На ръба на мизерията: "Средната класа" взима между 1000 и 2000 лв

Управляващите да намерят начин българите да живеят нормално
Обновена: 10 окт 2018 18:23 | 10 окт 2018 14:00, Петя Славова
216

Разликата в доходите на най-богатите и най-бедните у нас е 8 пъти, стана ясно на вчерашната кръгла маса "Неравенства и бедност".

В резиденция "Бояна" бяха представени данни, според които 78% от българите живеят с доход под 1000 лева на месец. От тях 1 700 000 граждани получават под 600 лева, а 400 000 души дори са и под линията на бедност.

Българската "средна класа" с доход между 1000 и 2000 лева наброява едва около 400 000 души.

Според експерти обаче това също са доходи, които не осигуряват спокойствие.

Още по темата

"Предимство имат разходите пред приходите. Ние трябва да дадем възможност на българските граждани да живеят нормално, а това откъде ще съберем нужните средства е на втори план. Управляващите трябва да ги намерят", настоя в "България сутрин" Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

По нейни думи е крайно време да се европеизира и българската данъчна система, защото в момента тя излиза извън всякакви европейски рамки.

"Данъчната система наистина е в тежко състояние. Как се облагат учебници, как се облага хазартът и как се облагат други услуги? Такива ремонти са необходими на данъчната система. Система от 17-и век не може да работи", категоричен бе пред Bulgaria ON AIR председателят на "Европейската антибедност мрежа" проф. Духомир Минев.

Той коментира, че при нас е абсурдно да се говори за безусловен базов доход. Но необлагаем минимум и адекватен минимален доход и други мерки, които синдикатите предлагат, са неща, които са не просто реални и постижими, но са и абсолютно задължителни, каза той.

"Бяха предложени множество мерки, бяха обсъдени детайлно. Някои си противоречаха, защото това не е един екип на президента, който говори в една посока, това са отделни експерти, които предлагат различни неща. Не можем да очакваме от тази маса да се сложи край на бедността и на неравенствата", категорична беше Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало злобарчетата дето са под мен когс се нстаботихте кога минсхте кои слуга ви прати радев или маринов а
105
6
 
10
 
! Отговори
извънредният труд! преди 5 години
До Чиновник 22Ти чиновник не си. Ти си платен ***.Много отдавна в Бг не се дават повече пари под масата. Това беше някога в строителството.И ако не си забелязал, чиновнико, в Бг работещите вече само внасят част от осигуровките си и бизнесът изобщо не го бъркат осигуровките, в сравнение с едно време, когато те бяха негово задължение.Друг е проблемът, чиновнико! В Бг се полага много извънреден труд, който изедникът не плаща на работника.
104
5
 
21
 
! Отговори
сф преди 5 години
До ЖАНАЕла в София драга ! Да взимаш голяма заплата. Но като си платиш масрафите оставаш на нула. София одавна не онзи оазис на комунистическата номенклатура. Сега е джунгла. Всеки се спасява по единично.
103
4
 
16
 
! Отговори
ЖАНА преди 5 години
И ОЩЕ НЕЩО - В БЪЛГАРИЯ НЯМА СРЕДНА КЛАСА - ИМА МНОГО БОГАТИ И МНОГО БЕДНИ- В СОФИЯ - МОЖЕ ДА ВЗИМАТ 1000 И ПОВЕЧЕ, НО В ПРОВИНЦИЯТА НЕ Е ТАКА:(((
102
3
 
29
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
Странно у нас оцеляващите някакси се наричат средна класа. Да чисто аритметически имат средни за страната доходи. С аргумент на обратното тези извън средната класа, които са повечето българи оцеляват на пук на системата. Жалка картинка сме. И то е защото вишата класа са приплоди на обирджии на мандри.
101
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да заживеят българите нормално, трябва да има фабрики и заводи, в които те да работят. Трябва да има и държавни ръководители, които да се грижат за националните интереси на България. Всичко това беше планомерно разрушено така, че не се надявайте.
100
8
 
13
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Разбираемо да гледаме към по-хубавото, но все пак сме и малко разглезени. Има няколко сайта за сравняване на доходи по света (сигурно с много уговорки) но все пак с хиляда лева чисти на месец си в 10те% на върха. Разберете, въобще не е задължително да имаш автомобил или смартфон за илядо лева. Нито всяка седмица да си на кръчма с "маркови" дрешки.Това, че у нас малка група хора източва милиарди е отделен разговор.
99
20
 
12
 
! Отговори
ккк преди 5 години
Гласувайте този път за БСП, не за ГЕРБ и всичко ще се оправи!
98
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
97
3
 
28
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
Филмът с "Управляващите да направят нещо си за бедните" сме го гледали. Функция на управляващите е така да поддържат държавата, че да няма истински бедни. Бърза, ефективна, некорумпирана администрация. Честни, ненагласени търгове и обществени поръчки. Контрол върху качеството на сътвореното с обществени средства. На първо време управляващите да си изпълнят обещанието за въвеждане на принципа на "мълчаливото съгласие" за всички държавни и общински дейности. Премахване на хилядите излишни спънки.
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен До Анонимен 100принципно не съм толкова краен, а също и толкова *** колкото предполагаш, НО имайки предвид възможностите които предлага държавата ни, законните способи за изкарване на повече пари отколкото аз изкарвам, числено биват превъзхождания от незаконните. Така, че ако някой подлага на съмнение съмнително много пари в тази държава е много тъпо да се засегнете.
95
13
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До АнонименДо РаботодателЛъжеш ***.На никой на запад на 2000лв=1000е не му взимат 50%.50% трябва да взимат данък печалба на бизнеса. Уважаеми, става въпрос за средната класа на запад, там средната класа плаща близо 50% данък при прогресивната сиситема на облагане. Там мерките за средна класа са други.
94
2
 
3
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Анонимен А какво е казвал Платон за робите, които са нямали нищо?
93
4
 
23
 
! Отговори
ccc преди 5 години
Е нищо де... гласувайте си за циркаджиите от ГЕРБ, поне шоу да ви правят, докато ви ограбват!
92
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодателче те и сега са високи осигуровките - на 2600 лева са блиоз 900 лева и колко ще ти останат ако си самоосигуряващ се ? И един път годишно още дфл - десет процента на всичко.
91
4
 
12
 
! Отговори
До работодател преди 5 години
А такива умници като тебе трябва да спрете да плащате заплатите под масата и да криете осигуровки.
90
3
 
14
 
! Отговори
Pilot do работоебате преди 5 години
Като вземеш половината от средната класа и ще ти работят само ***, защото тези ще отидат навън !!!
89
8
 
25
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
Цялата статия е силно извратена, а коментарите на подкрепаджийки и псевдопрофесори могат да разсмеят всеки с малко акъл в тиквата. Каква "средна класа", какви 1000 лв. Богатите въобще не влизат в класациите. Тук става въпрос за еднакво бедни, с нищожна разлика в доходите. На заплата ли си, значи си бедняк. Не броя разни банкери и други кожодери, мародерстващи с парите на доверилите им се балами. Ама на "запад" вземали повече. Вземат защото са се борили бащите им и са гонели капиталистите до дупк
88
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ние трябва да дадем възможност на българските граждани да живеят нормално, а това откъде ще съберем нужните средства е на втори план"Браво, моме, точно така! Дай сега да раздадем всичката храна, която имаме, защото дори и мързеливия и пияницата трябва да са добре нахранени. Това, че на зима всички ще измрем от глад... това е на втори план, не звучи особено важно...
87
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РаботодателЛъжеш ***.На никой на запад на 2000лв=1000е не му взимат 50%.50% трябва да взимат данък печалба на бизнеса.