Подписваме договор с пенсионния фонд и чакаме... парите!

Средно на година се пенсионират около 90 000 у нас
Обновена: 10 авг 2018 20:01 | 10 авг 2018 08:50, Петя Славова
154
Подписваме договор с пенсионния фонд и чакаме... парите!
Снимка: архив, Булфото

Поне 30 000 жени горят с втората пенсия. Причината за това е, че първите, които ще имат право да се възползват от преференциите на частните фондове през 2021 г. ще бъдат от нежния пол, съобщава "Монитор".

Средно годишно у нас се пенсионират по 90 000 души, като половината са жени. Тези от тях обаче, които са се осигурявали на средния доход в индивидуалната си партида ще имат натрупани 7874,42 лв., става ясно от изчисленията на социалното министерство.

Още по темата

Сумата ще бъде по-малка, от необходимата за получаване на пожизнена втора пенсия, защото периодът на внасяне във фонда е бил по-кратък. Това е така, защото месечният размер на сумата, на която имат право, ще бъде по-малка от 20% от минималния размер на пенсията. Вместо това ако натрупаната партида не позволява изплащането на този размер, ще има възможност да се сключи договор за разсрочено плащане за период от 5, 10 или 15 години, обясни социалният министър Бисер Петков.

При него месечната вноска може да е между 20 и 100 % от размера на минималната пенсия. Това означава, че тези, които изберат да получават втората си пенсия разсрочено в рамките на 10г. месечно ще вземат по 76,93 лв. Ако по време на разсроченото плащане човекът умре, наследниците му получават остатъка. Тези пък, чиято партида не надхвърля трикратния размер на минималната пенсия ще могат да я получат накуп. Чак през 2024г. новите пенсионери ще могат да получават втора пожизнена пенсия в размер на 60.60 лв.

При тях натрупаният капитал в индивидуалната им партида ще бъде 10 810,92 лв. Промените в Кодекса са социално осигуряване, които предлага министър Бисер Петков пък предвиждат пенсионните дружества да бъдат задължени да гарантират минимален размер на допълнителната пенсия, който ще се изчислява на базата на реално събраните осигуровки по партидата.

Ако доходността е положителна, размерът щял да бъде по-голям, допълни ресорният министър. За целта ще се подписва пенсионен договор с фонда, в който ще се определя начинът на плащане и гарантираната минимална сума. С измененията се предвижда да имаме право да получим сумата от частните фондове 1 г. преди навършване на пенсионна възраст, а не както беше до сега 5 години по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
12
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 127В лична сметка не е измама викаш с лихва 0.5% и такси по 2-3 лв. месечно и инфлация от 2-3-4% годишно?!
115
0
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До цуфенхаузенИ к'во предлагаш?
114
2
 
17
 
! Отговори
цуфенхаузен преди 5 години
не са само те. След години когато рухне социалната система доста хора ще останат с пръст в гъС и няма да има хептен пенсии. Гарантирано от всички правителства управлявали от 1990 до сега.
113
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ковачки-собственик на фонд Топлина! Накарал или принудил по различен начин,работещите в предприятията му да си правят вноските единствено в неговата пирамида!Какво се получава?1.Безлихвен заем за Ковачки,без никакви ангажименти от негова страна за процент доходност или санкции при отрицателна такава!2. Утре нищо не му пречи да обяви,че виновни за отрицателната доходност са четирите годишни времена и световния империализъм!Кво правиме?-Духаме супата!!!Затова само в НОИ!
112
9
 
21
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Бай тошооо къдее си другарю тия демократи ни сджасаха мамата ейййй!!!!
111
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я най добре , спрете пенсиите...какви са тези измишльотини , всеки втори месец....Питам аз, кого храним ние?
110
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното лъжене и ограбване на бедния ни народ ...Бошлаф....Кой жив ..кой умрял за тия големииии втори пенсии....
109
1
 
29
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Т'ва си е поредната пирамида, ама нали е задължителна и к'во да правим.Иначе от 3-4 години се говори за това че пари ще има само за наборите между 60 и 65.
108
0
 
12
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 110 Какви 60 лв. месечно бе , 6 лв.
107
5
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
Ами защото са глупави и доверчиви.
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 112 Олег1977-*** година за първи път е изпробван ЯМР. Но аз добре помня, че нямаше телевизори с дистанционни до 1987-*** година, ти ЯМР искаш да има?! Кой ще ти го даде за износ на СОЦ страна. И ПЕТ скенера е разработен 70-те години.
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че какво е това договор за разсрочено плащане. Звучи ми като, "абе фондът няма пари, затова ще ти ги плащаме малко, та дано се обезценят, за да ти ги платим".
104
2
 
20
 
! Отговори
А ПРИ ФАЛИТ ?? преди 5 години
АКО ФОНДА ФАЛИРА ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ..... ВСИЧКО Е ИЗМИСЛЕНО ТАКА , ЧЕ ПЕНСИЯ ДА НЕ ПОЛУЧАВАМЕ - ЯКА КРАЖБА МОЖЕ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ ЧАДТНИЯ ДЗПО И ДА ПРЕХВЪРЛИТЕ СУМАТА В ДЪРЖАВНИЯ ....ДОО
103
7
 
7
 
! Отговори
Олегчо преди 5 години
Като не разбираш, не се опитвай да налага мнението си и да критикуваш разбирящите. Седи си на дивана и се радвай на Черешката на тортата. Ай със здраве.
102
11
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Сигурно е имало през социализма и ЯМР и Пет скенери и холтер монитори...
101
4
 
5
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Не те разбирам! Плащам си сметките като мога, като не мога не си ги плащам и това е!
100
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ще има ли опция да си изтегля всички средства накуп , независимо от тяхната сума , веднага след като се пенсионирам ? Това са си мои пари и мисля , че е редно аз да реша ,дали да ми ги дадат накуп или да ми дават 60 лева месечно .
99
4
 
4
 
! Отговори
Олегчо преди 5 години
Чудесен пример за гражданско-отговорно мислене - аз съм ***, нищо не могат да ми вземат, боли *** фара за другите. Евала братле, с такива като теб щата просперираме, нема начин :) :)
98
6
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Нямам кола, не ми пречи да храня никой стига и аз да имам.
97
1
 
14
 
! Отговори
Олегчо преди 5 години
Ха ха ха, ти си тамън от най-върлите роби, тези, дето се чувстват свободни, дърпайки хомота. Кажи ми, че не си роб, като всяка година ти вдигат гражданската с обяснението, че на някой не му върви фирмата. Кажи ми, че не си роб, като със сметката си за вода поддържаш лукса на директорите на Веолия... Ха ха ха *** жалък :)