публично обсъдена през май. Тя предвижда да бъде извършена техническа паспортизация на всички сгради в страната. По този начин ще бъде ясно състоянието на жилищния фонд и какви бъдещи мерки е необходимо да се предприемат.

Сред приоритетите са още данъчни промени, създаване на фонд с устойчиви и предвидими източници за подпомагане на гражданите и общините, както и изграждане на информационна система с данни за жилищата в България. "Предвиждат се и механизми за подпомагане на уязвимите социални групи и осигуряване на повече финансово достъпни жилища", казва още Малина Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
46
 
! Отговори
ТОВА преди 6 години
СИ Е ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ ОТ ГЕРБ---ФИРМИЧКИТЕ СА ГЕРБАДЖИИСКИ И ТЕ ИМ СЕ ОТЧИТАТ С ФИНИКИСКИ ЗНАЦИ--ГЕРБ ГРАБИ И С ДУПЕТО СИ--АЛЧНИ И ЛИЦЕМЕРНИ КОПИЛДАЦИ--БОКО Е МАФИОТА НА ДЪРЖАВАТА
55
3
 
38
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Нека да не се спекулира с голямата" добрина" първо, въпрос на личен избор е дали ще живееш на село или в града, всеки да си прави сметка, но ако правителството имаше за цел да помага, вместо саниране да беше построила държавни жилища.
54
0
 
41
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
До Футуролог.Ама вие сте голям оптимист Според мен срока на изчезването ще стане много по-бързо,но има светлина в тунела и това не е насрещния влак ,а изхода на тунела ,който е направо в пропастта .Но има има и друго ,просто никой няма да търпи властови ,икономически и етнически вакум в центъра на Балканите.Дали населението ще се формира от извъневропейско население или ще бъде микс от свръхнаселените евродържави не е известно ,но остатъка от местното население ще изпълнява обслужваща функция
53
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зрител на ТВ Алфа се санира само с бой.
52
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еха - 42 хиляди сгради за 25 години.Това звучи както едно време бляновете на Тато - комунизъмът идва през 1980 година другари.... и ще има във всеки дом - телефон. Изчакайте малко.
51
2
 
45
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
makar 4e bloka ni e tuxlen kom6iqta si sanira predi nqkolko godini apartamenta kam 28lv na kvadrat ot provinciqta sam neznam drugade kolko varvi i mu izleze kam 2 bona kakvi sa tiq programi po 12,15 4e i pove4e xilqdi na apartament
50
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Логично е данъкът на държавно санираните да бъде увеличен.Дългът към държавата трябва да бъде върнат!Тези хора плащат по малко електроенергия,газ и топлоенергия, това значи по малко коствени данъци и по голяма загуба на приходи.
49
4
 
61
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Не знам дали ви става ясно, но това т.нар. саниране с КТБ са кражбите на века. 1млрд. ? и някой ако може да ми каже къде освен в сметките на Борисов и Цветаншв ги вижда то този човек заслужава Нобелова награда.
48
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво пише в официалните документи? Че изцяло Ханс и Дидие са ти дали парите за санирането на панелките? *** гербав!
47
21
 
39
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
Абе ти наистина си кон с капаци. Даваш за пример цитат от статия в сайт, а не си запознат с официалните документи, които са публично достояние в сайта на МРРБ. Явно и ти си от активните агитатори на БСП, които всячески се стремяха да стопират програмата , играейки си със страховете и незнанието на част от живеещите в панелките.
46
7
 
58
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Безплатни са само илюзиите!Напълниха гушките накои хора,на други и протекоха блоковете!
45
5
 
68
 
! Отговори
До45 преди 6 години
"До момента програмата на ГЕРБ струва на данъкоплатците 2 милиарда лева."Това е цитат от статията. Хайде първо да я прочетеш (ако можеш), а после да ни обясняваш откъде били средствата, мили гербави ***!
44
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да определено разходие за отопление паднаха значително, и визуално е доста по-добре, не знам какви материали са използвали но за една година всичко е ок. Сто процента на някои места са го карали през пръсти, като гледам голямата част от контингента, но така или иначе е по-добре от преди навсякъде. За хейтърите косури винаги има.
43
2
 
57
 
! Отговори
Brno преди 6 години
В Чехия панелките са 100% санирани още 90-те години при 0% "ангажираност" от страна на собствениците. Като саниране не означава само външна изолация и боядисване, а цялостна подмяна на ВИК и ел. инсталация, асансьори, междублоково пространство и т.н. Влизаш като в хотел. Е, да ангажиран си, дотолкова, че всичко това, веднъж направено, трябва да се пази. Нарушиш ли някоя наредба до 5 мин. си докладван, а санкциите са солидни. Пък писле ако искаш пак вандалствай.
42
32
 
42
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Типичен злобен и завистлив селяндурин си !!! Парите по програмата НИКОГА не са били от данъци и от бюджета а са от " Българска банка за развитие ". "разните мизерници" са нормални български граждани живеещи в панелни блокове и успели да преодолеят пречките създавани от комшии и гадни екземпляри като тебе .
41
1
 
51
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 6 години
Аз имам малка къщичка - искам да я санирам - Майсторите ми искат 5 000 лева .Това е Дискриминация .
40
35
 
49
 
! Отговори
А.Тенев преди 6 години
Аз живея в саниран блок по програмата. Разликата преди и сега е огромна. За малко да не се включим в програмата заради няколко пенсионера вярващи на слухове и писания пускани и тиражирани най-вече от другарите от БСП. Сега точно тези пенсионери са най-доволните от промяната .
39
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общият броя на панелни сгради в страната е 21641 в които има 710 733 апартамента, като панелните блокове са 11004, а останалото къщи, общежития, сгради от смесен тип и вили. Та как ще се санират 42 000 ?
38
22
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добър вечер, свърши ми тоалетната хартия, мога ли да използвам българското знаме?
37
25
 
41
 
! Отговори
аман от кухи лейки ! преди 6 години
Завистливи селяни и *** са окупирали форума. Всички подобни предимно червени "разбирачи" блокираха процесите в големите градове, а сега търсят под вола теле. Който има поне малко акъл , може да се запознане с всички документи по програмата в сайта на МРРБ. Но за *** кратуни е по-лесно да злобеят и плюят като махленски клюкарки.