Колоездачите стават "трамваи" – с предимство навсякъде, а и от всички!

Законодателни промени предвиждат повече права за велосипедистите
3 окт 2018 11:00,
221
Колоездачите стават "трамваи" – с предимство навсякъде, а и от всички!
Снимка: Архив, Булфото

Всеки колоездач придобива статут на трамвай. Това са част от промените, които ще бъдат внесени за обсъждане до дни от работната група от Министерство на транспорта и Министерство на вътрешните работи.

Иначе казано, промяната в ЗДвП предвижда колоездачите да се ползват с предимство навсякъде по пътищата. Всички участници в движението, в това число и самите пешеходци, ще трябва да пропускат велосипедистите по велоалеи, кръстовища и дори тротоари, ако няма обозначена зона за каране на колело.

Към момента, според действащия закон, велосипедистите нямат право да се движат по площи, предназначени само за пешеходци. С предвидените изменения, обаче, колоездачите ще бъдат облагодетелствани и ще могат да се движат и в пешеходни зони с пълно предимство.

Не се знае каква част от предложените промени в сегашното законодателство ще минат, пише "Монитор".

Представители на Пътна полиция са на мнение, че колоездачите са крайно недисциплинирана част от участниците в движението по пътищата, които не спазват никакви закони. Според тях даването на повече права за колоездачите ще ги направи още по-невнимателни. Затова и от Пътна полиция планират да се противопоставят на готвените промени.

Припомняме ви, че през април бяха внесени промени в Закона за движение по пътищата, които подчертаха изрично задължението на колоездачите да се придвижват с каски и светлоотразителни жилетки, а велосипедът да е с изрядни спирачки, да има звънец, фар и светлоотразители.

Изискванията, обаче, масово не се спазват, а нарушителите се наказват рядко. Глобените в столицата велосипедисти годишно са едва около 200 и то в случай, когато са причинили пътно-транспортно произшествие.

Наказания, които органите могат да налагат, са за липса на жилетка – 10 лева, за каране без светлини и светлоотразители – 50 лева. Новите промени обаче предвиждат въртенето на педали без жилетка да скочи на 30 лева.

По-сериозни санкции се предвиждат и за минаването на червен светофар. Според членове на работната група наказанието за карането на забранен сигнал или преминаването на знак "Стоп“, без да се спре, трябва да коства на водача на автомобила цели две години без книжка както и глоба от 1000 до 2000 лева.

Причината за предлагането на крутите мерки е, че преминаването на червен сигнал е равносилно на опит за убийство и може да коства нечий човешки живот, особено ако кръстовището е по-натоварено и по-високоскоростно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
3
 
! Отговори
Пешеходец преди 5 години
До П.Петров - тъпите шофьори от типа "до магазина пред блока отивам с БеЕмВеТо" като започнете да ми мрънкате, че няма улици за вас. Пращате колоездачите на тротоарите.. ми добре бе, няма проблем. Ама спрете вие поне да паркирате там, да трошите де що има здрава плочка. Тогава нямам проблем
178
0
 
1
 
! Отговори
... преди 5 години
Това са лъжи ис пекулации на медиите, за да всеят спорове сред обществото!
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обучение трябва. От най-ранна възраст. Омръзнало ми е от пенсии влачещи с една ръка пазарска количка с друга внуче да се мятат на платното да пресичат без въобще да се огледат или помислят за последствията. Скачат пред трамвая, рейса, колите, колелата все едно са безсмъртни.
176
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако целта на тези промени е повече хора да слязат от колите, не мисля, че ще стане. В момента колоездачите са най-недисциплинираните на пътя следвани от пешеходците. Пресичат където и когато им е удобно, карат на зиг-заг и в еднопосочни срещу движението, не спират на стоп, нямат светлини, някои дори и спирачки, даването на пълно предимство на тази група ще доведе до многократно увеличение на инцидентите с тях.
175
2
 
0
 
! Отговори
Мирослав преди 5 години
Значи в Европа изобщо не е така... Пешеходеца е с най-голямо предимство, след това е велосипеда и после МПС! Вместо да си чешат езиците, да направят велоалеи! Сумати булеварди ремонтираха, алеи няма... или ако има са на пътното платно... Колкото и да променяте закона, условия трябват! Жилетката и каската няма да ме спасят когато карам на булеварда с колите, отделно да не говоря и за културата на шофиране на българина! Ще мине през мен като нищо!
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, така и трябва, за да убедите повече хора да се качат на велосипедите и да слязат от колите си.
173
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нормално, така е навсякъде в европа
172
1
 
4
 
! Отговори
123456 преди 5 години
Я, стига! Тези с колелата са по-зле и от веганите!Интелигенти са...
171
13
 
5
 
! Отговори
BMX преди 5 години
Краено време беше. Ние велсепедистите сме една от най интилигентната част от обществото и имахме нужда от права.
170
3
 
4
 
! Отговори
Друг въпрос преди 5 години
А като са почнали, да направят пък пешеходците да са с предимство на пътя. Две пенсионерки на Хемус и стана 18 км. задръстване ;)Примерно де..
169
2
 
4
 
! Отговори
Fori преди 5 години
Ако в ЗДвП мине номера пешеходците да правят път на колоездачите на велоалея или тротоар със същата реципрочност би трябвало да правят път и на всяко друго превозно средство- например на всяко МПС на пътя или на тротоара!На мен ми звучи като прецедент, който ще предизвика доста налудничави идей!
168
1
 
5
 
! Отговори
Анон. преди 5 години
До АнонименАре бе, май не си излизал от България, да видиш какво е ? *** в Холандия, ***, говори ми тогава за правила
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До чичо Митко1000 лева не е нищо за едно колело. Нещо като Голф 4 ... Има и мнооого по-окаяна, но никой не го иска :)
166
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Джендъристания гейове, велосипедисти и ислямисти са с предимство. Останалите трябва да пуснат молба до Голяма Община дали могат да излязат на улицата и кога...В нормалната държава : влаковете са с предимство по жп мрежата, трамвайте имат предимство по трамвайните релси, колите по пътя за коли, велосипедите по велосипедните алеи, а пешеходците по тротоарите. Ама нали нормалния ред е много демоде та дай всичко да оплескаме...
165
12
 
4
 
! Отговори
чичо Митко преди 5 години
По принцип уважавам колоездачите (велосипедистите) и ги пазя, когато мога - стига да не са от онези чичковци, които на 45-50г. решили, че колоезденето им е страст и се облекли целите в ликра и яхнали некви коллета за по 1000+лв - за тях търся локви да ги пръскам, като ги разминавам. Че карат и извън градовете, затапват цялото платно
164
7
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Стар моторджия -68г. Това трябваше да се направи отдавна за моторите , че неграмотните шофьори ни избиха.
163
1
 
19
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Редно е на пътя колите да имат предимство, на тротоарите пешеходците, на велоалеите велосипедистите и да отпадне забраната за движение по тротоара за велосипедистите, когато няма велоалея.Ясно да се укаже, че на пешеходна и велопътека съответно пешеходците и велосипедистите са с предимство пред завиващите коли, но са длъжни да спрат, да се огледат и така да преминат, за да могат шофьорите да реагират и осигурят предимство адекватно.После трябва да се СЛЕДИ И СПАЗВА ЗАКОНЪТ!
162
2
 
19
 
! Отговори
колоездач преди 5 години
Тези предложения ги е мислил някой без грам представа от реалния живот. Пешеходните зони са единствено за пешеходци и деца до 12г. на колела, никой друг не може и няма право да има предимство там. Второ като колоездач, шофьор, моторист и т.н. всички са участници в движението и всички спазват едни и същи правила, не може дадена група да има предимство (изключение са трамваите). Трето, трябва култура и обучение от ученическа възраст на основни правила на движението за отделните участници.
161
3
 
10
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
А колоездача като мине на червено колко ще плаща?
160
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май просто ви е яд че се набутахте за скъпи таралясници, плащате за гориво, застраховки и какво ли още не само и само да са лачени, полудявате в задръствания и накрая като видите някой велосипедист да ви литка от ляво и от дясно и да стига два пъти по-бързо до желаната от вас дестинация не можете да го преглътнете. От всичко което прочетох до тук останах с едно единствено впечатление, душичките ви са почернели и сте наясно че никога няма да побелеят. Поздрави от мен и не си хвърляйте фасовете