На ръба на мизерията: "Средната класа" взима между 1000 и 2000 лв

Управляващите да намерят начин българите да живеят нормално
Обновена: 10 окт 2018 18:23 | 10 окт 2018 14:00, Петя Славова
216

Разликата в доходите на най-богатите и най-бедните у нас е 8 пъти, стана ясно на вчерашната кръгла маса "Неравенства и бедност".

В резиденция "Бояна" бяха представени данни, според които 78% от българите живеят с доход под 1000 лева на месец. От тях 1 700 000 граждани получават под 600 лева, а 400 000 души дори са и под линията на бедност.

Българската "средна класа" с доход между 1000 и 2000 лева наброява едва около 400 000 души.

Според експерти обаче това също са доходи, които не осигуряват спокойствие.

Още по темата

"Предимство имат разходите пред приходите. Ние трябва да дадем възможност на българските граждани да живеят нормално, а това откъде ще съберем нужните средства е на втори план. Управляващите трябва да ги намерят", настоя в "България сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

По нейни думи е крайно време да се европеизира и българската данъчна система, защото в момента тя излиза извън всякакви европейски рамки.

"Данъчната система наистина е в тежко състояние. Как се облагат учебници, как се облага хазартът и как се облагат други услуги? Такива ремонти са необходими на данъчната система. Система от 17-и век не може да работи", категоричен бе пред Bulgaria ON AIR председателят на "Европейската антибедност мрежа" проф. Духомир Минев.

Той коментира, че при нас е абсурдно да се говори за безусловен базов доход. Но необлагаем минимум и адекватен минимален доход и други мерки, които синдикатите предлагат, са неща, които са не просто реални и постижими, но са и абсолютно задължителни, каза той.

"Бяха предложени множество мерки, бяха обсъдени детайлно. Някои си противоречаха, защото това не е един екип на президента, който говори в една посока, това са отделни експерти, които предлагат различни неща. Не можем да очакваме от тази маса да се сложи край на бедността и на неравенствата", категорична беше Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
6
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Трябва сериозна Реформа в Доходите .В част Облагане . Тук чета разни пишат за средна класа били търговци , адвокати и тем подобни - тези хора не се осигуряват постоянно а ползват врати в закона . В Света има статистика как се осигуряваме и колко данъци ни удържат за Труда ни като Наемни Работници .Така се определя Стандарта на Живот .Ще ви докажа как ни ограбват в България - Ако взимате 1000 лева нето(чисти) , вие сте ИЗРАБОТИЛИ продукт за 1532,50 лв . Това е 53,2% Данък .
125
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
78% от хората в България имали доход по 1000 лева, а средната заплата се твърди, че е над 1000 лева - как става тази работа?! За такива статистики най-точно отазяващата величина за средните доходи е медианата - подреждат се хората по размера на дохода им и доходът на средният в редицата е средният доход за тези хора. За България това от 29 години винаги е било число малко по-високо от минималната работна заплата. Сега също е така - малко над 510 лева. Голям смях - средна класа с 510 лева
124
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може някой да ми плаща заплата и да съм средна класа, ако ще и 50-100 хиляди лева на месец да ми е заплатата. За да съм средна класа, трябва да имам собствен бизнес и сам да си плащам заплатата и доходите ми да ми позволява на всеки 2-3-4 години да си купувам нова кола за около 100-120 хиляди лева, доходите ми да позволяват всяка година поне по две почивки за по две седмици в луксозен хотел някъде по света и т.н.
123
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До преди 20 години определението за средна класа започваше с това да не е наемен работник. После като видяха, че средната класа поизчезна, защото социалистическите страни станаха капиталистически, набързо подмениха понятията и ни убеждават, че средната класа са средните по доходи, независимо дали дохода е 1 евро месечно, 100 евро или 1000 евро. Средната класа бе необходима преди 1989 година, за да се докаже, че капитализма е с предимство пред социализма.След 1989 година тази необходимост отпадна
122
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взимам 2к чисто. С такива пари жилище не може да бъде закупено, нито да се вземе нова 'средна класа' кола на лизинг. Парите за БГ уж са 'добри', но де факто ще емигрирам след нова година.
121
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основният критерии за принадлежност към средната класа е да не си наемен работник, т.е. да си среден пердприемач или на свободна практика, примерно адвокат, с добри доходи. На второ място са доходите, които трябва да ти позволяват определени неща, а за България това са доходи между 15000 и 50000 лева месечно.Наемен работник с висока заплата се нарича работническа аристокрация, а не средна класа. Добре ви манипулират като ви убеждават, че сте средна класа със заплата от 1000-2000 лева.
120
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като я знам колко работи средната БГ класа и как само се чуди къде да се насмуче вечертаи 1000 лева са им много
119
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средните доходи в България били 1000-2000 лева, което не е средна класа, но и доходите не са средните. Средният по доходи българин има месечен доход малко над минималната работна заплата и така е от 29 години при демокрацията и пазарната икономика. В момента средният по доходи българин взима около 530-550 лева месечно, а след осигуровки и данък общ доход му остават чисто между 411 и 426 лева.
118
2
 
52
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Ами аз взимам чисто 1500 лв и съм далече от средната класа, попадам по-скоро в онази, която се чуди за кое по-напред да стигнат..
117
7
 
17
 
! Отговори
Toi преди 5 години
Всички дружно към Терминал 2!
116
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бъркайте средна класа със средно по доходи. Това са много различни неща. В България средна класа няма, а има една мафиотска прислойка, която по някои критерии отговаря на средна класа, но йерархията при мафията го изважда от средната класа.
115
3
 
0
 
! Отговори
Хабиб преди 5 години
До АнонименАз трактор 'дет да бЕре още не съм виждАл, тея требе да са нова технологична мода...
114
6
 
23
 
! Отговори
ЖАНА преди 5 години
До сфДа - съгласна съм! Вече и в София стана тесно.Истината е че все повече обедняваме и става все по-лошо, на никой не му пука за народа! Управляващите си вдигат заплатите и не спират да крадат. Определен кръг хора са добре - народа мизерства! Защо не направат минималната заплата 1000лв. и да си намалят техните заплати - крадци!!!
113
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаят за мизерията у нас поляците вече ни сочат като еталон за мизерия, а бежанци на които им казват, че ще бъдат върнати в нашия "рай" предпочитат да се самоубият.
112
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже злобата тие голяма нали ауто радо автоинструктор школник радев аз ти пожелавам приятен ден и приятно набиране на клиенти така се става голям ето пробива в системата от такива като тоя
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже злобата тие голяма нали ауто радо автоинструктор школник радев аз ти пожелавам приятен ден и приятно набиране на клиенти така се става голям ето пробива в системата от такива като тоя
110
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са дивотии базирани на осигурителен доход. Всички знаят, че фирмите не осигуряват на реални доходи. Някой нещо да направи по въпроса??? Защото тия същите терикати дето се осигуряват на 5 лв. ще искат пенсии след некоя друга година...
109
4
 
39
 
! Отговори
Край преди 5 години
Няма средна класа в България. Структурата на обществото е като на бедна латиноамериканска страна. За това се появиха и затворените жилищни комплекси.Богатите търсят сигурност за имуществото и децата си в тях. Останалите да се спасяват както намерят за добре.
108
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предполагаемия радев тили дразниш а че пробута твоя човек вътре затова ли да има да вземаш целия град ви знае глупостите и аз вече разбрах какво правите
107
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сметките показват 5к лв за 4 членно семейство в големите градове. Това е, което е нужно като минимум. В по-малките населени места може да се живее и с по-малко.