След пътният ад: Коланите за пътниците в автобуса – задължителни!

Тежката катастрофа с автобус край Своге взе 16 жертви
Обновена: 27 авг 2018 11:17 | 27 авг 2018 11:15,
54

След пътния ад край Своге и поредната катастрофа, взела десетки жертви държавата отново се пробуди. Беше свикано спешно извънредно заседание в Министерството на вътрешните работи, където се заговори за мерки и решителни действия срещу войната на пътя.

Според експерта по пътна безопасност Красимир Георгиев много скоро, на рискови участъци, ще се сложи ограничителна скорост 20 км/ч, само и само при катастрофа да се изкарват виновни винаги водачите.

Още по темата

"Понякога водачът се обвинява, за да се оправдаят всички други неуредици и фактори. Смятам, че водачът не може да бъде виновен. Това не е нов шофьор, това е човек с опит, това е човек в транспорта, той е минавал стотици пъти оттам. Дали по-скоро тази мантинела не трябваше да върне автобуса, след като се е ударил в нея, а не да поддаде", отбеляза експертът пред Bulgaria ON AIR и допълни, че аквапланинг в този участък е напълно възможен.

Според Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите от катастрофи има вероятност всяка една от версиите за катастрофата да е допринесла за тежкия инцидент, при който загинаха 16 души. 

"Автотехническата експертиза ще каже какво се е случило. По време на катастрофата е имало силен дъжд, който също е допринесъл. Освен това отново се заговари за коланите в автобусите. Вчера на заседанието в МС се е взело решение задължително да се слага колан при возене в автобус. Тази предпазна мярка значително е намалила жертвите в Европа", коментира Маринова.

Тя е на мнение, че на магистрали стават най-малко ПТП-та, а именно това е бъдещето в транспорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
21
 
! Отговори
Логика преди 5 години
А 16, коланите нямаше да спасят децата в река Лим, нямаше да помогнат и на падналите от 15-20 метра в този случай ! А какво значение има дали има колани или не , щом никой не го е поставил ! Ама един дилър потрива ръчички за една поръчка 15 000 рейса по 40 места по 50 кинта , смяташ ли !
25
5
 
24
 
! Отговори
АБВ преди 5 години
И значи какво - приемаме, че автобусите ще продължат да се хвърлят в пропасти, канавки и т.п., но пътниците ще са вързани и вместо 16 убити ще са 14. А пътна настилка, мантинели, квалификация на водачите и т.п. са допълнителни и незначителни фактори.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВарианти пред тях да се самовкарат в затвора за корупция не съществува !
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега като сложат колани, спират инцидентите - баси ексертите. Цялата система е ... Никъде по света нямат колани. Просто контрол: на пътя /говорим за качествено изпълнение/, на автобуса /технически прегледи/, на водачите/книжки и прочие/, има наказание/съд/. Тук проблема е общ и нищо от гореизписаното не работи. Краде се ... ум да ти завиди, корупцията е ... после защо така ставало - на *** ли си правят или им е в кръвта, какво увъртат и се чудяд от 100 кладенеца ... Нямало виновни - бок..ци!
22
2
 
15
 
! Отговори
Трактор преди 5 години
Аз предлагам да се реши кардинално въпроса с войната по пътищатаДа се забрани със Закон автомобилите да се палят, а само да се тикат....ако пътниците бяха тикали автобуса, нямаше да паднат с него в дерето, нямаше да има жертви.
21
4
 
15
 
! Отговори
а преди 5 години
А БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА КОГА ?ДНЕС В БЪЛГАРИЯ КОРУМПИРАНИТЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ УБИВАТ НАРОДА ! И ЖУРНАЛИСТИТЕ НИТО ДУМА ЗА ТОВА !
20
1
 
9
 
! Отговори
Фил преди 5 години
До Калуково НюзСамо и единствено шофьора е бил с колан в автобуса, който пък се е "изтресъл" от двадесет метра. И виж ти .. шофьора жив и здрав и нищо му няма. ;)
19
0
 
9
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Калуково Нюз: Основното задължение на подобни личности е да отчетат някаква дейност. Може да е като в казармата - квадратното го търкалят, а кръглото го носят. Важното е после да има какво да напишат "Ние направихме..."
18
1
 
18
 
! Отговори
Магистралчо преди 5 години
Бъдещето не е в транспорта по магистралите .... Железопътния транспорт е бъдещето на масовия обществен транспорт! И не само, но и на товарен. Дано някога настигнем развитите страни с високо качество на живот и челни места в класациите за щастливи хора.до тогава - пътуващи ковчези по пътищата на РБ, със съдействието(бездействието) на АПИ!... и #КОЙ, и цацат, и Боко, и цецо и цецка... да не забравяме и леля Фънди крокодила
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛогикаСтана известно, че в този пътен участник стават много по-често катастрофи.Логика - Всички пътища имат по-леки и по-трудни участъци, според терена.- Затова тези участъци са съоръжени със съответните пътни знаци- Факта, че по-същите участъци огромният брой автомобили преминават безпроблемно, означава, че причината е или във шофьора или в автомобила !- Пътната настилка в случая играе само роля за установяване на разрешената скорост (40), но не е причина.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Калуково НюзМного често коланът спасява човек от тежки наранявания понеже без него пътника ще литни на където доиде.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛогикаНяма да се глобяма за непоставени колани понеже няма как да накараш 20 човека да си сложат колана. Ще се напише на билета за безопасно пътуване си сложете колана.
14
2
 
20
 
! Отговори
Калуково Нюз преди 5 години
Па ми е много любопитно, като се изтресе рейса от 20 метра, коланите какво ще помогнат. Или при преобръщане. Тия у парламента са за връзване, ама не с колани, а с усмирителни ризи.
13
1
 
11
 
! Отговори
Васил преди 5 години
До ПростоНе само полицията, но и всички институции да си свършат работата и да си понесат отговорността, като се вкарат 2-3 в затвора останалите ще сетят, че и тях може да ги застигне при следващ случай
12
1
 
21
 
! Отговори
Спортен коментатор преди 5 години
Все едно чета оправданията на тренера на Левски след поредната загуба: - Отборът не е виновен. Тревата беше мокра, игрището наклонено, слънцето блестеше, топката се хлъзгаше, съдията свири засада....
11
2
 
16
 
! Отговори
Просто преди 5 години
Стига с нови закони и недомислици който само затрудняват нещата,накарайте полицията да работи най после...
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
виновни са от Бсптова е ясно на всички!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колани трябва да има, който иска да ги ползване може след всеки пеобърнат автобус да има толкова жертвиполовината сигурно са изпаднали от автобуса и рейса ги е премазал
8
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водачът не бил виновен, защото бил с опит и бил минавал много пъти по маршрута? Голям експерт няма що. Точно, че е с опит и е минавал многократно се е помислил за господ и че може и със затворени очи да мине. А и като толкова много е минавал би следвало да знае, че пътя не е в ред и трябва да внимава при дъжд. А защо експерта не пита и водачите на другите три автомобила дето са били ударени. За пътя ясно. Ама тоя селски с раздрънкания си автобус да се изкарва и той жертва е цинизъм.
7
3
 
14
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 5 години
Недопустимо е все водачът да е виновен!Аз мисля, че Господ е виновен! Господ да подава оставка ВЕДНАГА!