Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна

Да се намали ДДС за храните, поиска експерт
Обновена: 22 сеп 2018 16:05 | 22 сеп 2018 14:00, Петя Славова
236
Българинът бърка все по-дълбоко в джоба си за храна
Снимка: архив, Булфото

Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си за храна, отколкото го прави европеецът. Става дума за закупуването на едни и същи хранителни продукти. Една от причините, оказва се, е ДДС-то. Въпреки че страната ни е считана за най-бедната в Европейския съюз, данъкът върху храните е един от най-високите.

България е една от едва трите държави, в които е без значение дали си купуваме кола, телевизор или вафла - ДДС-то, което плащаме е 20%.

Още по темата

Най-голямо облекчение за храните и лекарствата има в Малта. ДДС за тях там няма. В Полша също, но не за всички - там освободени от данък са само някои основни храни.

Данъкът, с който облагат храните си в Люксембург - една от най-богатите държавите членки на ЕС, е едва 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия - 6, в Германия и Испания - 7. В съседна Румъния, с която традиционно се сравняваме, процентите са 9. Доскоро толкова бяха и в Гърция, но заради кризата в момента временно са повишени.

Единствените, които нямат намалена ставка като нас, са Дания и Словакия. В Словакия обаче и така ДДС-то пак е по-ниско отколкото у нас - 19%.

"Намаляването на ставката у нас би било нормализация на данъчната система в България. Не може да плащаш 20% ДДС, когато си купуваш яхта и същия данък, когато си купуваш хляб", коментира пред Нова тв Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Всяка такава данъчна намеса изражда пазарните пропорции", каза от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: ДДСхраниЕСЕмил Хърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И с изненада установява че там няма нищо.После си го вижда по джибовете на политиците, а те почват да му припяват я за патриотизъм я за безкласово общество я за друг земен рай дето ще става след 3 милиона години.А като той им каже аз умирам от глад сега те му викат пари за вас нема действайте.
107
5
 
49
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 5 години
Гнус ме е от тази власт.За 10 години откраднаха повече, отколкото тези преди тях за 130 години.
106
10
 
37
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Червените олигарси от хранителния бранш, разбира се нямат нищо общо с поскъпването...
105
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На пристанището колона от камиони, изнесоха българското жито от българия... след 15 дни нови цени на хляба...Дайте управлението на държавата на Патриарха, преди да са ни изтребили от глад докато мълчим наведени!
104
18
 
36
 
! Отговори
Герберов преди 5 години
Какво ревете Бойко ви вдигна заплатите с 10 % защото вижда, че хляба поскъпва!
103
1
 
52
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 5 години
Разчитайте на Лойко Борисов да ви управи ***!
102
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ЛОГИКА... Живея в райската градина на земята, а хора гладуват... До кога? ИСКАМ ВЕЛИКА КИТАЙСКА СТЕНА СРЕЩУ СЕВЕРОЗАПАДНАЛА ПЯСЪЧНА ЕВРОПА- ВРАГА НИ КОЙТО НИ ИЗСМУКВА !!!!Къде са Крум и Аспарух?
101
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От доста време ми течеше покрива и не го оправях защото ми се виждаше скъпо обаче дойдоха 2ма шведи и ми направиха сандже!Казват ти евтино после те изнудват с заплахи и ти вземат 11 пъти повечеТака е и с политиката На избори никои не казва какво ще стане ако го избереш
100
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да си обясня как хора с заплати се оплакват а хора на социални помощи не спират да се размножават!
99
2
 
55
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Някой протестира - оплюваме го, че е платен. Някой иска да си опази стадото - оплюваме го, че е червен. Някой иска да се намали данък - оплюваме го, че е популист. Е как си представяте господа да дойде промяната - някой насила да ви оправи живота, докато вие плюете от дивана? Не, по-скоро ще си ум рете в мизерията, с която сте свикналии защитавате, защото сте страхливци.
98
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже ме е яд, че на последното засичане на водата не декларирах повече кубици, за да я платя по старите цени. Просто безумие настава с режийните разходи, хората с повече деца не знам как издържат
97
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добро утро. Живея отделно от 10тина години и много ясно си спомням какво купувай с 40лв в супера в първите години и днес. За парното да не говорим, а след миналогодишния слок на водата с 20% в София сметката на един маломерен двустаен ми е 35 лева. Но в потребителската кошница на НСИ влиза промяна в цената на роял и ратанови мебели, така че според тях инфлацията е нищожна.
96
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До големи надценки! 112Например, българите на острова купуват български стоки от турските магазини защото са много по евтини отколкото в българските! И както ти пишеш, у българско е същата лакомия! Родолюбци!
95
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плоският данък да се махне..................богатите, мафиотите и олигарсите да плащат по-големи данъци!!Те последните две групи трябва да са в пандиза................ама няма кой да ги вкара там!
94
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДДС да се намали за храни и лекарства.Къде да великите БГ-икономисти, завършили УНСС- "Утре носете съответната сума"???
93
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът става все по-беден и по-болен.............80 % от българите поне.Гарантирано от ГЕРБ = ГРОБ.............гадовете за единно разграбване на България.
92
1
 
60
 
! Отговори
големи надценки! преди 5 години
И 0% да направят ДДС-то цените няма да слязат надолу даже със стотинка. Търговецът няма наяждане. Търговецът няма да свали цената на нито 1 стока.Пак ще плащаме скъпи стоки, той ще ни *** и ще ни краде. После ще реве, че няма печалба, че джеПчиите го крадели, персоналът го крадял и той бил беден като църковна мишка. Крадеца все другите го крадат.С големи надценки работят търговците. Това е проблемът в Бг.
91
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са пазарните пропорции ХръсевЯхта=Хляб
90
0
 
39
 
! Отговори
до иванчо 102 преди 5 години
Витаеш някъде из облаците, където се подвизава невидимата ръка на пазара (нещо, което е фикция само по себе си).Реалностите са съвсем други. Само за справка, ако не те затруднява, погледни за монопол и олигопол.
89
1
 
39
 
! Отговори
До 107 преди 5 години
Убаво го каза..... Даже не ми се яде понякога, Удрям по едно бързо мЪЪдо и заспивам. И аз искам да съм кат Робърт Де Ниро, да са помъча за още едно дете преди да одъртея, ама няма да е май.....