Върнахме стрелките с час назад. Дали смяната ще е за последно?

Надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време
28 окт 2018 09:00, Петя Славова
138
Върнахме стрелките с час назад. Дали смяната ще е за последно?
Снимка: pexels.com

Точно в 4 часа тази нощ върнахме стрелките на часовниците с час назад. Вече преминахме към зимното, или астрономическото часово време. То ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Това ще е една от последните смени на времето, след като през септември Европейската комисия предложи да се отмени смяната на времето.

Новата директива трябва да влезе в сила на 1 април 2019 г. Това означава, че държавите от ЕС ще преустановят смяната на времето ден по-рано – на 31 март, когато за последно ще се въведе лятното часово време.

Още по темата

В случай че съответната държава е решила да остане на стандартното зимно време, тя може да направи последна промяна на 27 октомври 2019 г.

В повечето допитвания у нас надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време.

Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици.

Според проучване на германски учени, осъществено в средата на 2018 г., връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина, но ни отнема много повече. Резултатите, цитирани от ABCNews показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.

"Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така", коментира Тил Рьоненбърг от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен.

Германските учени и много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово време е силен стрес за тялото. Той може да доведе до дисбаланс – както физически, така и психически. В повечето случаи се получава разминаване между ритъма на организма и този на часовото време. Затова не се учудвайте, ако от новата седмица се прозявате повече, усещате отпадналост и главоболие, дезориентирани сте и нямате настроение за нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турските учени по тоя въпрос още мислят.
30
2
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Западните демократи да ни кажат по кое часово време да убием кравата Пенка, защото ако я убием по зимно или лятно време кравата Пенка ще живее 1 час повече.
29
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27трябва да се определи последно лятното или зимното да остане.-Зимно, което е и реалното време и точка! Тъмно им било ... "светлина" търсели, срещи от третия вид в Церн и прочее алхимични явления... "колективно" да било съзнанието, ама за всеки случай да има и "шеф" това "колективно" съзнание, което колективно, колективно... ама колективно БЕЗсъзнанетло и програмата писана от няКОЙ, което е "над колектва4! )
28
16
 
14
 
! Отговори
Лятно преди 5 години
Турската икономика спечели пари от преминаването към лятно часово време. Не виждам за какво ни е да се стъмва по рано през лятото със зимното часово време. От лятото имаме повече ползи.
27
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През юни с лятно часово време ще се съмва в 4:30 и имаме 4-5 часа да се кокорим преди да отидем на работа, а след това още към 20 ще се стъмва... Цялото лято е загубено. Зимата така или иначе е къс деня, така че не е кой знае каква разлика дали сутринта или вечерта ще е малко по-дълго тъмно. А "астрономическо" време също не е точен критерий - часовите зони са...от източна Украйна до западна България разликата в изгрева и залеза е огромна, ама са в същата часова зона (или т.нар "астр. време)
26
4
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
От ЕС ни заповядват какво да правим с часовниците си, също кой да интегрираме кой да не интегрираме, защото сме длъжни да изпълняваме заповедите на Боговете от ЕС и от ЕНП. Ако ни заповядат да си заворим реаторите и да си направим гей-парад затваряме ги правиме гей-парад това е демократично и евроатлантическо. Путин е виновен!!!
25
17
 
0
 
! Отговори
Вас преди 5 години
Казах ви, ceляни прocти, че ако приемем за постоянно лятното часово време, часовниците на всички български граждани ще показват московско време.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симеонов иска пенсиониране на 75г.,а борисов"само"72г. Пише го в -информиран.нет.Там има и други интересни новини-четете!
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и с този стрес прекаляват. Като пътуваш в чужбина пак сменя часовото време, ама никой не пищи за това. Да, смяната е безсмислена, просто трябва да се определи последно лятното или зимното да остане.
22
14
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Селяни прости, аз съм потресен, след като разбрах, че чушкопека не е българско откритие!!!Това вече може да ме срине, защото си мислех, че и ние сме дали нещо на човечеството!!!Какво ви е направило времето селяни прости, че посточнно го малтретирате!!!То си тече безвъзвратно, и то само в една посока, винаги напред!!!Ако върнем времето назад, ще се срине икономиката, фабриките и заводите от тежката индустрия, ще заработят неефективно и ще харчат много за ток и енергия!Агент Пол Елиът!ЦРУ!!!
21
15
 
25
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 5 години
Поредната разправа с обикновените хора.Лятното време в България е вредно за здравето.След тази промяна не трябва да има повече промени.Има биологичен часовник,който е резултат от еволюцията и той се "съобразява" с астрномическото време - активната дейност на хората е равномерно разпределено около момента на най-висока точка на слънцето.Отместването от биологичния чаовник натоварва хората.За България най-благоприятно е така нареченото зимно.Ако ще се експлоатират хората,то най-добре е лятно време
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19. Нищо не зависи от тия , които мислят, че от техните глави са зависими бизнесмените.Ако мислят така да си подхванат свой бизнес.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък го върнах точно в 9 ч
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Василев 20Казах ви селяни прости, каквото и време да има, вие трябва да работите качествено и ефективно на работните места!!!-Е като са "прости" тия селяни, защо очакваш да ти работят "качествено". Абе като има "работни" места, значи ли, че има и НЕработни такива? А кой ги заема тия НЕработни места ?
17
13
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Казах ви селяни прости, каквото и време да има, вие трябва да работите качествено и ефективно на работните места!!!Тогава времето няма да е изгубено за вас, и за българската икономика!!!Агент Джими Бонъли!ЦРУ!!!
16
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
[Надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време]къде го видяхте това "надделяване" ? надделява в главите на "бизнеса", но в главите на тези, от които дефакто зависи съществуването на "бизнеса" - надделява реалното, астромическото време, т.е. сегашното зимно време!
15
25
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз от няколко дена чакам някой да ми даде една, само една положителна страна на зимното часово време, освен тия празни приказки че било астрономическо, което абсолютно нищо не означава! Почти никой от нас не е астроном, така че чакам някаква друга положителна страна!?!Добре че интелигентните гърци и румънци ще изберат лятното, и така за простите българи няма да имат право на избор, че иначе колкото са прости можеше да ни натресат и зимното, понеже "било астрономическо" Хахах, каква простотия
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сложна тема..............човешкият организъм си има биологичен часовник, но тези въпроси дори за учените не са много ясни!
13
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Природата никога не нарушав законите си.Да спрем да експериментираме повече със здравето на хората и да оставим астрономическото време.На бизнеса ако му пречи да промени работното време на служителите си,но не мъчете и децата.Стига с тези брукселски глупости.
12
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Случва се най-накрая. Откога ми се иска тея гадни смени да престанат.Доколкото виждам и останалите членове в ЕС се ориентират към лятото часово време.