Не горивата са ни скъпи, ниски са ни заплатите! Това ли е истината?

Явор Куюмджиев и Димитър Иванов с коментар пред Bulgaria ON AIR
16 ное 2018 09:20,
165

От няколко дни граждани блокират основни пътни артерии, недоволни от високите цени на горивата и от ниския стандарт на живот. Протестите продължават и в следващите дни, най-масовите се очаква да са в неделя и понеделник в София. Нова стратегия на протестиращите предвижда тридневна окупация на Народното събрание, която се организира в социалните мрежи.

Бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев и енергийният експерт Димитър Иванов коментираха пред Bulgaria ON AIR, че проблемът и причините за гражданското недоволство у нас са не толкова, защото горивото е скъпо, а защото заплатите са много ниски.

Още по темата

"Всъщност цената на едро в България е може би една от най-високите в Европейския съюз. Тук се поставя въпросът: Защо?", подчерта Куюмджиев.

Той обясни, че чрез законодателни промени от преди около 10 години управляващите, които са на власт и сега, са въвели много строги правила за акцизните складове на едро.

По този начин преди това бензиностанциите са имали от много повече места, от които да се снабдят с гориво, а сега търговците на едро са много по-малко.

"Пазарът беше жив и конкурентен. С тези промени те го ограничиха до няколко фирми. КЗК винаги се фокусира върху цените на дребно. Това е създадена - според мен умишлено, ситуация, при която цената на едро се определя от 2 - 3 човека", добави още бившият заместник-министър на енергетиката.

Енергийният експерт Димитър Иванов пък подчерта, че цената на горивото на бензиностанциите или дори на петрола на световните пазари не е толкова важна, а по-важното е колко литра можеш да заредиш със своите доходи.

"Има глобализъм на цените, а има национализъм на заплатите. Така как се живее? Всички разбират за какво става дума", настоя той.

Двамата бяха категорични, че предложението за премахването на биодобавките през зимата, за да паднат цените на горивата, ще даде незначителен резултат от само 1 - 2 стотинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички бензиностанции купуват от Лукойл на монополни цени. ГЕРБ И БСП им гласуваха специална промяна в закона за данъчните складове, така че да са 100% монополисти. Лукойл са Русия в България. Не плащат данъци и правят каквото си искат.
106
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 108"Руският монополист" е 70% собственост на Ингбанк Холандия, която пък е собственост на кръга Ротшилд! Попрочети нещо, писна ми от подлизурки и ***..
105
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, добро утро! Цените на всичко се вдигат, а заплатите и пенсиите може само с по 20 лева на 10 години да се покачат. Не става така! Пари в държавата има, но не отиват където трябва!
104
1
 
18
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 95Правителството може и да не определя заплатите в частния сектор, но определя колко да се краде от частния сектор за да има за заплати на родата назначена на държавно хъхрекска работа! Повече от 50% от заработеното от частния работник се краде от държавата и отива за глупости като хеликоптер за Бистришките Тигри, за чанти за Свинетзила, за 6 бона бонус за дупедати и пендеминистри и други ***. Отделно и колко харчим за на Боко електората! Затова са ниски заплатите, заради тия 50-60%!!!
103
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страшни глупости! Цените на горивата се определят САМО от руския монополист Лукойл. Само ако руската мафия поиска, горивата ще паднат.
102
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно , че след 30 години пазарна икономика народа търси правителството за заплати. Това се иска от работодателя , но за съжаление на протестиращите това са хора на БКП-БСП-ДС , а те искат да ги връщат на власт. *** народ слаба държава .
101
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономиката ще се подобри когато увеличат заплатите и когато повечето хора почнат да използват кредитни карти.
100
1
 
31
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Ти,квалифицирания работник когато отидеш в някой хотел,искаш да ти е подредено и чисто,но дали си даваш сметка че някой е положил труд за това,а даваш ли си сметка че не му се плаща адекватно ,вече и камериерките ги няма ,и те изчезнаха някъде,за по достойно заплащане,а когато населението няма пари ,и твоя квалифициран труд един ден ще се обезцени,защото няма да има кой да купува и да ползва кваливицираните ти стоки и услуги,магазини пълни ,а джобовете празни.
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите са ни ниски и това води до слабо потребление.Трябва да се увеличат заплатите.
98
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка! Крадци недоносени!
97
0
 
19
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
96
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Именно в Правителството и Парламента са лостовете за промяна на живота на хората към по-добро, но лошото е, че те работят само в полза на шепа мошеници със съмнително придобити пари, които правят на маймуни цяла България.
95
0
 
22
 
! Отговори
Рат преди 5 години
Най-накрая някой да го каже
94
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 96Именно Правителството определя минималната заплата за страната. В Румъния от 2019 г. тя вече ще бъде в левова равностойност 870 лв., а при нас едва 560 лв. !!! Българските заплати значително изостават. Борисов и Правителството му да си свалят розовите очила и самодоволството, да се вслушат в критиките на Президента и протеста на хората и ако не могат да подобрят живота на хората да се махат, да идват други. Тези ги чакахме 10 години.
93
3
 
31
 
! Отговори
професионалист преди 5 години
Като не може да вдигне стандарта на българския народ Бай х.й да си ходи.Писна ни да го слушаме как се оправдава като ученичка.
92
11
 
1
 
! Отговори
93 преди 5 години
Стига с тоя. "Лукойл". Ти или си задръстеняк продажник евротъп или си повтаряш безмозъчно като милемиалист стански?
91
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всяка работа и общаци трябват. Не ти трябва Бил Гейтс за всичко.
90
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ходете да протестирате срещу работодателите си бе балъци. Ама там ви е страх да не си загубите заплатките. ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ОПРЕДЕЛЯ ЗАПЛАТИТЕ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР.
89
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има нишови позиции за програмисти където лесно можеш да измуфтиш и 10 бона заплата ако имаш точния опит. Примерно писане на линукски драйвери, разпознаване на изображения, машинно обучение и изкуствен интелект. Ама за това трябва да разбираш компютрите на ниско ниво, да четеш научни пейпъри и да разбираш математически модели. Масата програмисти в БГ са общаци, джиткащи аутсорснати ентерпрайз Java и .NET проекти.
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИнтересноЯ да видим. (+) за Слави и (-) за Корнелия. :D) ---------------КОЛКО КОРЕКТНО - ГОЛЕМИ МИНУСИ И ЗА ДВАМАТА, ЯСНО !!! Интересно, много интересно поставен въпрос. На хитър ли се правиш ти бе !!!