Пътища за хората: За 7 г. – 300 км магистрали. На север няма!

Най-много нови пътища са построени в Югозападна и Южна България
Обновена: 5 ное 2018 15:52 | 5 ное 2018 15:30,
120
Пътища за хората: За 7 г. – 300 км магистрали. На север няма!
Снимка: архив, Булфото

Близо 300 километра нови магистрали са изградени в България само през последните 7 години, показват данните на Националния статистически институт за периода 2010-2017 г. Така общо в страната към края на миналата година в експлоатация са 734 км. магистрали.

В момента обаче се изграждат отсечки от магистрала "Струма", а през тази година започва работата и по 160 километра от магистрала "Хемус" за довършване на трасето между София и Варна.

Още по темата

Оказва се, че близо 40% от магистралната мрежа у нас е построена през последните 84 месеца, по време на управлението на Бойко Борисов.

Сметките показват още, че всеки ден, през последните 7 години, са завършвани средно по 116 метра магистрален път в страната.

В същото време не са забравени и така наречените "пътища на хората" от третокласната мрежа, които осъществяват връзките между по-малките населени места.

За последните пет години общата им дължина се е увеличила със 120 км., като в това число освен третокласната пътна мрежа са включени и пътните връзки при кръстовища и възли. Като общата дължина на третокласните пътища достига 12171 км.

Най-много нови пътища през последната петилетка са построени в Югозападна и Южна централна България. За пет години в региона на Югозападна България са завършени общо 163 км. шосета, от които 131 км. са магистрали, 94 км. третокласни и 11 км. второкласни пътища.

Следващият регион с най-много изградени километри нови пътища според статистиката през последните 5 години е Югоизточен с построени 51 километра нови магистрали. В Североизточния район за периода са завършени 11 километра магистрален път, а в Северозападния и в Северния централен – няма нито един километър нов аутобан.

За сметка на това там са построени 36 км нови първокласни шосета, сочи статистиката на НСИ, цитирана от "Труд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
6
 
44
 
! Отговори
К преди 5 години
Статията лично от Бокко ли е поръчана или от ГЕРБЕРИТЕ като цяло ?
81
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много пътища са се строили в управлението на Стефан Стамболов. Това показва справка на Българската стопанска камара. Според посочените данни за почти 2464 дни на власт(по-малко от 7г), построените пътища са 5343 километра при 920 милиона бюджетни приходи и 978 милиона външен дълг. Сред другите строителни дейности на Стамболов са над 1600 училища, болници, банки, ж.п. гари, пристанища Бургас и Варна, сградите на Народното събрание,Народния театър, БАН, Халите, паметникът на Левски.
80
4
 
44
 
! Отговори
виготура_вигосложа преди 5 години
А бе я не ни разсмивайте беее, за 10 години 300 км магистрали... ми това е плачевно темпо... освен това колко ли от тези 300 км вече са за ремонт... пфууууу
79
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TC TC TC TVA AKO E MAGISTRALI AZ SYM TRAMVAI
78
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още ли има балъци, к1оито да кълват на стръвта с магистралите.
77
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с магистратите умря. Никой не го е грижа за некачествените магистрали. Омитайте се. Разтурихте държавата счупихте София. Точите парите е офшорки и си мислите, че хората са слепи.
76
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
75, Ами смешно е 10 години да си на власт и като си построил едни 250-300 километра, да се пъчиш как строиш магистрали и те били основен приоритет. В северна България асфалта на много места още е от Тошово време, да не говорим и колко рядка е самата пътна мрежа. Като погледнеш една европейска страна на Google Maps, имат поне 4-5 пъти по-гъста пътна мрежа.
75
1
 
44
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Според тази статистика в Северозападна и Централна България за последните 5 години са построени по 5 см на ден нови първокласни пътища. А честно казано не се сещам в тези райони къде има нови пътища. Има само ремонтирани, а не изцяло нови.
74
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
300 км, но ГЕРБ готвят такси, които ще скачат както при застраховките.
73
4
 
2
 
! Отговори
секта фаш нет преди 5 години
добрите хора имат сила от Бог чрез Божие Слово,сън,видение да преминат в победа в този свят,затова ни е нужен Бог,за да живеем,не да живуркаме и надделем над злите обстоятелства в животите ни
72
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разсъжденията на българина:- ако няма магистрали - защо няма магистрали, последна дупка и т.н.- ако има магистрали - ние асфалт ли ще ядем?Родината е хубава .. като й се радваш отстрани. Много българи живеят концентрирани вътре.
71
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 300км.скоро ще са за ремонт,а за останалите знаем всичкикакво е положението.
70
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип при ГЕРБ се построиха най-малко магистрали, но се усвоиха най-много средства за строежа им, главно от ЕС.
69
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако една магистрала се прави за 20-25 години, като последните 5 години са след първата копка, а преди това има 15-20 години проучвания, проекти и други задължителни процедури, кой е построил магистралата? ГЕРБ ли, защото са резнали лентичката няколко месеца след като са установили режима си, или предишните няколко правителства свършили по-голямата част от работата?
68
1
 
2
 
! Отговори
секта фаш нет преди 5 години
вярата в Бог,поклонението към Бог чрез слушане на християнска музика,слушане на Божието Слово от Библията ни потапят в атмосферата на Духът,Святият Дух,идват и мисли,сънища,видения,имиджите,моделите на Бог Отец,а чрез фолка модели на робство,филми,порно,безполезни вятърничави налудничави ,,имиджи,, от всеки зависи какво слуша и следва,не фалшива слава
67
19
 
3
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 5 години
Построих ви магистрали и пак недоволни!
66
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип километър магистрала трябва да струва между половин и един милион евро на километър. Така беше преди ГЕРБ, но дойде на власт мафията и километър магистрала вече струва няколко милиона евро.
65
4
 
26
 
! Отговори
af преди 5 години
За целия период от 7 години не съм правил проучване, но такова бях направил след първия мандат на борисов. Излезе, че при предишното правителство на Станишев са построени повече магистрали (мисля беше около 115км БСП срещу около 110км ГЕРБ). Много от пуснатите в последствие магистрали вече бяха частично изградени от тройната коалиция (напр. Люлин), за други бяха миналили процедури и осигурено финансиране. На ниво второкласни и третокласни предимството беше много км в полза тройната коалиция.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ес дадоха пари само за магистралите към Гърция и Турция, а северните не са важни за тировете им и ги прецакаха.
63
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е ясно като беял ден че магистралите са за софиянците и мазните политици , за да могат да стигнат най бързо до морето до границите ,а ни е сме забравени от Бога един хемус не можаха да свържат от 40 години.