Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?

НСИ: Близо 30% от населението живее в материални лишения!
Обновена: 1 май 2018 09:59 | 1 май 2018 09:45,
170
Работим, печелим, а се лишаваме от: Месо, море… Бедни ли сме?
Снимка: flickr

Близо 30% от населението живее в материални лишения, обявиха от НСИ. Тези хора се ограничават в потреблението на поне 4 от общо 9 основни стоки и услуги. Най-много българи (53,2%) нямат възможност да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства като например за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.

Още по темата

Това означава, че семейството няма никакви спестявания и при внезапна нужда от по-голям разход от около 500-1000 лв. като например за подмяна на голям домакински уред ще трябва да вземе кредит, пише "Труд".

Всеки втори (52,6%) не може да си позволи почивка извън дома поне една седмица в годината, сочат още данните на НСИ. Успоредно с това 2,7% от хората не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1,6% – цветен телевизор, 8,3% – пералня.

Всеки трети българин (31,6%) по финансови причини не може да яде месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 36,4% се ограничават при отоплението на жилището си, което означава че през зимата държат някои от стаите студени, или намаляват радиаторите.

През 2017 г. линията на бедност за страната e 351,08 лв. на човек от домакинство. А под линията на бедност са 1,665 млн. души, или 23,4% от населението. Линията на бедност се определя като 60% от средния разполагаем доход на домакинствата. Спрямо 2016 г. линията на бедност нараства с 13,9%, а делът на бедното население се увеличава с 0,5%.

Ако от доходите на домакинствата се изключат социалните плащания като обезщетения, социални помощи и добавки, равнището на бедност се повишава до 29,2%. А ако от доходите се изключат и пенсиите, то делът на бедните нараства до 44,8% от населението.

Един от факторите, който има решаващо значение за това дали човек е беден, е дали има работа. 58,7% от безработните влизат в групата на бедните. Но много хора работят и получават толкова малко пари, че също попадат под линията на бедност – т.е. членовете на семействата им разполагат с под 351 лв. на месец. През 2017 г. делът на бедните сред работещите е 10%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БерлинПърво сме по-богати от тебе, защото живеем в собствени жилища, а ти под наем. Второ ти работиш за чужденци, които те експлоатират по 12 часа дневно.Трето децата ти са вече със сменен пол!
73
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Тодор Живков айфоните бяха само с черно бели дисплеи, само на червените другари и на членовете на политбюро и активните борци даваха айфони с цветни дисплеи.
72
6
 
19
 
! Отговори
до 76 преди 5 години
Ти мини през Факултета, Младост, Столипено...през селата не минавай - да не те затрупат рушащите се къщи...и да не те подгонят призраците на баби и дядовци - умрели защото не дошла линейка.Отвратителни сте червените *** - тъnи но нагли! Квитанцията - червения картон 3 000 000 българи го дадоха - на вас , и на престъпната ви партия окрала България за втори път след 44Анатема *** мръсни!
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 6240 милина американци живеят на купоно на храна. 90 милиона американци не работят а живеят на социална помощ. А средната класа в Евроапа се стопява главоломно. Навсякъде стачки и протести. Лекуват се в болници ако имат частна застраховка, иначе нямаш ли пари умираш. Всичко живее на кредит, какви кораби круизи бълнуваш, океаните и моретата пълни с кораби круизи, 1 милиард западняци на кораби круизи... и таме същия страх и мизерия както в България, само летвата при тях е по високо.
70
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Справедливостта е качество на боговете. Червените другари, които бяха по върховете и днес живеят добре. Привилегиите, които им даваше държавата си ги приватизираха, че и си ги увеличиха. Каква демокрация. Тя е само външна украса.
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живеели в хубави къщи?Да, има такива.Ако си обикалял трябва да си видял и бедни квартали.Отвори си очите и гледай всичко.Защото аз съм виждал бедни квартали в Париж и Лондон.И не всеки може да си позволи да плаща такава здравна осигуровка, с която да може да се лекува в прекрасните болници.
68
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И пак някакви унуки на червените каскети ни убеждават колко хубаво беше през социалистическия рай - когато дедовците им колеха и бесеха - защото са били активни борци, и ятаци.Когато Людмила ходеше на лекар в Париж...и Пенчо Кубадински на сафари в Африка...когато жигулите и москвичите бяха символ на "преуспял другар", а човекочаса в ТКЗСто се плащаше по 1.20лв.Когато този рай мина през 2 държавни фалита и беше спонсориран от лондонски и парижки банки!
67
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма 1 телевизор и много кисело зеле.В магазините само грозни български стоки за грозна руска кола чакаш 20 години . Сега в ЕС всяка стая с 50ка лед тв + нет и те и всяко семейство с 2 автомобила. Вече няма грозни български стока, всичко е внос красиви западни стоки магазините пълни като корекоми, пенсионерите хвърлят пачки от балконите а по празниците народа се метка на яките западни коли, пътива в чужбина по магистралите и прави тапи по границата.
66
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди имаше хляб от пшеница. Днес хлябът се прави се от фураж за по-ниски разходи и по-високи печалби. Но пък имаме банани Е, голям прогрес е тая демокрация - бананите струват повече от хляба, млякото, месото и кашкавала, взети заеднобананова държава...
65
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
`При социализма ти ги лъжеше, че работиш`ПЪРВО НЕ ЗА ВСИЧКИ СЕ ОТНАСЯ. И второ - няма лъжа в това, че българина живееше много по-добре от днес. Може да се изпише цяла книга със социалните придобивки при соца. Сега ни ги отнеха, като ни уверяват, че това било демокрация.Единствената придобивка е, че всеки може да излиза на Запад.Мисля, че това беше основната грешка на тогавашните ръководители. Ако бяха отворили границите да видим всички `ХУБОСТИ` на запада хич нямяше да помислим запромяна.
64
3
 
17
 
! Отговори
до 62 преди 5 години
Живеят в хубави къщи....карат хубави автомобили....лекуват се в болници без ***....при катастрофа на магистралата ги извозват с хеликоптери....имат по 30 и повече дни платена, и обикалят света...пенсиите им не са по 150?.... толкова са нещастни, че се чудят на кой круиз кораб да идат - и не им се налага да влачат децата си на гръб до 50 годишна възраст.А българите са толкова щастливи, че скачат от 7 и етажи и пред влакове...пълно щастие - и никакви грижи за старини
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Месото пълно с антибиотици. На 1 кг. месо се падат 121 милиграма антибиотик!
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Предложение:Брилянтно, брат, брилянтно! Хахахахахаха
61
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 60помня го тоя стандарт на живот.Единственото хубаво нещо бяха сметките които бяха стотинки.Нито имаше шоколад,нито зехтин,н ито месо.За да се купи нещо трябваше да си комбина с магазинерът(разбирай да му шариш пара) и той или тя като и ако въобще получат стока да запази и да ти звънне да купиш.Обувки-спомняш ли си какви схеми и чудеса от късмет беше за да имаш маратонки?Пхах и те обикновено ромика-менте на мн стар модел Адидас.Тоя соц който описваш беше привилегия за избрани.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на Запада е, че живеят като в социализма, същите мрънкалници са каквито бяха българите при социализма. Ако западнаците искат да с оправят и да взимат големи заплати трябва да се изчистат от социализма и да си въведат капитализъм, само така могат да се оправят.
59
3
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да започнем да произвеждаме страхотни автомобили като Запада и да си променим живота. Тогава западните автомобилни производотели ще трябва да съкращават работници щото ще им падне оборота и те ща идват в България да работят в чистотата. Аз ще си взема за градинар един мениджър от БМВ а за чистачки две секретарки от Мерцедес.
58
2
 
4
 
! Отговори
Производство преди 5 години
Западните компании произвеждат невероятни автомобили, но запада произвежда. Когато и ние започнеме да конструираме и произвеждаме ще се промени живота.
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Прави ми впечатление, че хората на Запад, най - вече средната класа въпреки материалните придобивки и висок стандарт, начинът им на живот е както при социализма у нас. Скромни, обрани и без претенции."Констатацията за хората на запад е вярна, но сравнението не. При социализма си бяхме същите мрънкалници. На *** все нещо не му е наред. Пак беше "пази, Боже, сляпо да прогледа". Тези, които по партийна линия имаха постове, се държаха като принцове и принцеси. От тях зависеше всичко. Гадост!
56
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, всички живеят в красиви къщи с басейни - успокой малко топката. Тресат се от страх и броят центовете дали ще изкарат месеца, повечето са затънали в кредити и живеят само на кредит, а загубят ли работата губят всичко защото не могат да си погасяват лихвите. Почти всички стадат от депресия, единсвеното им облекчение да шопинг и един път в годината да одидат на ваканция на мора в бананова страна като България ии някъде в Азия.
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работа, работа!И колко време ще изкара така по 12 часа на денонощие 365 дни в годината?Максимум 1-2 години.Аз съм работил по 14 часа всеки ден 3 месеца.Тва не си е работа.