Не горивата са ни скъпи, ниски са ни заплатите! Това ли е истината?

Явор Куюмджиев и Димитър Иванов с коментар пред Bulgaria ON AIR
16 ное 2018 09:20,
165

От няколко дни граждани блокират основни пътни артерии, недоволни от високите цени на горивата и от ниския стандарт на живот. Протестите продължават и в следващите дни, най-масовите се очаква да са в неделя и понеделник в София. Нова стратегия на протестиращите предвижда тридневна окупация на Народното събрание, която се организира в социалните мрежи.

Бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев и енергийният експерт Димитър Иванов коментираха пред Bulgaria ON AIR, че проблемът и причините за гражданското недоволство у нас са не толкова, защото горивото е скъпо, а защото заплатите са много ниски.

Още по темата

"Всъщност цената на едро в България е може би една от най-високите в Европейския съюз. Тук се поставя въпросът: Защо?", подчерта Куюмджиев.

Той обясни, че чрез законодателни промени от преди около 10 години управляващите, които са на власт и сега, са въвели много строги правила за акцизните складове на едро.

По този начин преди това бензиностанциите са имали от много повече места, от които да се снабдят с гориво, а сега търговците на едро са много по-малко.

"Пазарът беше жив и конкурентен. С тези промени те го ограничиха до няколко фирми. КЗК винаги се фокусира върху цените на дребно. Това е създадена - според мен умишлено, ситуация, при която цената на едро се определя от 2 - 3 човека", добави още бившият заместник-министър на енергетиката.

Енергийният експерт Димитър Иванов пък подчерта, че цената на горивото на бензиностанциите или дори на петрола на световните пазари не е толкова важна, а по-важното е колко литра можеш да заредиш със своите доходи.

"Има глобализъм на цените, а има национализъм на заплатите. Така как се живее? Всички разбират за какво става дума", настоя той.

Двамата бяха категорични, че предложението за премахването на биодобавките през зимата, за да паднат цените на горивата, ще даде незначителен резултат от само 1 - 2 стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
5
 
11
 
! Отговори
Граовец преди 5 години
Следващите протести пред Лукав Ойл и посолството на Империята на Злото!
126
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Луд 117На Запад с останала 1/2 заплата живеят предобре и нямат финансови затруднения.На Запад данъците са големи и заплатите са големи.В Бг работодателите не правят бизнес- правят селски тарик.атлък- откъде какво да чо.пнат, кого да надхитрят, кого да преца.кат, на кого да не платят, на кого да не се издължат... всичко е покварено.
125
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де. Ами има работодателски организации и синдикати! В частния сектор те определят заплатите.Айде да си го кажем! Хубаво протестираме ,а айде да научим основните неща за държавата и да правим смислени неща! Без да потърсите сметка на работодателските организации защо ви доят - НИЩО НЕ ПРАВИТЕ !Питайте защо не договарят високи заплати и защо основно плащат минималната!!! Същото и синдикатите! Та от там са ви ниски доходите!
124
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИМного отдавна президентът Ж.Желeв, на кого се присмивате) беше казал- "България ще стане чиновническа държава".И се оказа 100% прав.
123
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Полша горивото и храната са по-евтини при по-високи заплати.
122
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 124Стига с тия ваши префърцунени претенции!Вие, чиновниците и ИТ, знаете ли, че има стотици други професии, които нямат нищо общо с форматиране на текст? Шофьори, строители, готвачи, млекари, хлебари, месари, шивачи и какво ли не. Тези професии изискват професионализъм, много труд, но се заплащат като нискоквалифицирана работа- МРЗ. Подценяват труда им. Ако те изкарат от офиса и те накарат да вършиш тяхната работа, няма да издържиш и 3 дена.
121
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Още 1994г. Ренета Инжова каза - България загива !!Сега ли се събудихте, бе ?!
120
0
 
19
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До ЛудНа запад плащат големи данъци,но знаят за какво точно ги плащат+имат възможност част от разходите им да се признават и да си възстановяват част от данъците: все неща които при нас ги няма!На запад данъците отиват за обществени блага, а не за нова чантичка за Свинетзила или за нови гласоподаватели на партията майка!На запад държавата контролира качеството на горивата и пътищата, на храните и тн., а не като при нас данъците ни да отиват за партийни касички! Ако виждаш нещо насреща ще плащаш
119
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички разбират, че става дума за ниски заплати, но някои не го признават и пропагандират, че доходите растели и всичко е точно.Не може вечно да се преструват, че всичко е наред.
118
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам коя е причината и кое е следствието, но факт е, че по улиците се движат все повече видиотени безпросветни индивиди които вече не могат да вършат друга работа освен за охранители, таксиджии и дюнерджии. Сбъркана е държавната политика в дългосрочен план, но не можеш да обвиняваш бизнеса, че не плаща по няколко бона на индивиди, които излизат да пушат по 1 кутия на ден и не могат на компютър да форматират един документ като бели хора.
117
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
икономиката ще се подобри, когато корупцията се бори, и когато съда работи, а в Бг нито едното, нито другото. След 10 години управление герб чак сега решиха кои от мафиотите не им трябват и могат да ги съдят, а големите мастити олигарси си почесват кайсиите и не им пука, защитени са
116
0
 
28
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Хората на Запад работят, но знаят за какво работят.Хората на Запад плащат данъци, но знаят защо плащат данъци.Не става нашенеца бай *** за капиталист като западняците.Капитализъм не се строи от балкански тарикати - крадци.
115
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лудда де, ама останалата половин заплата ако ти стига да живееш като бял човек, какъв е проблема?...
114
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се, ако правителството излезе и каже, че увеличава мин.работна заплата от 560 на 860 лв, какво ли ще каже бизнеса? Представяте ли си какъв рев ще настане от всичките...и тогава вече трябва да има протести, да се блокират предприятия и фирми, за да се чуе гласа на хората и да се разбере, че за почти всеки един бизнес най-важен е работника.
113
4
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Борисов ви каза, че ще купуваме втечнен газ.Сигурно НЕруски.Тогава ще ви видя коментарите по цената ...
112
19
 
1
 
! Отговори
Луд преди 5 години
До iceblast88Разбирач, ходи да плащаш данъци в западна държава и виж, какво значи да ти вземат половината заплата.
111
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се обследват производствените разходи на горивата. При Лукойл цената на производствените разходи е адекватна на тази в Австрия, което е безумно, защото в Австрия разходите за производство включват и цената на труда, която е в пъти по-голяма от колкото при нас. Следва въпросът какво влиза толкова в тези производствени разходи. Явно когато си монополист можеш да си позволиш такова нещо, а и народа да е роб и да си плаща затова.
110
1
 
27
 
! Отговори
a преди 5 години
Заплатите са ни ужасно ниски. Това е истината. Дори с над средните доходи за страната трудно се изкарва...камо ли да си позволяваш нормални неща като театър, кино, почивка,,,
109
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е правителството да осветли петролния картел на Лукойл.
108
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снощи младеж, активист на ГЕРБ, стреля по протестиращите в Перник, избяга и се блъсна в друга кола