Ужасени родители! Психопрофил в забавачки!?

"Спорно като подход" пишат из форумите
Обновена: 15 май 2018 07:13 | 15 май 2018 07:10, Петя Славова
91
Ужасени родители! Психопрофил в забавачки!?
Снимка: архив, Reuters

Родители реагираха остро срещу изготвянето на психопрофили на децата в забавачките. Преминаването през т.нар. скрининг тестове, което е заложено в наредбата за приобщаващо образование, предизвика разгорещен дебат по форумите, пише "Монитор".

Целта е от рано да се установи дали в бъдеще децата може да имат образователни трудности. Затова и още от есента хлапетата от 3-3,5 години ще бъдат препитвани по определени задачи, които ще са около 40 на брой. Много майки обаче не възприемат идеята и по форумите вече кипи оживена дискусия.

Още по темата

"Какво означава "образователни трудности"? И как може да се определят при 3-годишни деца? Или пък дори да се установят такива, какво ще се прави?", пита Ирена Христова. Според друг потребител на социалните мрежи - Доника Пеева пък няма нищо лошо в това да се открива дали нещо затруднява дадено дете, но било недопустимо да им се лепват етикети от рано. Други пък дори дават пример със САЩ, където според тях е масова практика
"всяко второ 3-годишно дете" да се определя като проблемно.

"Това е някакъв пъклен заговор, за да психясват още повече децата и родителите", пише в една от групите в социалните мрежи Виолета Янева. Друга майка пък изтъква, че скриниг тестовете няма да са показателни, защото ако едно хлапе на 3 години не покрива изцяло тези критерии, то това съвсем не означавало, че ще има проблеми в бъдеще.

"Разбираемо е, че родителите са настроени негативно спрямо този метод. На първо място всеки тест носи оценъчен елемент. Също така не гарантира, че дори да бъде открит проблем, родителите ще получат подкрепа отсреща. Истината е, че няма достатъчно специалисти и учителят не може сам да се справи със ситуацията", коментира Цвета Брестничка, председател на УС на "Асоциация родители". Според нея някои проблеми действително може да се идентифицират рано и ако с него работи специалист, те могат да бъдат преодолени. Но ако не се случи, това вкарвало родителите в сложна ситуация, което предизвиквало напрежение сред тях.

"Признавам си, че изготвянето на психопрофил на 3-годишно дете ми се вижда доста спорно като подход. Може да бъде наблюдавано, но чак да се правят профили - това го вкарва в някакви стандарти. Прекалено рано е, защото в тази възраст се държат различно", коментира още Брестничка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е полезно за да се интегрират малцинствата ама от политкоректност не може да се изрече на глас... , а няма как за едни да се прави, а за други да не се прави.
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо лошо да се иде. нивото на децата и върху какво да се работи. Но бълг., като чуех психолог полудява, защото го свърза с някакъв срам. Много род. не признават, че има про. детето е много сладко, ще се оправи, и брат му, имал същият про.. Но такова ни е нивото. Да се идентифицира нивото на учителите. Лудата учителка на детето ми ни изпрати при учи. психолог и какво, след няколко сеанса, ни казаха че няма нужда да се работи с него, а с потърпевшата манипулативна кукла с невинен лукав погле
67
0
 
11
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Според мен 3-4 годишна възраст е прекалено рано за диагностициране на децата, освен ако децата явно не показват някакво силно забавяне в нещо или някакъв симптом на болест, но това е нещо друго.
66
2
 
9
 
! Отговори
0т 49 до 63 преди 5 години
Ти не ми казвай какви деца да правя или да не правя - за разлика от твоите деца, които вероятно ще те бият като станеш пенсионер, моите едва ли ще посягат на други хора.Голяма част от вас не знаят изобщо как се гледат деца, ама раждат, за да си минат от реда и да не ги говорят хората. После защо милите им ангелчета били агресивни. Ролята ви на родители не спира само с раждането на това дете.
65
1
 
6
 
! Отговори
Сен преди 5 години
До от 49 до СенАбсолютна глупост написахте. АБСОЛЮНА. Вие живеете в някоя паралелна вселена.Отличника в моя клас всяка седмица беше при директорката.В момента има компютърна фирма.И пак ви казва това за което се пише по-горе е ''ОБРАЗОВАТЕЛНИ ТРУДНОСТ'' а не поведенчески.Това са различни неща.
64
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
До 62:Проблем е диагностицирането. С целия тоя опит трябва да ви е съвсем ясно, че при толкова малки деца няма начин да се изясни какви проблеми имат, а и не е редно!
63
10
 
1
 
! Отговори
от 49 до Сен преди 5 години
Напротив говорим, точно за това. Всички тези "деца"/"агресори" бяха лоши ученици и имаха големи пропуски. За какво говорим?! Отличниците никога не са били агресори. Тема на размисъл...
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До всичкиПроблема е,че НЯМА как на тази възраст да се определи проблем.Това си е чисто и просто лепене на етикети.И как така всички деца имали проблеми?!?!?! Вие да не сте изкарали курс по психология в интернет?
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от 49 до 53 АнонименПо-добре не си правете деца.Света няма нужда от повече депресирани психопати.
60
10
 
5
 
! Отговори
До всички преди 5 години
Тук не става дума да се лепят етикетиОт 40 г. си практика с малки деца стигам до извода,че почти всяко дете има някакъв проблем...хиперактивност,интелектуален дефицит,аутизъм и т.н.колкото по -рано се търси професионална помощ е по-добре...до голяма степен родителят не иска да приеме ,че има проблем ...и се губи време,което не е в полза на детето...
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57Аз до сега съм попадала само на страхотни учители.Сина ми ходи с удоволствие.Обича ги и те наистина се грижат страхотно за него.Стига сте говорили наизуст.Такова поведение е по-скоро изключение от колкото правило.
58
1
 
6
 
! Отговори
Сен преди 5 години
До от 49 до 53 Анонимен Само, че тук въобще не става въпрос за това. ВЪОБЩЕ.Тук говорим за образователни проблеми а не за проблеми с поведението.Разликата е от земята до небето.
57
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен лудите деца и тези, който са мноооооооог глупави, не трябва да бъдат допускани до държавните училища. Все пак, кой иска дете му в една стая с някое от предните две ?
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БНА на 24 ще е излезе след 2 годишната си присъда. Ако не закачи някй, който може да го натика в затвора, то ще е някой, който ще го натика в канавката. Успех :)
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като знаем какви са " учителите и възпитателите " и как третират децата, когато знаят, че родителите им не са там, че няма камери, че няма наказания, че имат протекции от директори и инспектори.. Единственото, което целят е да унижават децата и родителите им,а после хванати в десетки нарушения отричат и се опитват да изкарат децата виновни...
54
4
 
11
 
! Отговори
от 49 до 53 Анонимен преди 5 години
Говоря като жертва на такива "деца". Била съм бита и тормозена в училище от такива "съкровища" и никой не поемаше отговорност, ни учители, ни педагози, ни родители. Децата са си агресори. кво да правим? Вероятно и вашето дете е тръгнало по тоя път щом така усърдно сте против идеята. Апропо, точно от това което виждам като страничен наблюдател - се чудя дали самата да имам деца. Защото да ви кажа - най-лесното е да родиш, човек да го направиш после е далеч по-трудно.
53
1
 
16
 
! Отговори
Сен преди 5 години
До ПротивВярвам ви.Сега е много модерно да се натрапват ЛОГОПЕДИ без въобще да има нужда от тях.Имам доста примери около мен. Племенницата ми беше на 6 и разни лекари я изкарваха проблемна защото е затворена и не говори.За щастие майка и не им обърна внимание.Сега е 10 клас и говори немски,английски и доста добре китайски.
52
0
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
Ясен ти е намека, но тези щуротии се спускат от разни образователни министерства, а пък възпитателите няма как да са нещо изключително и различно от тестото.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49.Нека позная-ВИЕ ВЪОБЩЕ НЯМАТЕ ДЕЦА,или сте на 20. Айде отгледай едно две и тогава давайте мнение.Това е като да не си правил с..с и обясняваш как се прави.
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно безумие.Всяко дете реагира различно и се справя по различен начин.Няма как да се лепят етикети на толкова малки деца.До преди 5 месеца сина ми въобще не говореше.Сега е на 3.6 и говори на английски и по-малко български.Това въобще не означава,че има някакъв проблем.Мисля,че тази идея чупи тъпометъра.