Нищо ново! Разходите на българина растат, доходите му – не!

Половината от населението не се справя с неочаквани разходи
28 ное 2018 10:45, Петя Славова
268

Тревожна статистика – половината от българите не могат да се справят с неочаквани финансови разходи, сочи последното проучване на Евростат.
Още по темата

За 2017 година става въпрос за близо 53% от българите. За сравнение в Европейския съюз средният показател е бил 34 на сто.

"В България едно заболяване може да значи тежест за бюджета между 10 и 20 хил. лева. НЗОК не покрива огромна част от пособията, необходими за непредвидени обстоятелства, свързани с влошено здравословно състояние. А това може да ни коства здравето, за съжаление понякога и живота", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Според икономиста Кольо Парамов това са фатални условия, плод на 25-годишна грешна доходна политика.

"Позволихме си лукса да дадем разрешителни за 450 частни болници и лаборатории, които изсмукват по възможно най-грубия начин бюджета на НЗОК. Дори и още 1 млрд. лева допълнително да бъдат предвидени, с тях ще се случи същото. Отпадна преразпределителния подход на държавата и резултатът е, че се стигна до сегашното положение", коментира той.

Вчера парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. За здраве през следващата година са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са заложени както за болнична, така и извънболнична помощ. Осигурителната вноска се запазва 8%, както досега.

Приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година.

Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
17
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Всеки иска да живее , селяни прости!!!И всеки иска с по-малко труд и усилия да получава повече доходи!Когато си зависим от други хора по веригата, само може да рзчиташ хората на по-високо ниво да са благоразположени и щедри, или да оценят твоите незаменими качества!!!А онзи горе на веригата и той иска да живее по-добре и да взима повече, за да може да глези семейството си!Животът е жесток, селяни прости!!!Агент Стийв Лорийн!ЦРУ!!!
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички тия дето сега са на власт ги чака прокуратурата, всички станаха милионери и милиардери заради тиквата малко им остава
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка на наглите мутри, които съсипаха България !
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разсъждавайте индивидуално,както се опитват да ви внушат,ако разсъждавате индивидуално и егоистично само за себе си,винаги ще ви мачкат.На долния искам да му кажа,че не всеки може да учи,дори и да иска,на моя бивша колежка и двамата сина завършиха средно у-ще с много добър-отличен успех,единия имаше желание да учи висше,но тя нямаше средства да го издържа и отказа,а сме около 100 000 град,сега си представете малките селища как са!Има хора,които нямат пари за паспорт,как да се развиват?С как
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхте ги правят си маси за по-хиляда човека в националната галерия ще пазят властта докато не излезем и не ги погне една независима прокуратура като в Румъния
5
22
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До 1111До РаботодателЩе ходя да чистя * за 3 месеца, ама на Вас няма да Ви работя за жълти стотинки! Имам и образование и съм специалист в сферата си, ама пак повтарям за "трохите" Ви няма да работя! Ами недей. Кой те кара? Работодателите не карат никой насила да им работи. Ходи където искаш, сега е демокрация и можеш да работиш навсякъде в ЕС, може да чистиш, може да станеш високо платен специалист, заминавай и успех.
4
3
 
34
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Този феномен си има име и това име е СТАГФЛАЦИЯ, но нито един медиен дезинформатор няма да признае, че ние сме в състояние на стагфлация от поне 15-20 години. НСИ масово лъже, че нивото на инфлацията, което поне 10% на годишна база и затова се получават абсурди като описаните в статията. Като лъжеш за инфлацията реално получаваш данни за фалшив икономически и фалшив ръст на доходите, а това е много удобно за управляващите.
3
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младите ще вземат всичко в свои ръце,а вие си отивате с вашите 500 лева!
2
13
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
имайте търпение...след 30-40 години всичко ще се оправи...амма че сте и вие....българина вечно недоволен...
1
10
 
5
 
! Отговори
Жак Фреско преди 5 години
Хора нещо бъркате нещата. Демокрацията и пазарното стопанство вървят ръка за ръка със социалната несправедливост. Навсякъде има бедни и богати. Ако искате промяна сваляйте демокрацията и пазарното стопанство. Дали ще ни управлява тая или оная партия за обикновения човек няма разлика ! Има едно нещо, което се казва ресурсно-базирана икономика, която до момента съществува само на теория, който иска може да прочете по въпроса !