Горивата скачат, дъждовете не спират: Цената на хляба тръгва нагоре

В някои райони на страната насъщният скочи с 10-15 стотинки
5 юли 2018 09:02,
152
Горивата скачат, дъждовете не спират: Цената на хляба тръгва нагоре
Снимка: Pixabay

Поскъпването на цената на природния газ и на течните горива, както и непрекъснатите дъждове водят до поскъпване на хляба.

Особено отражение върху цената на насъщния може да даде поскъпването на природния газ с почти 11%, което е твърде високо, смята председателят на  Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. Повечето от големите хлебозаводи използват именно това гориво в производството си, обясни той, читиран от "Монитор".

Според Людиев малките фурни, които са на ток и нямат големи транспортни разходи за реализация на продукцията, най-вероятно няма да вдигнат цената, защото електроенергията е поскъпнала с около 2%. Но и това увеличение може да се окаже опасно за бизнеса според него, защото ако твърде често има подобно поскъпване на тока, то се акумулира.

Още по темата

В Пазарджик от вчера цената на всички видове хляб е повишена с между 10 и 15 стотинки. Поскъпването се свързва с увеличението на тока, което влезе в сила от 1 юли. При пълнозърнестите изделия поскъпването достига до 20 ст., информира БНР.

Ценовият скок обхваща не само местните фирми за производство на хляб, но и тези от страната, които доставят стока в Пазарджик. Според Людиев в този район на страната обикновено продават на ръба на производствените си разходи и в един момент, искат не искат, трябва да вдигат цените.

"Работещите на ръба винаги първи вдигат цените", добави браншовикът.

Дъждовете през последните седмици започват да се отразяват негативно на реколтата от пшеница и това също може да доведе до поскъпване на основната суровина за хляба смятат още зърнопроизводители.

"Валежите дойдоха в повече и като количество, и като времетраене", каза Радослав Христов, председател на Тракийската асоциация на зърнопроизводителите.

"На места пшеницата започва да покълва на класа, което не е добре и има риск да паднат добивите от хубава пшеница, от която може да се прави качествен хляб", поясни той.

Според него дефицитът на българско качествено жито от тази реколта е гарантиран. "В момента цената на едро на такова зърно вече скочи от 30 на 35 ст. за кг, защото трудно се намира", уточни земеделецът. Христов поясни още, че в последните години и площите, засети с качествените сортове пшеница, подходящи за хляб, намаляват, защото те дават по-малки добиви. "Повечето фермери предпочитат други сортове, известни на жаргон като фуражна пшеница", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Островитянинът е невинен. Той вече е геополитик.Някой друг му прави мизериите в БГ.Сигурно е Орешарски..
68
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Бойко - геноцид до дупка над племето.;В Гърция има още доста острови за купуване, а в Барселона още вили.
67
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На блеещото стадо обаче това му харесва.Тиквун, Цецо Ухоо, Тетка Цецка, Деса Дуловската уста, Московски, Делянчо Джуката са му лююбимци.Също и Прасилян и Гинка от Пазарджик.
66
2
 
14
 
! Отговори
Императора преди 5 години
Като ви е скъп хляба плюскайте пасти
65
2
 
11
 
! Отговори
Гласоподавател преди 5 години
До 62. Аз гласувам по същият начин, обаче повечето, които гласуват за въпросната партия го правят, защото са най-малкото зло. Ако погледнете изборите за парламент след 2000 година все се гласува за най-малкото зло. Пълен абсурд е, обаче като видите парламентарно представените партии за кого да гласуват хората ? За Корни, Бензинешки, Валери с кабелката или "Ти си деепеесеее" ? Всички са от един дол дренки, а народа се дели на леви, десни и т.н. вместо да изметат тази из.ме.т от парламента.
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Картел е когато двама или трима монополиста са наговарят и манипулират цените, най-често продават на много ниски цени за да унищожат конкуренцията. Тук не може да става дума за картел, в България има хиляди пекарници и месарници.
63
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ДА НАПРАВЯТ НИЩО,БОЙКО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ И ЩЕ "СПАСИ"ПОЛОЖЕНИЕТО! НЕ СЕ НАУЧИХТЕ НА НОМЕРАТА МУ.ПЛАШИ ВИ,БИЕ ВИ, КРАДЕ ВИ, ВИЕ ПАК СИ ГО ИЗБИРАТЕ. ОВ ./ЧИ НАРОД.
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на основните храни трябва да се регулира от държавна комисия. Смятат се разходите по производството и се формира цена с 20% печалба за производителя и 20% печалба за търговеца. На който му е малка печалбата да не се захаща с този бизнес. Иначе ако ги оставим мошениците да определят, ще си сложат и 200% надценка без да им мигне окото.
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да ама ще ви направим средата около панелките удобна.красива.с бараки за търкане на картончета...до всеки блок барака...и реклами как беззъби старци спечелили 1 милион.
60
0
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 5 години
Май е време да се преквалифицирам на "уеб дизайнер".
59
1
 
15
 
! Отговори
от Щвейцария преди 5 години
Тук в Швейцария хляба е с около 32% по евтин от България. Местото е с 27% по евтино. Дрехите също са много по евтини от България.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега ще се вдигнат и данъците на недвижимите имоти.ако една панелка имаше данък 160 лв ще стане 660 лв отделно сметта...урра....венсеремос.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като плюете ГЕРБ защо винаги те печелят изборите било за кметове или депутати, нали вие гласувате за тях. Аз гласувам за малки партии само и само гласа ми да не отиде при никоя друга партия. Тази зелена кратуна що не вдигне доходите така че да са адекватни на цените и кога ще принудим това правителство да падне от власт? Кога търпението на тоз народ ще се изчерпа и ще се вдигне на бунт?
56
0
 
12
 
! Отговори
Празнозърнести преди 5 години
За тия дето мрънкат, че баба ми нищо пълнозърнесо не е яла, само да им кажа, че техните баби, нито са имали компютри, нито са имали интернет, нито са имали мобилни телефони, но нещо не виждам това да ви спира да ги ползвате. Колко от здравословните храни, въобще се рекламират - николко, а колко от ***, които ядете и пиете ви ги бутат постоянно на всеки ъгъл ? Останете си здрави и празнозърнести !
55
1
 
15
 
! Отговори
от Холандия преди 5 години
Тук в Холандия на запад където аз живея хляба е по евтин от България със 23,47%. Почти всичко е много по евтино.
54
0
 
13
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам на изборите да сложим край на това правителство което посяга на хляба, месото, млякото и основните храни на хората. Сега сме демокрация и можем да си ги менкаме! Посегне ли на хляба,месото и млякото и основните храни и му слагаме края. Демокрацията е най-съвършената система. Новото правителство ще пази хляба, месото и млякото и основните храни на народа.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В германия е евтино защото имат две ставки на ддс за храни лекарства дрехи е 7%"Тук в Боколандия дори и държавата съвсем да се откаже от ДДС за храните, българските производители и търговци ще измислят 1001 причини да си запазят цените високи.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тръгвай да бориш картела на пекарите, дано да се оправите като го преборите.
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посегнете на основните храни, като хляб, месо, мляко и това ще е краят на правителството. Народа търпи, търпи, но когато му направят непосилно купуването на храна и ще излезе пред парламента.
50
0
 
5
 
! Отговори
Тим преди 5 години
В германия е евтино защото имат две ставки на ддс за храни лекарства дрехи е 7% ддс а общото ддс е 19% румънците също направиха тази схема само че там е 9%за храни и лекарства и общо 20%