Вместо на море, ученици на работа през лятото: Бизнесът – доволен

Проблем има с режима на издаване на разрешителни
10 юли 2018 10:00, Петя Славова
91

Увеличава се броят на учениците в Русе, които искат да работят през лятната ваканция. Бизнесът е доволен, тъй като това компенсира недостига на кадри, най-вече в сферата на услугите. В същото време обаче и децата, и работодателите искат да се облекчи режимът за издаване на разрешителни, съобщава Bulgaria ON AIR.

Георги е последна година ученик и работи като сервитьор в русенско заведение. Казва, че шефът му трудно се е съгласил заради обемната документации за непълнолетни. Това важи за повечето работодатели.

Още по темата

От Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе настояват социалното министерство да облекчи изискванията, особено при наемане на ученици между 14 и 16 години. Сега децата трябва да представят цели 22 документа.

От инспекцията по труда се стараят да дават бързо разрешителните. Те обаче важат само за определено работно място, а не за цялото лято.

До момента са издадени 75 разрешителни за работа през лятото на непълнолетни деца от Русе, най-вече за бармани и сервитьори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
32
 
! Отговори
redordead преди 5 години
той, Бизнесът, ако може да намери хора да работят по 18 часа, 7 дни и без да им се плаща, ще е най-доволен...
17
4
 
26
 
! Отговори
Българин преди 5 години
По времето на социализма бяхме учили че по времето на капитализма се експлатирал детският труд от капиталисти престъпници!!че имало бранници деца на фашисти и престъпници!
16
20
 
5
 
! Отговори
Георгиев преди 5 години
До между другото 16Да изработили са си хората парите и са отишли на заслужена почивка. Аз нямам проблем с това. Но виждам, че вие много злобеете и завиждате на младежите от ГЕРБ.
15
3
 
19
 
! Отговори
между другото преди 5 години
До ГеоргиевС тоя "морал" далече ще стигнете.Да не искаш да кажеш,че "децата" от герп са изработили тези пари? Осъзнайте се,да не стане късно за спасение на душите ви,ако изобщо ги имате.
14
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, браво! Познайте защо бизнесът иска деца? Защото тях може да ги лъже по-лесно, да им плаща по-малко, да не плаща осигуровки и т.н.А иначе в "правилна" посока вървим, определено! Поколения са се борили за забрана на детския труд, ние обаче упорито се връщаме в 19 век или вървим към Пакистан.
13
22
 
3
 
! Отговори
Георгиев преди 5 години
До Анонимен 8Че кой им е длъжен на децата да им дава пари за почивка. Когато си изработят пари ще отидат на почивка.
12
2
 
44
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Супер, аз предлагам всички над 10 година възраст на работа, възрастните да се пенсионират на 70, и да се работи и събота и неделя. Само се чудя, дали ше останат някакви хора, да се разхождат по заведения и хотели, и да плащат сметки, че този "бизнес" да генерира печалби?! Давайте да работим по 12 часа, 7 дни в седмицата, пък да видим дали ще има кой да плаща на ресторантьорчетата и хотелиерчетата. Алчна пасмина ...
11
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вземайте ги направо от детската градина и да бачкат без пари та да има за имоти и коли !
10
22
 
10
 
! Отговори
Георгиев преди 5 години
Труда възпитава и краси човека. Браво на децата.
9
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1945 година и Хитлер така направи. Като свършиха мъжете и жените, мобилизира децата.
8
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките деца!А 600 младежи от герп бяха на едноседмичен семинар на о.Бали за скромните 22 млн...За тия пари колко деца щяха да починат поне за 2-3 дни на морето.Наглостта става безгранична.
7
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не продавайте децата си на робовладелците!
6
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така. Трябва да се учат от млади как се изкарват парите, а работодателите трябва да им покажат какво е гърч от работа.
5
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май май,вече нема ,кой да бачка!Та опреха и до децата... Искат да ги експлоатират...
4
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи непълнолетни на работа за мин.заплата и скоро може да увеличат годините за пенсия на 95 та дано от 100пенсионера да оцелеят 2ма 3ма или нито един.И така от началното училище та до гроб да бъдеш РОБ ! - важното е бизнеса да е доволен.
3
3
 
57
 
! Отговори
ujas преди 5 години
да започнат и от 14 годишни да работят като мен ли ? НЕ ! Пълно против ! да се възползват от некомпетентността на децата и да ги екслоатират както им е кеф Шефчетата. НЕ! Вдигнете заплатите на родителите за да имат пари за децата си , не ми мислете схеми как да отвлечете децата от почивката им и да ги затворите по скъпарските си заведения и хотели със заплати по 500-700 лева.КОЖУДЕРИ ! СМЪРТ ЗА ТЕЯ ДЕТО ИСКАТ ДЕЦАТА НИ!
2
8
 
40
 
! Отговори
Боже мой преди 5 години
Превърнахме се в Турция ,където се експлоатира детски труд съвсем законно !
1
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
терминал 2 ? ххихихи