Доживот в панел, но и панелът има живот – приключил! Решение?

Коментар на юриста Ламбро Попов и арх. Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 окт 2018 13:30 | 4 окт 2018 10:15,
157

Панелните блокове у нас са към края на своя жизнен цикъл, а много от тях се оказват без документация, което затруднява бъдещите им ремонти.

Вчера бе обявено, че 1 млн. жилища са необитаеми, като от тях 20 хиляди са стари панелни жилища.

Още по темата

"Учредихме браншова асоциация, която да покрие под своята шапка всички професионални домоуправители. Вярваме, че експертният подход е правилният подход", заяви юристът и експерт в областта на етажната собственост Ламбро Попов.

Той се съгласи, че изгубената документация за много сгради е безспорен факт.

"Всяка сграда има жизнен цикъл. Правилната поддръжка и управление имат възможността да удължат жизнения цикъл", посочи той пред Bulgaria ON AIR и добави, че програмата за саниране е прекрасен инструмент, но поглъща огромен ресурс.

"Тези панелни сгради имат бъдеще. Годността до голяма степен зависи и от поддръжката. Тези сгради са в определена среда. Пътят е самоорганизацията на хората", каза от своя страна арх. Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

По думите му вече 50 години собствениците на апартаменти в панелни сгради плащат данъци, които обаче потъват в държавата.

"Столичната община разполага с 1,5 млрд. лева. Гражданите си плащат абсолютно добронамерено, но не получават нищо адекватно. Опасността е, че няма национална стратегия", подчерта арх. Димитров.

"Безспорно има сгради, които спешно трябва да бъдат ремонтирани", съгласи се Ламбро Попов. Но по думите му тук идва въпросът за средата, за да се създадат условия за самоорганизиране на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
22
 
! Отговори
zeus преди 5 години
До Анонимен 29Така де, панелките са имали пълен набор документация като са строени, да не съм я затрил аз, че да трябва да плащам да ми изготвят нова?
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема пари нема майстори де е топчето!Нм!Ама чайте ся, кой ще ги поправя тия един милион необитаеми жилища след като всичкото майстор избега в чужбина, можеби украинци ерменци?
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"а много от тях се оказват без документация..."Защо панелките са без документация? Кой носи отговорност за изчезналите документи?Юристът и архитектът само констатират. Защо?Ужас! Закривайте тази безполезна държавна администрация!Господ бави, но не забравя!
35
4
 
24
 
! Отговори
чоко боко преди 5 години
защо в бившото ГДР хората още си живеят в панелките и не се бунтуват? По-добре си насочете усилията към санирането и удължаването на живота на панелките! "Новото" ви строителство е същото като ремонтите на пътищата и улиците в градовете, на нищо не прилича и при едно земетресение няма да остане тухла в/у тухла! Причината: твърде много се краде, което води до некачествените материали!
34
5
 
15
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 5 години
Имало къщи в щатите. Има, ама са дървени и като духне вятъра ги отнася.И в градчето ни има дървени къщи, но вятъра не ги отнася.А Несебър е град на ветровете в превод.Друго си е щатските урагани обаче !
33
0
 
23
 
! Отговори
месара преди 5 години
намирисва ми на ново Дайте да дадем. Гербавата лапачка взе да свършва и почват да стават изобретателни
32
4
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
в Америка нямало панелки, само къщи :))) а бе днешните тинейджъри като са гледали Ориндж Каунти и си мислят, че светът вече ми е ясен :) :)
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ид.иотско заглавие!
30
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С градинките пред блока е проблем. Веднъж чистя градинката пред блока от *** отгоре към мен лети голям плик с ***, добре, че не ме уцели. Та идеята на тези, които нарочно отгоре ме замериха с този плик каква е? Яд ги е, че някой чисти, и се опитват да го демотивират. Отделно, както писаха по-долу, ти се смеят и подиграват, че чистиш, все едно си клошар дето събира отпадъци от контейнерите. Някои пък от балконите се провикват и дават акъл. Жалка картинка. И после било мръсно пред блока...
29
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До zeusТе паспорти трябва да имат. Естествено, че това не е безплатно. Скрийте се вече с това соц-мислене.
28
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американска къща...хахахахахааааа! И урагана Катрина! Резултата се разчиства с метла и лопата, или подочистачка. А ако не мине Катрина, идват термитите.
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо изтрихте коментара ми? Какво невярно имаше нима лепенето на стиропор е саниране или пък не е вярно, че няма от къде вече да л.пат и за това се пишат глупости ,че едва ли не сградите утре ще паднат.
26
2
 
34
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 5 години
Винаги и в абсолютно всеки блок има поне 20% хора, които не плащат за нищо. Обясни на тия, че трябват пари да се оправи покрива или да се санира блока примерно. Да не говорим за градинките... Дори и някой по-съвестен да изелзе и да се опита да прокопае и облагороди градинката другите го гледат отстрани и му се смеят каква е будала. Просто трябва да е като на запад. Идват инспектори, констатират какво трябва да се ремонтира и в какъв срок. Ако не се направи държавата наема фирма и събира парите
25
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поръчкова статия от големия инвеститор Ваклин'ов, за да му купувате балконите с килийки, вместо стаи !
24
0
 
28
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Всеки ден леко се лобира за закупуването на нови имоти.
23
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имало къщи в щатите. Има, ама са дървени и като духне вятъра ги отнася.
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20, не говоря за саниране, или то не е саниране а е по програма за енергиина ефективност. А говоря за напластяване на стрес, че панелките скоро ще паднат, затова юруш към новото строителство, изградено с "яки материали" като гипскартон и стиропор. Модерна работа, ти да видиш!
21
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лека-полека почват да се наклоняват леко и елегантно. Тогава със или без документация се събаря. Ъпсурда е че хората масово купуват и търсят панел, защото си мислят че е по-сигурно. Нито е сигурно, нито топлоизолацията е ок, нито шумоизолация, нито архитектурата.
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номер 15 какво общо има картонът и стиропора с падането? И ти ли мислиш, че топлоизолацията е саниране?
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой чака ли да прочете най-после поне жедна радваща сърцето новина в тая държава...