Ужасени родители! Психопрофил в забавачки!?

"Спорно като подход" пишат из форумите
Обновена: 15 май 2018 07:13 | 15 май 2018 07:10, Петя Славова
91
Ужасени родители! Психопрофил в забавачки!?
Снимка: архив, Reuters

Родители реагираха остро срещу изготвянето на психопрофили на децата в забавачките. Преминаването през т.нар. скрининг тестове, което е заложено в наредбата за приобщаващо образование, предизвика разгорещен дебат по форумите, пише "Монитор".

Целта е от рано да се установи дали в бъдеще децата може да имат образователни трудности. Затова и още от есента хлапетата от 3-3,5 години ще бъдат препитвани по определени задачи, които ще са около 40 на брой. Много майки обаче не възприемат идеята и по форумите вече кипи оживена дискусия.

Още по темата

"Какво означава "образователни трудности"? И как може да се определят при 3-годишни деца? Или пък дори да се установят такива, какво ще се прави?", пита Ирена Христова. Според друг потребител на социалните мрежи - Доника Пеева пък няма нищо лошо в това да се открива дали нещо затруднява дадено дете, но било недопустимо да им се лепват етикети от рано. Други пък дори дават пример със САЩ, където според тях е масова практика
"всяко второ 3-годишно дете" да се определя като проблемно.

"Това е някакъв пъклен заговор, за да психясват още повече децата и родителите", пише в една от групите в социалните мрежи Виолета Янева. Друга майка пък изтъква, че скриниг тестовете няма да са показателни, защото ако едно хлапе на 3 години не покрива изцяло тези критерии, то това съвсем не означавало, че ще има проблеми в бъдеще.

"Разбираемо е, че родителите са настроени негативно спрямо този метод. На първо място всеки тест носи оценъчен елемент. Също така не гарантира, че дори да бъде открит проблем, родителите ще получат подкрепа отсреща. Истината е, че няма достатъчно специалисти и учителят не може сам да се справи със ситуацията", коментира Цвета Брестничка, председател на УС на "Асоциация родители". Според нея някои проблеми действително може да се идентифицират рано и ако с него работи специалист, те могат да бъдат преодолени. Но ако не се случи, това вкарвало родителите в сложна ситуация, което предизвиквало напрежение сред тях.

"Признавам си, че изготвянето на психопрофил на 3-годишно дете ми се вижда доста спорно като подход. Може да бъде наблюдавано, но чак да се правят профили - това го вкарва в някакви стандарти. Прекалено рано е, защото в тази възраст се държат различно", коментира още Брестничка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че през гради ите и училищата минават прихопати, песто единствено деца, който показват много тревожни знаци, но на учителите не им пукаособено, а родителите еме виждат нищо нередно (все пак - Кога са гледали да еца, че да знаят, че нещо не наред)...
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и сега лудите се разхождат на свобода, какво целят с тая глупост?
27
2
 
3
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
VSI4KATA MARA VTASALA,PSIHOPROFILI SHTE PRAVJAT NA BEBETA! DA VZEMAT PSIHJASALITE ,,U4ITELI,, DA SI NAPRAVJAT PSIHOPROFILI-SMESHNIZI.
26
4
 
11
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
И тъй като няма как публично да се обяви, че причина за психо-профила е да се отделят критично мислещите и бъдещи хора с гражданско самосъзнание затова ще измислят някаква простотия от типа - детето показва насадена омраза към други деца на база раса или цвят на кожата (бъдещ нацист) и под този претекст държавата ще превъзпитава децата (уж за да се бори с расизма и антисемитизма), а реално просто ще започне да създава все повече послушни овце и все по малко граждани.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ако детето се провали на психотеста, тогава какво?
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нужен е. Виждаме какви откачалки има в системата на МВР И Съдебната система.ДЪРЖАВАТА плащала за *** да го образова.
23
6
 
11
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Когато се установи, че едно дете расте в среда където родителите го възпитават да използва разума си както трябва, то това дете би пораснало като човек с гражданско самосъзнание, които ще подлага на критика всяка глупост която управляващите ще измъдрят и като такъв гражданин, то би било опасно. Затова още от ранна детска възраст всички нежелани елементи ще бъдат събирани и превъзпитавани в ***, послушни ценности и оформени така, че да не задават въпроси и да нямат критично мислене.
22
8
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Ако си мислите, че това се прави в името на децата - грешите зверски!Цялата история е да може от рано да се види дали едно дете расте в среда където го възпитават да уважава труда си и да е борбено, да използва мозъка си не само за да си поръча Iphone, а за да мисли и да достига само до изводи. Просто още от ранна възраст ще се установява кои деца растат в Българска среда и те ще бъдат брандирани като нацисти и затова децата ще се прибират от държавата, за да може да ги превърне в бели роби.
21
1
 
9
 
! Отговори
19, преди 5 години
До Аз-ът,Май теб трябва да те изследват. Какъв садизъм на 3 години? Това не се установява на такава възраст.Много си зле, прегледай се, спешно ти е. Дано поне ти нямаш "котило", че ако се пръкнат тебеподобни, съвсем лошо я чака държавата.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Деца на 3 - 3,5 години се изследват за общо развитие и евентуални проблеми в развитието - физиологично и психологично, не и за "образователни проблеми". Последните се проследяват в първи клас, най-рано в предучилищната група на детските градини или училищата. Някой пишман-специалист пак не си е чел учебниците, писал е тестове на изпитите си в университета и сега смята, че много знае. Решил на това отгоре да блесне с глупостта си.
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви некадърници пак се упражняват върху децата?"Образователни трудности" се установяват обективно едва на 6-7 годишна възраст.Стига толкоз амбиции. Като си нямате работа - идете да бачкате по фабриките. Повече ви подхожда, набедени и недоучили "специалисти"!Като откриете трудности, много някой оказва реална помощ на децата след това. Само пари перете.
18
17
 
6
 
! Отговори
Аз-ът преди 5 години
ФБ стадото пак заблея. Винаги са се правели профили в забавачките. Винаги. Идеята а ако котилото ви е садист и маниак или други прояви, това да се хване доде е време и да се работи. Ама за всяка ФБ нейното Ла.. Но е бъдещия Айнщайн, как така ще пишат че е по лошо от другите. Ох на мама....
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НПО-тата в действие, във всяко министерство източват бюджетите им с подобни безумия. Някои трябва да ги забрани със ЗАКОН!!!
16
11
 
12
 
! Отговори
рускиня до 10 преди 5 години
""отваря очите" на родителите ,които периодично получават информация за развитието му"..------Да попитам защо родители сами не виждат какво може тяхното дете?Отговарям, защото не им се занимава със собствено дете.Истински родители сами следят развитието и се занимават със свое дете.Но ако предпочитате да пушите в градинка и пиете кафе с приятелки - естествено че няма да сте запознати с развитието на собствено дете.И разчитате на скрининг от странични хора.
15
3
 
23
 
! Отговори
12 преди 5 години
За българчетата - психотестове и етикети. За ромчетата- помощи, права и ножове. А би ли могло да ви е.... дето ни побърквате децата
14
0
 
20
 
! Отговори
И преди 5 години
И като се установи проблем какво следва? Специалистите са крайно недостатъчно... Паникьосват родителите и ги пускат на свободния пазар от стотиците логопеди и психолози, голяма част от които просто взимат едни пари, а не са никакви професионалисти... Щото е много модерно днес да си психолог, особенно детски. Пък и така е много лесно учителките ще си измиват ръцете - детето има проблем..
13
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изгответе психопрофил на родителите!
12
4
 
18
 
! Отговори
10 преди 5 години
Внучката ми се роди и "ходи на училище " в Испания.Прегледах документа,в който са отразени основни особености във физическото и психичното й развитие.Нощо обезпокояващо-познаване на форми,чветове и т.н.и някои препоръки.Картината на състоянието на детето "отваря очите" на родителите ,които периодично получават информация за развитието му и преди всичко готовността му да постъпи в първиклас/на 6 години/.Важното е тези неща да се правят професионално.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са глупости !Децата се променят всяка седмица ( ако имат условия ) няма как да определиш какво ще е след 5 години !
10
0
 
17
 
! Отговори
Che преди 5 години
Никой ли няма да коментира недостига на места в София, който на всичкото отгоре намалиха?