Колоездачите стават "трамваи" – с предимство навсякъде, а и от всички!

Законодателни промени предвиждат повече права за велосипедистите
3 окт 2018 11:00,
221
Колоездачите стават "трамваи" – с предимство навсякъде, а и от всички!
Снимка: Архив, Булфото

Всеки колоездач придобива статут на трамвай. Това са част от промените, които ще бъдат внесени за обсъждане до дни от работната група от Министерство на транспорта и Министерство на вътрешните работи.

Иначе казано, промяната в ЗДвП предвижда колоездачите да се ползват с предимство навсякъде по пътищата. Всички участници в движението, в това число и самите пешеходци, ще трябва да пропускат велосипедистите по велоалеи, кръстовища и дори тротоари, ако няма обозначена зона за каране на колело.

Към момента, според действащия закон, велосипедистите нямат право да се движат по площи, предназначени само за пешеходци. С предвидените изменения, обаче, колоездачите ще бъдат облагодетелствани и ще могат да се движат и в пешеходни зони с пълно предимство.

Не се знае каква част от предложените промени в сегашното законодателство ще минат, пише "Монитор".

Представители на Пътна полиция са на мнение, че колоездачите са крайно недисциплинирана част от участниците в движението по пътищата, които не спазват никакви закони. Според тях даването на повече права за колоездачите ще ги направи още по-невнимателни. Затова и от Пътна полиция планират да се противопоставят на готвените промени.

Припомняме ви, че през април бяха внесени промени в Закона за движение по пътищата, които подчертаха изрично задължението на колоездачите да се придвижват с каски и светлоотразителни жилетки, а велосипедът да е с изрядни спирачки, да има звънец, фар и светлоотразители.

Изискванията, обаче, масово не се спазват, а нарушителите се наказват рядко. Глобените в столицата велосипедисти годишно са едва около 200 и то в случай, когато са причинили пътно-транспортно произшествие.

Наказания, които органите могат да налагат, са за липса на жилетка – 10 лева, за каране без светлини и светлоотразители – 50 лева. Новите промени обаче предвиждат въртенето на педали без жилетка да скочи на 30 лева.

По-сериозни санкции се предвиждат и за минаването на червен светофар. Според членове на работната група наказанието за карането на забранен сигнал или преминаването на знак "Стоп“, без да се спре, трябва да коства на водача на автомобила цели две години без книжка както и глоба от 1000 до 2000 лева.

Причината за предлагането на крутите мерки е, че преминаването на червен сигнал е равносилно на опит за убийство и може да коства нечий човешки живот, особено ако кръстовището е по-натоварено и по-високоскоростно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само безумия от ГЕРБ, незнам тези хора наред ли са!?
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде в белите държавии няма такива закони за велосипедистите и такива велоалеи.
37
5
 
22
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Очевидно е, че никой няма да се прехвърли от автомобил на велосипед заради поредните дивашки решения на ГЕРБ. Който ползва автомобил, значи му се налага и да се пречи на хората да се придвижват е ограничаване на права.
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За колоездачите трябва да има два варианта - на улицата, както всички останали превизнои средства и на спецаилано изградени велоалеи на разстояние от пешеходци и автомобили, които не се правят с една жълта боя на улица или тротоар, Това, което ГЕРБ сега ще вкара в закон е безумие, но от друга страна това е типично за ГЕРБ.
35
22
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Най-накрая се сетиха да дадат повече права на колоездачите. Така голяма част от автомобилистите ще се прехвърлят на колело.
34
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде по белите държави е такъв закона. Проблема е, че за да има такива закони тук трябва да има велоалеи. Нашите са пародия на велоалеи.... Като сложим и паркирането по тротоарите на мпс-та, хората няма къде другаде да вървят освен по "вело алеята". Следват псувни и обиди и от двете страни, а псевдо "архитектчето" изградило ги си е усвоило едни пари договорка с общинските присвоялници...
33
1
 
24
 
! Отговори
Пешеходец преди 5 години
До 21. Няма злоба има само реалност. Аз нямам против велосипедистите да имат малко повече права, но колко от тях реално спазват някакви правила въобще ? Колко подават сигнализация при спиране или завиване ? Колко от тях, когато минават по пешеходна пътека слизат от колелото ? Колко не карат колело след употреба на алкохол ? Колко въобще ще спрат за проверка от полиция, а няма да отпрашат с *** газ ? Колко внимават, като карат по парковете за малки деца ? Вероятно 1 от 10 за всички въпроси !
32
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
статут на трамвай... но ще кара в пешеходните зони с предимство пред например прохождащо дете, т.е. в пешеходна зона ако колоездач убие детето ви, вие сте си виновен... амам какви са тези глупости?!... това правителство и това НС трябва да бъдат сменени с мислещи и можещи хора, скоро съвсем ще изчезнем като народ от глупави закони
31
7
 
17
 
! Отговори
Комисар Рекс преди 5 години
Колоездачите трябва да ползват само означени за тяхното движение площи. Не трябва да се движат по автомобилните пътища.
30
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименХахаха, тротоарите не са достъпни за пешеходци от много години и причината не са велосипедите, а паркиралите коли, така че не прехвърляйте вината на велосипедистите
29
0
 
23
 
! Отговори
някой преди 5 години
Само да попитам - тротоарите не са ли предназначени за пешеходците?Като прибавим и паркираните коли на тротоарите, то тогава, моля, измислете да сложите крила на пешеходците, за да могат да летят и да не пречат на по-горе изброените превозни средства.Как може едно 9-10 годишно дете тогава да се движи безопасно по тротоара?Е, на големците децата им ги превозват с коли от-до, но за обикновените хора това ще бъде проблем.Та то и сега велосипедистите си се движат по тротоарите и вместо да се огр
28
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се въведат задължителни светлини, каски и шофьорски книжки за тези навлеци, по - противни и от мотористите! Когато почнат да спазват червения сигнал на светофарите, могат да получат права! Дотогава да бъдат газени!
27
5
 
42
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ако това се приеме(което със сигурност няма да стане)ще има да ходят синеоки колоездачи.Нека ми блъсне детето на тротоара да видим дали ще му дам време да ми обяснява кой е с предимство.Велосипеда е пътно превозно средство и няма място на тротоара.
26
3
 
9
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Трябва велосипедите да се оборудват с мигащи лампи за да се виждат ясно отдалеч.
25
2
 
44
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Карам колело всеки ден и съм против промените, които са меко казани безумни. Колоездачите на пътя трябва да са със същите права и задължения като останалите участници в движението, изключение само за велоалеите. На кръстовища ако са на пешеходна пътека да пресичат само бутайки колелото.
24
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам защо в 21 век трябва да се насърчават клошарски превозни средства по улиците на градовете?И кво?Блъскат деца,старци,бременни жени с малки деца- няма проблеми!Важното е че са с велосипеди.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е в Германия, как е в Германия?
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, дето карат на Витошка е ясно, че са безумци. Освен това има и забранителен знак, който те не спазват.От друга страна - никой не ги глобява.От трета страна - уж всички се борят с многото автомобили, ама никой не си слиза от колата. Виж сутрин задръстванията - една кола + един човек в нея. Общината и тя - уж насърчава велосипедистите, ама условия няма; едни жълти ленти на тротоара не са велоалея.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детски светлоотразителни жилетки има ли на пазара? Щото тези за големи хора ще им се заплитат в ***.
20
16
 
14
 
! Отговори
Бай Хой преди 5 години
Ненормалници. Вместо да видят че в държавите с най-развит велотранспорт няма такива безумия като каски, жилетки, стопове, фарове и прочие идиотизми, те решават да облекат хората като циркаджии докато си карат велосипедите.