Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?

НСИ: Близо 30% от населението живее в материални лишения!
Обновена: 1 май 2018 09:59 | 1 май 2018 09:45,
170
Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?
Снимка: flickr

Близо 30% от населението живее в материални лишения, обявиха от НСИ. Тези хора се ограничават в потреблението на поне 4 от общо 9 основни стоки и услуги. Най-много българи (53,2%) нямат възможност да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства като например за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.

Още по темата

Това означава, че семейството няма никакви спестявания и при внезапна нужда от по-голям разход от около 500-1000 лв. като например за подмяна на голям домакински уред ще трябва да вземе кредит, пише "Труд".

Всеки втори (52,6%) не може да си позволи почивка извън дома поне една седмица в годината, сочат още данните на НСИ. Успоредно с това 2,7% от хората не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1,6% – цветен телевизор, 8,3% – пералня.

Всеки трети българин (31,6%) по финансови причини не може да яде месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 36,4% се ограничават при отоплението на жилището си, което означава че през зимата държат някои от стаите студени, или намаляват радиаторите.

През 2017 г. линията на бедност за страната e 351,08 лв. на човек от домакинство. А под линията на бедност са 1,665 млн. души, или 23,4% от населението. Линията на бедност се определя като 60% от средния разполагаем доход на домакинствата. Спрямо 2016 г. линията на бедност нараства с 13,9%, а делът на бедното население се увеличава с 0,5%.

Ако от доходите на домакинствата се изключат социалните плащания като обезщетения, социални помощи и добавки, равнището на бедност се повишава до 29,2%. А ако от доходите се изключат и пенсиите, то делът на бедните нараства до 44,8% от населението.

Един от факторите, който има решаващо значение за това дали човек е беден, е дали има работа. 58,7% от безработните влизат в групата на бедните. Но много хора работят и получават толкова малко пари, че също попадат под линията на бедност – т.е. членовете на семействата им разполагат с под 351 лв. на месец. През 2017 г. делът на бедните сред работещите е 10%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете коя е комунистическата партия в България, за да гласувам за нея. Под комунистическа разбирам такава, която ще национализира имотите на олигарсите - например да обложи с еднократен данък 70% всички с над 5 млн. лева активи, и с 90% данък - тези с над 10 млн. лева активи. Партия, която ще иска повече държавна собственост, която ще строи предприятия, а няма да ги подарява за жълти стотинки, която ще се грижи за работещите, а не за олигарсите, крадците и мутрите.
113
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На руснаците приложиха същия номер - вие си изстеглете войските и нарежете ракетите, а ние ще ви научим как да правите пазарна икономика и да живеете добре като нас. Магическата формула е: държавата е лош стопанин, за това си подарявате всички ресурси на едни наши момчета - еврейчета, а за петрола ще ви даваме по 5$ на барел, а ние ще го продаваме по 80$. И няма нужда да се мъчите да произвеждате нищо-ние ще ви го произвеждаме и продаваме. И предателя Горби клъвна - продаде империя срещу мънист
112
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали Ран и Ът казаха- на вас индустрия не ви е необходима, земята в реални граници, земеделие и туризъм и ще заживеете като на Запад. Е, само дето не уточниха, че ще заживеем не като в Западна Европа, а като в Западна Африка. И банани си имаме, и туристи, и суровини и работна ръка изнасяме...
111
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не мислите, че швейцарците са богати щото правят шоколад и джобни ножчета? Не, богати са, щото техните банки прибраха парите на милиони евреи и нацисти след ВСВ. Американците са богати не щото правят филми и музика, а щото продават оръжия и наркотици, водят войни, убиват и крадат ресурси и печатат долари, обезпечени само с оръжие и бъдещи войни. За колониалните държави да не говорим... ама ние не сме те, нали?
110
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България изнася медна и златна руда, жито, царевица, слънчоглед, дрехи на ишлеме, евтин туризъм, дървесина и бели роби. С една дума -суровини, като африканска колония. Внасяме храна, дрехи, битова техника, електроника, машини и какво ли още не -все неща, които преди сами произвеждахме. Е как искате да живеете добре-само с търговия на китайски и турски стоки, сгъване на чаршафи, чужди банки и американски бази икономика не става. Или пък с лепене на стириоп са богаор.
109
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като почнат разни умници да сравняват стандарта на живот на бългрина през 1985 г с този на западноевропееца... че ние кога сме живеели като тях? Кога сме били империя и световна сила, като сме били мизерна държава с примитивно земеделие и гладуващ народ. Ми да го сравним със живота на българина преди социализма -неграмотни, мръсни, бедни и гладни селяни, живеещи в кирпичени щъщурки без ток и вода. Жестока експлоатация.Социализма построи модерна, индустриална държава, демокрацията разруши всичко
108
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40 години строихме - предприятия, индустрия, енергетика, селско стопанство, пътища, сгради, язовири. После дойдоха американските ни партньори да ни учат на демокрация и пазарна икономика и казаха: цялата ви икономика е скапана комунистическа отживелица, ликвидирайте и приватизирайте цялата държава, за да станете като Швейцария. И ние простите - повярвахме. Докато другите строиха, ние рушихме. Видими резултати - африкански стандарт. С подкрепата на АзаБ.
107
6
 
12
 
! Отговори
Ицака преди 5 години
Решението е...Преместете се на село и започвате да живеете с каквото си произведете.Спрете да робувате на алчните капиталисти.Освободете се от натиска на държавата и кредитите.Това ще ви позволи да бъдете свободни.Оставете ромите да работят за капиталистите. :D
106
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Превърнаха ни в маймуни, за да не ядем месо, а само банани!
105
1
 
26
 
! Отговори
демокрация преди 5 години
Да ограбим труда на работещите. Работниците не работели достатъчно , не били компетентни. Бизнеса нямал квалифицирани кадри. Олигарсите - пари имат за Футболни отбори и скъпи футболисти.
104
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДемократКви комунисти са ти в главата, драги? Май си кьорав, та не виждаш, че те управляват мутри, които нямат нищо общо с комунизма. Ква демокрация с тия хора? С такива тоя начин на управление се нарича мутрокрация, специфичен модел за територията България. Тук дори държавата се разпада и причината е тази мутрокрация. А ти говориш за комунисти? При тях поне държавност имаше, а сега кво?
103
18
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
А днес във Венецуела са увеличили Мин. заплата на 1.60 долара :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Е до това искат пак да ни докарат руските *** от Атака и БСП. Е това е бъдещето и на Русия!
102
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ни лъжат ,че у нас заплатите растат с най-голямо темпо? При заплата 500 лв. и ръст 4 % ,повишението е 20 лв. , а при заплата 2000 лв. /минимална на Запад!/ и ръст 2 % , повишението е 40 лв. ! ИЗЛИЗА, ЧЕ Е ВАЖНО НЕ ПРОЦЕНТА , А АБСОЛЮТНАТА СТОЙНОСТ НА ПОВИШЕНИЕТО ! В крайна сметка бедните ще останат бедни, а богатите - по богати!
101
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 107Аз не съм текезесар.Сравнително млад човек съм.Мерцедес е хубав автомобил.Знам че за да си купя Мерцедес трябва да работя.Имам приятели и познати в Европа,САЩ и Русия.Уважаваме се.Роден съм в София,родителите ми също.А вие гражданин от кое село сте?Има много омраза във вас към неща създавани за да им е хубаво и удобно на хората.Автобус Чавдар например.Ако се опитвате да кажете,че българите не могат да измислят неща-проверете колко патенти има на български учени.Хиляди са.
100
0
 
5
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
Абе май са поне 70 процентите,нали НСИ-то?
99
20
 
12
 
! Отговори
до 104 преди 5 години
На вас текезесарите Мерцедесите и Поршетата са ви виновни! Кисело е гроздето - защото Германия , Швейцария, и останалите западнали европейски страни - напредвахо, докато най-голямото ваше постижение бяха автобусите Чавдар и списъците пред магазините за закупуване на видеомагнетофон. *** нали от селските радиоточки безплатно ви промиваха мозъците за трудовите победи в името на партията.Всичко си дойде на мястото , когато партийците ви приватизираха...крепостници към окраденото!
98
6
 
31
 
! Отговори
До 96 преди 5 години
Това че България била от най развитите страни на Балканите, къде го видя? В манипулиращите медии, които работят за властта ли? Напълно несериозно и смешно звучи! Излез на улицата и се обърни около себе си да видиш трагичната картинка и после ми обясни къде го видя това развитие! А пък ако говорим за Балканите, всички други до един, имат по високи заплати от България. За пътища, инфраструктури, земеделие итн даже и да не говорим. Събудете се от розовият сън и вижте къде се намирате!
97
9
 
35
 
! Отговори
до 94 преди 5 години
Преди години когато е имало раждаемост защото жените са били хора и са мислели трезво.Сега искат джипове мерцедеси,поршета,дрешки на Гучи и Версаче,ланци,пръстени с диаманти искат да не ходят на работа а сутринта като станат към 12 часа да имат поне 200-300 лева джобни за до следобяд.Вечерно време не правят вечеря а искат някой богаташ да ги изкара на чалготека.А след няколко месеца такова изморително бачкане -на хотел в Карибите.Поне за месец и поне четири звезди.Деца искат само за да рекетират
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тонкатаСофия?!Върви виж в провинцията дали е така!
95
5
 
8
 
! Отговори
Mockingbird преди 5 години
*** не се лишава от месо, но е бедно. духовно бедно същество. като бойко и папата на срещата си за конвенцията на зелените талибани.