Нищо ново! Разходите на българина растат, доходите му – не!

Половината от населението не се справя с неочаквани разходи
28 ное 2018 10:45, Петя Славова
268

Тревожна статистика – половината от българите не могат да се справят с неочаквани финансови разходи, сочи последното проучване на Евростат.
Още по темата

За 2017 година става въпрос за близо 53% от българите. За сравнение в Европейския съюз средният показател е бил 34 на сто.

"В България едно заболяване може да значи тежест за бюджета между 10 и 20 хил. лева. НЗОК не покрива огромна част от пособията, необходими за непредвидени обстоятелства, свързани с влошено здравословно състояние. А това може да ни коства здравето, за съжаление понякога и живота", отбеляза пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Според икономиста Кольо Парамов това са фатални условия, плод на 25-годишна грешна доходна политика.

"Позволихме си лукса да дадем разрешителни за 450 частни болници и лаборатории, които изсмукват по възможно най-грубия начин бюджета на НЗОК. Дори и още 1 млрд. лева допълнително да бъдат предвидени, с тях ще се случи същото. Отпадна преразпределителния подход на държавата и резултатът е, че се стигна до сегашното положение", коментира той.

Вчера парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. За здраве през следващата година са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са заложени както за болнична, така и извънболнична помощ. Осигурителната вноска се запазва 8%, както досега.

Приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година.

Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли някой да обещае да влее 3 4 милиарда от излишъка за пенсии и заплати за да сменим тая власт
29
2
 
19
 
! Отговори
1111 преди 5 години
До ВасилевНе, не е просто изобщо, затова прости хора с бизнес не трябва да се занимават! А постоянно ги срещам. Даже някой са си направо простаци! И всички знаем с тези "обществени" поръчки какво се случва. Как фирми се откриват и закриват, как се трупат фалшиви обороти, как някой хора изведнъж станаха много богати... ама иначе "пазара на труда определя доходите" и "КПД на българина е 10 по-малко от на германеца :) ).
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Доктор Сър ПичукДаже и идея нямаш си какво означава стагфлация, но пишеш врели не кипели по въпроса.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевАми те турските сапунки са във всяка партия и в ГЕРБ,ДПС,БСП,Да,България - ДСБ,то и наркоканала минава от там,кажи ми една партия в която да няма турска сапунка!
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на бас,че няма да управляваш още много дълго с 1 милион гласа а нека да сме мишки
25
3
 
8
 
! Отговори
До Василев преди 5 години
Ти какво работиш, че да си мислиш, че си най-високо във веригата?? Гледай да не стане верижна реакция, че да ще ти ,,изгори"мястото.
24
10
 
6
 
! Отговори
Св.БойкоБългароубиец преди 5 години
Стига сте църкали, малки мищчици. Цър-цър, обратно по панелките!И още 50 години аз ще управлявам България!
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако все още беше турско робство сигурно живота щеше да е по-нормален от сегашния.
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново! От 160 коментара са оцелели 20. И това ако не е манипулация и брутално изкривяване на общественото мнение.
21
1
 
31
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Модераторе, аз предлагам,за да не падне Бойко, ДНЕС.БГ да премахне секцията за Коментари и да си води Монолог в Прослава на Величеството, како правят други сайтове. Е, теб, могат да те съкратят или насочат към друга, по-тежка работа, но нас, какво ние еня?
20
3
 
8
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До 1111Да не мислиш , че е толкова просто!!!'Българският бизнес е притиснат от нелоялна конкуренция от китайски и турски стоки, от банки и монополи в енергетиката, от корумпирана администрация, от субсидирана европесйка конкуренция!Не защитавам българският бизнес, но това си е чиста война срещу държавата!!!Агент Върнан Джайълс!ЦРУ!!!
19
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е тотална манипулация.Същото изследване казва, че в БГ заплащането расте най-бързо в Европа за последните 10г.Но това някак не им се връзва на статията.
18
2
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До ВасилевПроблема Василев, че ние, дето сме отдолу, вече не искаме да Го глезим,а го искаме за Коледа под формата на осмиянка;))) Умрея вече глупаците, дето ще траят вечно Ония, "отгоре" да ги яздят! Затова те предлагат работа, ама нема кой им работи;))) Нема.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си болен в България е по-лошо от бърза смърт по света
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължават да трият коментари тия мутри народа накрая ще ги изрита с шутове от властта мутри са ама народа е нещо друго изритване с шутове
15
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Не е така. Бойко каза, че ставаме все по-добре.
14
2
 
25
 
! Отговори
1 преди 5 години
другари-гербери от ДНЕС БГ,защо изтрихте коментарите,нали слънцето ви казваше ,че няма цензура,това което направихте ,какво е,питам ви аз.
13
1
 
28
 
! Отговори
1111 преди 5 години
До РаботодателАми това и правя. Ама тази игра с работника "къде ще ходи" не е полезна нито за работодателя, нито за работника. Ама се играе доста време. И кой печели - Запада - хубави, млади, умни българи напускат страната и работят за чужди страни. Вие, господа работодатели трябва да сте по-отговорни, по-солидарни към обществото, тъй като бизнеса Ви неминуемо е обречен на неуспех, при неуспех на обществото. Трябват ни "истински" бизнесмени - които да имат капацитета, а не наредени!
12
1
 
15
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Ти си един селянин.Вместо да говориша излез на протест.
11
13
 
8
 
! Отговори
бг работа преди 5 години
Вижте в какво време по обед се пише тука- в работното време. По това време останалият свят обикновено работи!Бау ви е писал, да се учите цял живот и са му натряскали минусите-т.е. българина не иска да се развива и всичко знае вече. Да не говорим каква излагация са повечето ни сънародници в чужбина с езиците. Даже в Русия ме е било срам от българи, дето мислят, че говорят руски и хората викат - а, той много приличал езика ви на нашия!!