Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!

Търсят и по-добро здравно обслужване, социална среда, сигурност...
15 окт 2018 18:20, Екип на Bloomberg
505
Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работната заплата остава основната причина за обмислянето на над 1 млн. българи да напуснат страната. Между 1000 и 3000 лв. е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това каза Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Калфин посочи, че не само ръст на заплатата би задържал българите у нас. Той поясни, че голяма част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, социална среда и сигурност.

"Хората очевидно търсят живот и работа в по-сигурна и предвидима среда. По-високи заплати, възможност за по-добро образование, по-висока сигурност и по-добро здравеопазване са част от ценностите, които търси един българин извън България. Обратно би го върнала промяна във всички тези показатели", посочи той.

Калфин добави, че трудовият пазар в Европа вече е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да напуснат страната са се насочили именно към европейски страни.

Той поясни, че миграцията с образователни цели не заема съществен дял, тъй като европейското образование е достъпно отдавна.

Калфин каза още, че се наблюдава увеличен дял на по-възрастните хора, смятащи да напуснат страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки извън България.

Той конкретизира, че не само липсата на работа е мотив, в голяма част от случаите хората не успяват да намерят работа по конкретна професия.

Обмислящите да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност, поясни Калфин, има и такива от областни райони, включително и София.

Според него на българския пазар пък са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.

Гледайте и видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
432
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма сигурност, няма справедливост. Всеки нов месец започва с вдигане на някой налог. За покупателната способност на останалите на територията няма да споменавам, а иначе свинетка ще е министър на нищото, но на добра заплата.
431
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да отбележа, че в българското общество и държава се наблюдава определено развитие.Е! Бавно, но развитие!Първо се питаше: "кога ша ги стигнем..."После някои сфанаха и се изнесоха при тях.Това доведе до тоталната гордост, че "не съм избягал" ..... още.После повече сфанаха, че няма управия и поискаха да върнат избягалите с 3000лвСега гледат да не избягат и останалите.
430
0
 
0
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
До Анонимен117 Ша та люба брутално
429
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук има много странни хора... мислят, че като утрепят Боко и всичко ще се оправи!Няма да се оправи!Ще дойде друг Боко ... щото всички сте Боковци.
428
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек живее добре не където той е добре, а където всички са добре.
427
4
 
5
 
! Отговори
ЯНИ преди 5 години
До Морски: ПРАВИТЕЛСТВО НА СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКИ ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРИЯ.
426
1
 
15
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Сваляне правителството на мутрите ГЕРБ,съд и в затвора за унищожаване на българската държава и народ.
425
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наближава времето да загубим завинаги последната Православна България без битка. Друга няма да има. Как ще се наречете после? Странстващи чужденци на затрита държава... защото думата България няма да съществува.? Успех в болното ви мислене. Кой както си го направи така живее.
424
3
 
13
 
! Отговори
НОНЕВ преди 5 години
МНОГО ДОБРЕ СИ ГО НАПИСАЛ Г-Н КАЛФИН И ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА ИЗРЕДИЛИ СЕ ДА НИ "УПРАВЛЯВАТ" , ГО ЗНАЯТ ОТЛИЧНО. САМО ЧЕ ,ВСИЧКИ СИ ГЛЕДАТ ДАЛАВЕРИТЕ И НЕ МИСЛЯТ ЗА НАРОДА. ПРЕЗ К.РА ИМ И ОТТАТЪК ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ БЯГАЛИ. НАЛИ МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА НЕПРЕКЪСНАТО НАБЪБВАТ ,СПОКОЙНИ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЧЕ ИМА КОЙ ДА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ И ВСИЧКО Е О КЕЙ.
423
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои българи имат генетични навици, като нещо не е наред не се бият да го подобрят, а си хващат багажа. Не случайно има минимум 15 Българи и в света, ама свърши свободната земя, затова се пръскат като пилци.. Държавата са хората в нея. Тоя път загубим ли България, ще загубим всичко. И много пари да си.. където и да идеш си оставаш просто презрян чужденец!
422
2
 
14
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
не бягайте от България чада мои , внука иска за рождения си ден 4 x 4 черен металик , все някой трябва да го изработи :)
421
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, гледайте Zeitgeist в частта за икономическия убиец и ще разберете какво се случи и на България. Васална държава, която се източва от Запада и новите ни "съюзници" по хиляда начини. Както Африка, както Лат.Америка, само че сме в Европа. Пият жива кръв. Точат с приватизация, с пазар за техни стоки, хипермаркети, ниски заплати, емиграцията жива кръв точат, точат ни със заеми, с инфаструктура. Как да стане? Никак.Същото стана с Ирак, Либия,Сирия, Сърбия, Изт.Европа, Укрйна, Лат. Америка, Африка
420
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 5 години
до Бизнеса. Не мисля, че ние говорим само за заплати :). По-скоро всички ни илипсват доста други неща освен заплатите..но има хора, които сме учили и взимаме големите заплати в Европа :).
419
1
 
2
 
! Отговори
Я преди 5 години
Не знаех,че има "областни райони" ?! Какви ли са заплатите в днес.бг ?! ...
418
21
 
1
 
! Отговори
Бизнеса преди 5 години
Ако трябва ще внасяме. Засега правим добри печалби а безработицата дъжржи ниска цента на работния ресурс. Ако не ви харесват заплатите изнасяйте се, защо не се изнасяте ами само говорите? Имате прави да работите в цялия ЕС, махайте се, напускайте работа и много ви здраве - заминавайте на Запад, там ви чакат с големите заплати.
417
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 5 години
до@. В общи линии си прав и съм съгласен с теб. Тоест пак опираме до чисто и просто интелекта...Дори и мафиотите ни са глупави :). 3 са устоите на едно общество, а ние и 3те сме ги занемарили. Образование, Здравеопазване и Индустрия...ние сме опитните зайци на европа/света..много ми е противно като работя с чужденци и отношението към нас...Уж привидно ++, но иначе..старшното е, че и те са научиха на нашите игри..вместо ни е да ги "одрусаме" се получи ние да си свалим заплатите сами :)
416
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БизнесаАми внасяйте, бе! Три години говорите, че ще внасяте. Какво чакате, досега трябваше да го направите.На нас не разчитайте! Няма да ви работим за 400лв.
415
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е в Германия, как е в Германия, а? В Холандия как е, в Швейцария как е, а? Как е в Словения?
414
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 431Явно в такива среди се движиш. А НЕ, че хората са еднакви навсякъде.
413
2
 
12
 
! Отговори
@ преди 5 години
До НякойВинаги може да стане по-добре, но България, както и други страни в латинска америка примерно се управлява от мафия. Някои казват червена, други вашингтонска или брюкселска, реално обаче няма цвят. За съжаление и мафиотите ни са балкански.Крадат като за последно и режат клона на който седят (или се крепи държавата).Хърватска и Чехия са на север от нас, друга история, народ и култура. Колкото повече се приближаваш към Азия, толкова повече се отдалечаваш от европейски живот.Това е.