Колоездачите стават "трамваи" – с предимство навсякъде, а и от всички!

Законодателни промени предвиждат повече права за велосипедистите
3 окт 2018 11:00,
221
Колоездачите стават "трамваи" – с предимство навсякъде, а и от всички!
Снимка: Архив, Булфото

Всеки колоездач придобива статут на трамвай. Това са част от промените, които ще бъдат внесени за обсъждане до дни от работната група от Министерство на транспорта и Министерство на вътрешните работи.

Иначе казано, промяната в ЗДвП предвижда колоездачите да се ползват с предимство навсякъде по пътищата. Всички участници в движението, в това число и самите пешеходци, ще трябва да пропускат велосипедистите по велоалеи, кръстовища и дори тротоари, ако няма обозначена зона за каране на колело.

Към момента, според действащия закон, велосипедистите нямат право да се движат по площи, предназначени само за пешеходци. С предвидените изменения, обаче, колоездачите ще бъдат облагодетелствани и ще могат да се движат и в пешеходни зони с пълно предимство.

Не се знае каква част от предложените промени в сегашното законодателство ще минат, пише "Монитор".

Представители на Пътна полиция са на мнение, че колоездачите са крайно недисциплинирана част от участниците в движението по пътищата, които не спазват никакви закони. Според тях даването на повече права за колоездачите ще ги направи още по-невнимателни. Затова и от Пътна полиция планират да се противопоставят на готвените промени.

Припомняме ви, че през април бяха внесени промени в Закона за движение по пътищата, които подчертаха изрично задължението на колоездачите да се придвижват с каски и светлоотразителни жилетки, а велосипедът да е с изрядни спирачки, да има звънец, фар и светлоотразители.

Изискванията, обаче, масово не се спазват, а нарушителите се наказват рядко. Глобените в столицата велосипедисти годишно са едва около 200 и то в случай, когато са причинили пътно-транспортно произшествие.

Наказания, които органите могат да налагат, са за липса на жилетка – 10 лева, за каране без светлини и светлоотразители – 50 лева. Новите промени обаче предвиждат въртенето на педали без жилетка да скочи на 30 лева.

По-сериозни санкции се предвиждат и за минаването на червен светофар. Според членове на работната група наказанието за карането на забранен сигнал или преминаването на знак "Стоп“, без да се спре, трябва да коства на водача на автомобила цели две години без книжка както и глоба от 1000 до 2000 лева.

Причината за предлагането на крутите мерки е, че преминаването на червен сигнал е равносилно на опит за убийство и може да коства нечий човешки живот, особено ако кръстовището е по-натоварено и по-високоскоростно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
14
 
9
 
! Отговори
колоездачът не убива преди 5 години
Ето един милиционерски бисер, само и само да оправдаят дебелаците, които не слизат от джипа си и до тоалетната: "Представители на Пътна полиция са на мнение, че колоездачите са крайно недисциплинирана част от участниците в движението по пътищата, които не спазват никакви закони. Според тях даването на повече права за колоездачите ще ги направи още по-невнимателни." Тъпо е да противопоставяш колоездач с немощното си превозно средство, което НЕ убива, срещу огромен джип каран от "доказващ" се наг
138
4
 
15
 
! Отговори
ttd преди 5 години
Не знам кой измисли тази глупост,как може колоездача да кара на тротоара и на всичкото отгоре да е с предимство пред пешеходците,като е тръгнало направо да въвеждат закона на джунглата и по силните да оцеляват .В Бойколандия всичко е възможно.
137
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И каква е причината колоездачите недосегаеми? В голямата си част тези хора са много нагли и не спазват никакви правила, напротив нарочно демостративно карат между автомобилите и срещу пешеходците. Не знам каква е тази криворазбрана пратика в България да издигаме на пиедастал една част от обществото, като го освобождаваме от всякакви отговорности и обратно демонизираме друга като излизава по тях всякакви възможни отграничения и наказания.
136
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А може ли да монтирам гребло на велосипеда за да разчиствам пешеходците по тротоарите щом ще съм с предимство?
135
2
 
5
 
! Отговори
Хи-хи преди 5 години
И да си припомним песента: Пляс, пляс ***, водно колело...
134
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Шофьорскик курсове трябва ли да карат за да вземат книжка за трамвай/колело?
133
1
 
11
 
! Отговори
Баща преди 5 години
До Анонимен Съгласен съм,че има и такива като теб,даже повечето.Но като си на разходка с 3 деца,и ти се зазвиката и развънят(че много бързат,и алеята е тяхна)какво правим?Все пак сме на тротоара,не на улицата.
132
4
 
6
 
! Отговори
az преди 5 години
ами лош си защото не даваш пари за бензин, а това не ги устроива някой хора:):):)
131
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БащаЧак пък като бесни. Не са всички такива, аз карам със скоростта на пешеходец и само при положение че е няма от къде да мина или е прекалено опасно да съм на улицата. Не бива да се преувеличават така нещата и то от устата на баща. Бъди честен
130
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да оборудват велосипедите със светлинен и звуков сигнал, та да бягаме от тротоарите, когато велосипедистите прехвърчат по тях. То бива некадърност, ама като тази на ГЕРБ няма никъде по света.
129
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и сега си мислят,че имат само права но не и задължения.Карат където си искат,нямат каски и жилетки но се бутат сред колите.Дажи и да има вело алея те пак си карат по пътя .Защо се правят тези убийствени експерименти с хората?
128
3
 
16
 
! Отговори
Баща преди 5 години
Само права,никакви задължения.Защо няма ограничение на скороста,като се движат по тротоарите?Кой им дава право да карат като бесни,все пак там се движат и малки деца?
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До огън и жупелЛинейката отнема всички права и отменя всички правила, защото има сигнализация и вози по спешност. Но това е за хора които имат яснота за движението по пътища
126
8
 
10
 
! Отговори
kotarak преди 5 години
Минаването на червен светофар не трябва да се наказва. Не може да пускаш по улиците автомобили(уж минали ГТП) който тровят хората и да държиш пешеходци и колоездачи да потеглят заедно с МПС-та в момент когато въздуха е отрова. Зеления светофар трябва да е 5-6 сек. преди тоя на МПС, така ще се намали натравянето на хората. Така, че докато се появи държава която да мисли за хората просто тръгвайте на червено и сте спасени. На 20 м. концентрацията на отровни газове е значително по малка.
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво съм толкова лош за това че карам колело
124
0
 
8
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Поредните слабоумия!Те колоездачите се чудят накъде да се хвърлят,когато край тях минат с 120 км!И още нещо,ако искате спазването на правилата,постройка велоалеи навсякъде,а не да боядисана тротоарите и да свършват в някои храсти и оттам-оправяй се!
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМасово отразени, а се говори за един инцидент. Неприятен инцидент зад който застанаха масово и велосипедисти, но иначе аз карам от години в парка и не виждам никой да възпрепятства пешеходците
122
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ви поръча да озлобявате едни групи хора срещу други с тази *** статия.
121
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 114,Ако не си ходил в Холандия и Дания, може да видиш през гугълмапс стрийтвю, че там са без сигнални жилетки, без задължителни каски, имат си предимствата когато няма алея, а на алеята са с абсолютно предимство пред всички. А и още нещо, возят си децата в едни ремаркенца без касчици разбира се , защото никой не мисли да ги гази, като тук в ***. Аз искам да живеч в България, а не в ***. Има и други като мен, не съм сам.
120
1
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Ама една страшна дисциплина е обзела всички останали участници в движението в България , ума да ти зайде! До 64Да забраним също пешеходците, майките с колички и особено малките ке.лешчета с раниците(те са най-опасни) , имат си паркове ! ???В нормалните държави има Закони и те се спазват! Простите, нагли, селските тарикати от България като идат там много бързо ги научават как да ги спазват, без изобщо да им искат байгановските и андрешковските мъдрости!