Застаряваме бързо, усетно... Бебетата – по-малко, отколкото през войната!

Едва 50 хил. новородени проплакали у нас през изминалата година
Обновена: 17 май 2018 15:35 | 17 май 2018 12:15, Петя Славова
440

Едва 50 хил. бебета са проплакали у нас през изминалата година. Данните са на Фондация "Искам бебе", като новородените през 2017 г. в България са по-малко, отколкото през Втората световна война. На този фон хората с репродуктивни проблеми в страната са 145 хил. Естественият прираст във всички области за 2017 г. е отрицателен.

"Това е страховито! България всяка година намалява с 40-50 хил. души", отчете Андрей Арнаудов от НПО "ДНК" в студиото на "България сутрин".

Още по темата

"През 2017 г. направихме проучване чрез участници в първото национално кръщене - близо 1000 семейства. Те вече нямат толкова очаквания към държавата. Майките имат много по-големи очаквания към това, което работодателите ще направят за тях", обясни Арнаудов.

Председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бе категоричен, че липсва държавна политика по отношение на демографската катастрофа. Според него за последните 10 години единственото нещо за отбелязване е създаването на държавния фонд ин витро, но по думите му финансирането е недостатъчно.

"Нито се увеличиха финансиранията, нито се увеличи бройката на опитите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Хората искат да имат деца, но по една или друга причина го отлагат далеч във времето и в най-добрия случай остават с едно дете. След 10 години ще бъдем с 1 милион по-малко", алармира той и добави, че децата в нашето общество не са ценност.

Според Костадинов след 7 години по-голямата част от 18-годишните у нас няма да имат българския език за майчин.

Андрей Арнаудов е на мнение, че популяризирането на темата е най-лесният начин да се справим с проблема. Той акцентира върху огромния по думите му ресурс, с който разполагаме в лицето на емигриралите ни сънародници.

"Емигрантите са напуснали България, защото огромна част от тях просто нямат работа. На хората, които управляват държавата не им пука и не смятат, че това е проблем", коментира Костадин Костадинов.

"Демографията не е интересна за политиците, защото не печели избори", заключи Андрей Арнаудов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
3
 
14
 
! Отговори
като за начало преди 5 години
Ето ги мерките, които веднага, след 9 месеца ще покажат ефект:- 1000 лева минимална работна заплата- отстъпка данък общ доход за родители с деца до 18г. - 1 дете 10%, 2 деца 50%, 3 деца 80% - увеличение на парите за детски - 3 пъти. Целево прилагане на сумата - само за детето според текущата му възраст. - затвор за работодатели, които не осигуряват служителите си на реалното трудово възнаграждениеТова са съвсем реалистични мерки, които лобито на "бизнеса" няма да позволи да бъдат въведени
252
1
 
8
 
! Отговори
до 239 преди 5 години
От една страна препоръчваш живота на село, ама от друга за децата ти които са още малки казваш:,,Не знам какъв вятър ще задуха за тях."Децата ти още не ходят на училище.Хората не живеят някъде само заради чистия въздух поне докато не се пенсионират.В селото: 1) няма работа 2) остават само стари хора 3) винаги трябва да пътуваш до града да пазаруваш 4) няма училища и градини 5) опасно е. Винаги може да те нападнат и оберат. Колко англичани си продадоха по-късно къщите купени в България на село.
251
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там където живея преди 20г. имаше само бели хора и беше пълно с деца. Сега деца почти няма, детските площадки са празни, българите бягат в чужбина, а се настаняват все повече и повече роми.
250
5
 
20
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 5 години
Хубаво е че се топим защото сме много лоши хора. Земята няма нужда от толкова голяма отрицателна енергия. Освен това няма как при 1500 евро квадратен метър жилищна площ да се очаква че някой ще създава семейство. Абсурд. Разпад до дупка.
249
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе най-лошото е, че не просто се топим, а на наше място идват ромчета, турчета, бежанчета и всекви други! Българския народ ще бъде малцинство в собствената си родина през 22 век. Дерзайте
248
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивам да си разхождам децата.А бездетните разхождайте кучето или си играйте с котката.Имате избор.Аз избор нямам,щото децата искат разходка.
247
2
 
7
 
! Отговори
ЕЗ преди 5 години
На всички парите са им виновни. Затова ли ромите най-много раждат? Защото са най-богати ли? Я дайте една истанбулска конвенцийка да приемем, че те мъжете по презумпция за всичко са виновни. Ми не искат да раждат бре!
246
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бабите са виновни 2Като се разболее детето вземаш болнични.То по тоя логика дай всички да си теглим въжето,щото може да останем инвалиди,да ослепеем и така нататък.Проблемът си е твой.Ама ако бях като мъжа ти ,нямаше да трае брака ни дълго.
245
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 273Майчинство се плаща въз основа на социални осигуровки,които жените са внасяли в продължение на години.Затова се нарича обезщетение за майчинство.А ти дали си против никой не те пита.
244
2
 
5
 
! Отговори
Бабите са виновни 2 преди 5 години
до АнонименИ после това дете като се разболее, кой ще го гледа? Кой ще ти помага? Нали знаеш работодателите как "обожават" майки с деца, които все са в болнични? Парите не са основния проблем. Ако си прочел коментара ми добре ще видиш, че ние дори подходящо ЖИЛИЩЕ нямаме, ама пак на никой не му пука! Как в подобни условия да раждаш деца?! На времето да, ама семействата са били сплотени, не като сега - всеки да си гледа интереса и само да "мърмори за внучета".
243
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако няма деца, няма да ви ги има и кариерите и работата, защото те са бъдещите консуматори и данъкоплатци. Да не говорим че няма кой да ви бута инвалидната количка и да ви сменя памперсите.
242
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бабите са виновни 2Да си чувала,че като забременееш може да излезеш в болничен.И после една година платено майчинство плюс 1 година ти се плаща по 380 лв месемно.Не е много,ама щом мъжа ти работи в голям град няма да взема 600 лв.Напълно си способна да отгледаш дете.Стига да искаш.
241
2
 
12
 
! Отговори
Рамбо да го духа преди 5 години
На мутрите им трябва материал който да им гърби за трохи докато те си карат мерцедесите. Затова е цялата врява. Те така могат да си живеят цяла вечност.
240
6
 
14
 
! Отговори
Бабите са виновни 2 преди 5 години
С мъжа ми живеем под наем в гарсониера. Плащаме ненормално висок наем защото живеем в голям град. Свекървата само роптае да правим деца без да й минава през ума, че трябва да имаме място където да го гледаме това дете. Да помагат не искат - нито едните нито другите потенциални "баби и дядовци" понеже са още млади и работят. Ама иначе знаят да мърморят. Е как се правят деца в такива условия. Ами много просто не се правят. Точка. Внучетата не са само, за да се гледат на снимки и по скайп.
239
6
 
16
 
! Отговори
к преди 5 години
планът Ран-Ът, гласуван в Народното Събрание и почти единодушно приет от преступниците от СДС през 1991 !според планът Ран-Ът Българския Народ трябва да се намали до 5 000 000 души !!!!ето това ни гласят "приятелите" и "съюзници" от САЩ и ЕС !
238
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 265Приятно прекарване с кучето или котката.И когато другите празнуват празници със семействата,ти ще стоиш сама и ще ревеш.Или ще са напиеш и *** с първият срещнат .А като остарееш няма да има кой да те погледне и ще идеш в старчески дом.Та гледай си кариерата.
237
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АлиКои сте вие2В цял свят мюсюлмани се бият против мюсюлмани.като почнеш от Турция,Сирия,Ирак,Йемен,Саудитска Арабия,Египет,Иран,Афганистан,Пакистан,Индонезия.Няма общност мюсюлмани.Има турци,араби,албанци,пакистанци,афганистанци.
236
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християнството не иска да се изправи срещу феминизма. Иначе всичко си е точно написано. Но "До като смъртта ви раздели" вече нищо не значи. Разводи, аборти и изневери. Всякаква жена може да се разведе и да заграби от всеки мъж имуществото, което не изработила с тежък труд.
235
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПешоЗа 500 хиляди долара,колкото е взела тая ,ще дам и мен да оправят.Това са 850 хиляди лева-оправяш си живота.
234
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Положението в България не е страховито а е направо страшно.