Доживот в панел, но и панелът има живот – приключил! Решение?

Коментар на юриста Ламбро Попов и арх. Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 окт 2018 13:30 | 4 окт 2018 10:15,
157

Панелните блокове у нас са към края на своя жизнен цикъл, а много от тях се оказват без документация, което затруднява бъдещите им ремонти.

Вчера бе обявено, че 1 млн. жилища са необитаеми, като от тях 20 хиляди са стари панелни жилища.

Още по темата

"Учредихме браншова асоциация, която да покрие под своята шапка всички професионални домоуправители. Вярваме, че експертният подход е правилният подход", заяви юристът и експерт в областта на етажната собственост Ламбро Попов.

Той се съгласи, че изгубената документация за много сгради е безспорен факт.

"Всяка сграда има жизнен цикъл. Правилната поддръжка и управление имат възможността да удължат жизнения цикъл", посочи той пред Bulgaria ON AIR и добави, че програмата за саниране е прекрасен инструмент, но поглъща огромен ресурс.

"Тези панелни сгради имат бъдеще. Годността до голяма степен зависи и от поддръжката. Тези сгради са в определена среда. Пътят е самоорганизацията на хората", каза от своя страна арх. Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му вече 50 години собствениците на апартаменти в панелни сгради плащат данъци, които обаче потъват в държавата.

"Столичната община разполага с 1,5 млрд. лева. Гражданите си плащат абсолютно добронамерено, но не получават нищо адекватно. Опасността е, че няма национална стратегия", подчерта арх. Димитров.

"Безспорно има сгради, които спешно трябва да бъдат ремонтирани", съгласи се Ламбро Попов. Но по думите му тук идва въпросът за средата, за да се създадат условия за самоорганизиране на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма български нормативен документ, в който да се споменава за "експоатационен срок" на битова сграда, в това число и панелни жилища или епк!
17
6
 
21
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Гласувайте за ГЕРП...ГЕРП ще ви санира...
16
0
 
52
 
! Отговори
zeus преди 5 години
От няколко дена се говори за панелките, скоро очаквам да ни задължат да им направим паспорти за една торба пари ;)
15
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното завоалирано внушение, че панелките скоро ще паднат. Защото нищо друго съществено не се споменава в статията. Лобирането в полза на гипскартона и стиропора става вече прекалено. Панелките няма да паднат.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Ми те имаха пари за подръжка, ама всичко змаина за апартамента :D
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Точно това отношение е проблемно. Правиш се на "чужд" и "над нещата". Спокойно - и другите 14 годишни минават през подобна фаза. Все пак, трябва да се започне отнякъде, иначе ще страдаме ...
12
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали струва 1200 евро квадрата в Люлин 1 и Обеля 2, а в "елитните" квартали и по 2000 евро се предлага. Това собствениците им би трябвало да са много богати хора, толкова ли не могат да си ги поддържат?
11
7
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
УМНИЯ АВТОР НА СТАТИЯТА СИ ВЪОБРАЗЯВА, ЧЕ КАТО ПЛАЩА ДАНЪК СГРАДИ ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е ДЛЪЖНА ДА МУ РЕМОНТИРА ПАНЕЛКАТА :D
10
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма вече достатъчно л.паница и се чудят как да изкарат, че жилищата са опасни и да ги съборят или поне да принудят хората да ги санират. Самото саниране не е лошо като идея въпроса е, че ако за пример ползват извършеното досега лепене на стиропор то няма нищо общо със санирането.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"като от тях 20 хиляди са стари панелни жилища."Тоест, 2% от жилищния фонд има нужда от подмяна ... Но чакай 0 няма нужда, защото никой не го ползва :DА това с данъците ... Извинявай, ама дори и малкото, което се прави на улицата (почистване, рязане на клони, засаждане на дървета" идва от тези данъци. Това не е застрахователен фонд.
8
22
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У Америка нема панелки. Сичко е в къщи. Ама са немали клоунизъм.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Самоорганизацията" на хората беше тогава, когато раздаваха куфарчетата и т.нар. пазар на недвижими имоти се конструира върху тези куфарчета, поставяйки непосилни за обикновения човек условия за придобиване на ново жилище. "Самоорганизацията" я има и сега, когато един определен контингент използва недвижимите имоти, без да декларира някакви задължения към обществото. Каква "самоорганизация" трябва да се очаква от обикновените данъкоплатци в панелките?
6
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще стане като със старите самолети в Русия, никой не ги бракува, летят си до последно и като паднат започват да се търсят причини, я пилота бил пиян, я нещо пистата крива, а това, че самолета е на 65 г. няма значение.
5
9
 
34
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
И В САЩ ПЛАЩАТ ДАНЪК СГРАДИ НО ДЪРЖАВАТА НЕ ИМ Е ДЛЪЖНА ДА И РЕМОНТИРА СГРАДИТЕ!!!ВСЕ ЕДНО ДА СИ НАПРАВИТЕ КЪЩА ПАЛАТ И ДА ОЧАКВАТЕ ДЪРЖАВАТА ДА ВИ Я РЕМОНТИРА!!! :DГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА!
4
6
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ето и днес предиобед,със инфо готово,пак ме омайват приятно.Тресне ли як земетръса,вашто строителство ново,си е отишло безвъзвратно.
3
0
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички плащаме данъци ,но едни ги санираха а други не
2
49
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В 21-ви век да живееш в панел, таванска стая или партер е пръсъщо само за хора от третите страни, за съжеления нашите сънародници масово живуркат в подобни условия !
1
32
 
23
 
! Отговори
Един преди 5 години
"Пътят е самоорганизацията на хората" - искате самоорганизация от хора, които така са си организирали живота, та живеят в панелни жилища? Oh, well ...