2080 г: Българите под 5 милиона. От тях 30% ще са в столицата

Не е ясно и какъв ще е майчиния език на живеещите в страната
Обновена: 7 юли 2018 07:39 | 7 юли 2018 07:30, Екип на Dnes.bg
350
2080 г: Българите под 5 милиона. От тях 30% ще са в столицата
Снимка: архив, Булфото

Мрачната прогноза за нацията на България е по-страховита и от тази, която даде председателят на НСИ Сергей Цветков, според която българите ще са под 7 милиона още в края на тази година.

Според данни на НСИ, през 2080 г. българското население ще бъде под 5 милиона и по-точно - 4 872 317 души.
През 2075 г. населението вече ще е паднало до 4.9 млн. души, а през 2080 г. ще е 4.8 млн, показва нова актуализирана справка. Това е горе-долу 100 години след като през 1970 г. за първи път в историята населението на страната достигна 8 млн. човека.

Падането под границата от 6 млн. души се очаква да настъпи между 2040 и 2045 г., пише "24 часа". Всички тези цифри са от т.нар. реалистичен сценарий, по който ще се развива демографски нацията. Има още два сценария: песимистичен и оптимистичен. Но и при отпимистичния ще стават малко по-бавно във времето.

Според този вариант населението ще падне под 6 млн. души между 2050 и 2055 г, а през 2080 г. все още ще бъдем над 5 млн. човека - 5 205 354.

Още по темата

При песимистичния в края на прогнозния период българите ще са едва 4 692 336. Другата промяна при актуализацията засяга това какъв процент от населението след време ще живее в столицата. Според досегашната прогноза още през 2040 г. една четвърт от населението ще живее в София. Новата гласи, че струпването ще става малко по-плавно във времето и това ще се случи след 2055 г., а тогава това ще е близо 30% от населението.

Прегледът на населението по области показва, че навсякъде през 2080 г. населението ще е по-малко от сегашното. Някъде намалението е с 30 до 50%, но на други места намалява още повече. Единственото изключение е София. Има и области като например Сливен, които почти не са засегнати от обезлюдяване. Според прогнозата през 2020 г. в областта ще живеят 186 359 човека, докато през 2080 г. местното население ще е 165 671 души. Така за период от около 60 години то ще намалее само с 20 хиляди души. Във

Видинска област за същия период населението пък ще се стопи с около две трети и от 82 хиляди души сега на 2 хиляди през 2080 г.

Каква ще е етническата картина в България през този период и какъв ще е майчиният език на живеещите в страната не може да се прогнозира, обясняват от НСИ. Това е така, защото демографските прогнози се правят като данните от последното за момента преброяване на населението се опресняват всяка година с базата данни ЕСГРАОН, а тя не събира такива данни и не може да се види каква е детската или общата смъртност и каква е раждаемостта по етнически групи. Данните за етническа принадлежност се събират, и то на доброволен принцип само при официалното преброяване, като последното е от 2011 г.

Също така НСИ се готви да даде старт на подготовката за следващото преброяване на населението, което ще се проведе през 2021 г. Държавата още не е предвидила бюджет за него.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 194Както предлагаш на парче, не става. Трябва РЕСТАРТ на цялата система, промяна в стратегията. С думи прости- ПОДОБРЯВАНЕ на ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ на ВСИЧКИ. С още по- прости думи- вдигане на всички заплати и най- вече на минималната раб. заплата още СЕГА. Не след 3 г, след 5 г. или след 10 г. Но никой няма да го направи....докато лихварите диктуват политиката и има чадърче над тях - нищо няма да се промени , а ще се влошава още и още ...
151
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За демографската катастрофа са виновни колкото и държавата, толкова и народа. Колко млади хора на по 25-35 познавате с деца? Аз малко. Мнозинството са без, но с добри доходи, а в същото време в главата им е всичко друго( телефони, телевизори, коли, почивки, джунджурии) но не и деца и семейство. Не сме толкова бедни, но сме сбъркани. Демокрацията ни промени ценностната система. Слагайте ми минуси, ако искате, но това е истината.
150
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пипи дългото чорапчеКакто предлагаш на парче, не става. Трябва РЕСТАРТ на цялата система, промяна в стратегията. С думи прости- ПОДОБРЯВАНЕ на ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ на ВСИЧКИ. С още по- прости думи- вдигане на всички заплати и най- вече на минималната раб. заплата още СЕГА. Не след 3 г, след 5 г. или след 10 г. Но никой няма да го направи.
149
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшно изглежда тази картина ... градове призраци след 50 г...
148
1
 
5
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Не обвинявай те хората и техните недостатъци.Проблема не е решенията на парче а генерална промяна-да се подпомогнат български те семейства с 3 деца,на децата с потенциал да им се даде шанс,да има промени в семейния кодекс.Но няма кой да го направи.Човек не може да се бори с вятърни мелници/държавата.Когато ти си вършиш работата а държавата/държавните служители не хараят. ЗНАЧИ трябва и промяна и в закона за държавнея служител
147
7
 
5
 
! Отговори
Tret преди 5 години
Алооо ...форумците...бай Тошо отдавна го няма, ама пак той ви е виновен...Комунизъм, социализъм та демокрация...Ручайте сега жабета и скачайте ' умно и красиво'...отглеждайте неграмотни деца с мизерни средства, утешавайте унижените си родители пенсионери, плащайте 2000 Е за м2 нагарсониера в тузарски квартал, консумирайте и още, и още от свободния ни пазар и мълчете...докато системата не ни убие всички...
146
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Благодарение на немците които ограбват другите нации.Тактиката е следната германия умира и няма раждаемост.Те унищожават другите икономики и изнасят производството само при тях.По тоя начин дърпат цялото европейско население в германия.Българки раждат германчета там а тука не остава никой.Германският обир над Европа е брутален и безмилостен.С европа като континент е свършено и това е 200 процента сигурно!
145
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя сценарий е ОПТИМИСТИЧЕН. Реалистичният сценарий казва, че сега сме около 6 млн. и след 15-тина години ще паднем под 5млн.Песимистичният сценарий предвижда намаление под 5млн след по- малко от 10 год.Хората нямат пари да се лекуват, в провинцията няма работа, заплащането е унизително ниско, младите трудно отглеждат по 1 дете, цените на храни, стоки и услуги са свръх високи, а въведат ли еврото- край. Ще последва нова емигрантска вълна.
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая Статистика отговаря на истината , 2 000 000 българи не живеят в България
143
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ц иник 171Квичиш, мучиш че и се плюнчиш - леко да не спукаш аневризма, че смуглите чаaвета ще останат сираци. Иначе си говори за еволюцията, тя най пък признава ци.ниците...и кибиците. *** то вече едно и също!
142
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб са големи демократи. Все агенти на ДС и ***. А начело е довереникът на Тошо!!! Другите партии са същите. Та каква демокрация ви гони? Единствената държава не приела Лустрация!
141
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да, много добре си живеем при ГЕРБ, ГЕРП постоянно вдига заплатите...
140
0
 
1
 
! Отговори
И ТОВА Е ТАКА ОБАЧЕ преди 5 години
До АнонименКогато това стане аз и ти ще сме лунен прах
139
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е напротив Герб все пак вдигат по малко заплатите, изграждат инфраструктура, правят нещо. Това се вижда и с просто око.А червените една тоалетна не построиха като бяха на власт, обезцениха лева (Виденoff), фалираха КТБ (Ореха), вдигаха цените направо двойно (Луканката) и обявяваха фалит на България (Луканката).
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, гробището на историята е пълно с държави които са съществували хилядолетия и са си мислили че никога няма да изчезнат.
137
5
 
7
 
! Отговори
Браво !!! ТАКА Е! преди 5 години
България еповече от 1300 години на тази територия Били сме 2 милиона 5 милиона след това 3 милиона и пак 5 милиона стигали сме до 9 милиона сега 7 Били сме империя били сме под робство република или монархия с прекроени или разширени граници и различно на брой население но винаги сме оцелявали Така че България ще я има и след 1000 години с три или десет милиона няма никакво значениеКОЛКОТО И ДА ИМ СЕ ИСКА НА НЯКОИ ДА ИЗЧЕЗНЕМ
136
2
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Ако ще и 3 милиона да стане , само да растат цените на имотите в София: 2000 евро квадратния метър на панелка и всищки българи изън това ковто наричате България - географско понятие , като Мизия например
135
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ц иник до 165Хаха, ти си нечовешки ограничен ***. Но то *** по форумите какъв друг човек може да е? Взел си дръжки - продаваш авточасти в Испания и вече си големия бизнесмен. А най-вероятно си просто един кисел нeщaстник с грoзна жена и tъпи деца.
134
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам демократите от ГЕРБ които управляват нещо да взимат мерки да повишават стандарта на хората за да създават семейства и да се раждат повече деца.
133
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бьлгарите никога няма да изчезнат, информаторите са платени еничари които се опитват да отклонят истинските новини и проблеми на хората!