Панелките все още са хит. "Младост" и "Изток" – търсени

Цените им по-високи с 8% през първите осем месеца на годината
7 дек 2018 07:20, Петя Славова
34
Панелките все още са хит. "Младост" и "Изток" – търсени
Снимка: архив, Булфото

Цените на панелките в София са се повишили с 8% през първите осем месеца на тази година. Средно жилищата в столицата са поскъпнали с 11 на сто, като най-голямо е увеличението при монолитното строителство – с 12%. Това показват данните на агенции за недвижими имоти, предаде "Труд".

Още по темата

Интересът към малките жилища – с една и две стаи намалява, а в същото време расте търсенето на тристайни и многостайни апартаменти. Средната цена на квадратен метър расте от 766 евро на кв. м през 2014 г. до 1199 евро на кв. м в момента.

Причината за засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните три години пазарът е движен главно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване и в по-малка степен с инвестиционна цел, обясни Младен Митов, анализатор в "Явлена".

Средният наем на двустаен апартамент от средновисокия и високия сегмент се увеличава, като варират между 950 и 1200 евро и 1300-1600 евро за тристаен, отчете Свобода Коджаманова, мениджър в консултантската компания Colliers . При къщите наемите достигат до 2000 евро.

Коджаманова открои като тенденция и нарастващият интерес към жилища извън София, а в топ три на предпочитаните квартали се нареждат "Малинова долина", "Младост" и "Изток".


34
Още по темата: имотценапанели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами пж малкото зло.В т.нар.ново строителство не става за живеене
30
0
 
2
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
На улицата на която живея "ивеститор" построи нова сграда с 7 жилища и само два гаража, на парцел от 220м2. Попитах го а къде ще паркират колите си купилите жилища. Отговора ми, "Ми те не искат да си купуват гаражи или парко места". Точка!
29
4
 
3
 
! Отговори
шумец преди 2 години
Хубавото си е хубаво. Бай Тошо добре ги построи тези коптори, защото на нас ни харесват. Нали се прогресивни *** :)
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Панелките бяха идеално място за живеене, но след 1989 година кметовете допуснаха презастрояване на тези много добре замислени и построени квартали на София. Живял съм и живея в Центъра на София, живял съм и в панелки в три различни кавртала на София. Панелките си бяха едно време много добре. Сега стана сложно с презастроването и пълната липса на мисъл за организацията на движението и паркирането, иначе самите панелки са си пак много добре, особено в сравнение с новото строителство.
27
2
 
13
 
! Отговори
Alpha преди 2 години
Малинова долина - Господи помилуй..хит направо, давам пари като за Виена за да се установя околко катунитте в Малинова. Панелките оставали хит..абе вие акъл имате ли? Кой нормален би мечтал да живее в мръсен, одраскан вход, миришещ на кисело зеле и спаружено в Мумбая на Европа. Спрете с глупостите и разберете, че колкото по-рано се спука балона по-добре. На ваше място, бих правил всичко да го спукам. Защото колкото по-късно, по ще боли.
26
2
 
5
 
! Отговори
Стар софиянец преди 2 години
До 24Имаш ли си на идея колко струва "бяла спретната къщурка" близо до София? Ще ти подскажа - за земята между 50 и 150 евро на кв.метър плюс цената на къщурката, примерно още 150-200 хиляди евро или повече. Един декар е на цена между 50000 евро и 150000 евро без къщурката.
25
0
 
11
 
! Отговори
Стар софиянец преди 2 години
До 21Преустройства в панелките са козметични и не нарушават стабилността на сградата. Над 95% от преустройствата са от типа усвояване на балкон, без да се рушат стени.Забравих да кажа за още едно пердимство на старите жилища - при тях квадратурата е реална, без общи часто. По някое време сле 1989 година допуснаха в квадратурата да се включват и общи части, но до определен процент, след това махнаха ограничението и сега може нов апартамент от 100 квадрата да е по-малък от панелка 60 квадрата
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За хора, които учат или работят, както и с малки деца - монолитно строителство в центъра; пенсионираните родители си купуват бяла спретната къщурка близо до града.Донякъде е проблем това, че имоти в центъра не се продават или пък цените им са такива, че не се вместват като покупаеми в профила на купувач, живял извън центъра досега; затова и търсенето на панелки и ново "строителство" се увеличава, просто защото предлагане на истинско строителство няма.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дефекти се допускат в изобилие и в днешното строителство. На първо място, не като дефект, а като порок е влагане на некачествени бетон и желязо. Това е масово.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде в български нормативен акт не се споменава за експлоатационен срок на каквато и да е сграда, включително и на панелни сгради. Панелките нямат експлоатационен срок! Никоя сграда не се строи, нито някога се е строила за примерно 50 години. Важно е градежа да е качествен, а от тук нататък следва поддръжка.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20Сложих ти плюс, защото за едно си прав - проблемите са главно в обитателите, те вършат такива безумни преустройство, че е чудно как някои сгради все още не са рухнали.Но и дефектите, допускани и прикривани през 70-те и 80-те години не са малко. И това трябва да се има предвид. темата е огромна.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се говори, че монолитни сгради на по 30-40 години са стари, означава, че не се познава строителния процес като цяло. Проблемът с панелките далеч не е в конструкцията, а по-скоро в обитателите. Панелките строени през '70 и '80 по правило нямат никакви конструктивни пропуски и отклонения.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук са пропуснали да споменат, че балон няма, защото вече всички се съгласихме, че няма или може би до довечера ще пуснат още една статия, за да ни го обяснят.Иначе цената вероятно не е никакъв фактор при избор на панел или ново, на тези цени само панел може да си позволи човек с по - големи размери и то пак си е много скъпо. Но да знаете, че балон няма! Лично съм за ново, качествено и на добра локация сторителство, но към момента нищо не мога да си позволя, просто ми е скъпо.
18
6
 
8
 
! Отговори
Св до Броки преди 2 години
Добре, съгласих се, убеди ме. Ще се оглеждам за панелки вече, като си избирам жилище. Не бях се замислял над предимствата. Бях ги махнал от филтъра. Махнал съм от филтъра си за избор на автомобили над 25 годишни, лади, москвичи, разни италиански дараци. Така е - новите коли са по- скъпи - има и некачествени нови има и качествени нови - въпрос на цена. Разликата е, че старите - всичките са некачествени... просто са стари. Всяка прилика с имотите е напълно случайна. Въпрос на филтър.
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Панелените жилища не са по-лоши от останалите. Зависи кога и от кого са изпълнени.Проблемът е, че цените на всички видове жилища у нас са по-високи от реалната им стойност. На цени, в които ще купя жилище в най-мръсния град в Европа, бих си купил такова в Португалия, например.
16
2
 
22
 
! Отговори
Броки преди 2 години
До СвНе, просто всичко ново на пазара е нискокачествено. Чисто технологично сградите не са добре строени. Новите квартали нямат цялостна визия и проектиране, нито инфраструктура. Панелните квартали са проектирани като едно цяло - добре планирано разположение на сградите, малки улички, градинки, училища и градини между тях. Ниски обслужващи сгради. Разстоянието между блоковете е голямо и са разположени шахматно, така че да имам макс светлина. Покажи ми 1 такъв нов квартал.
15
7
 
26
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До Стар софиянецКато добавим факта, че панелките са със в пъти по-добро разпределение, имат нормален размер на стаи и самите блокове не са на 3м отстояние един от друг излиза, че панелните жилища всъщност са много по-качествени от новите. Да не говорим за шума - всеки който си мисли че в панел се чуват съседите да иде в сграда ново строителство и после пак ще си говорим. Единствения минус са някои съседи, но след 10-15 години в новите кооперации ще е същото но в добавка ще са полуразпаднати...
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът с по-старите апартаменти, не само панелните, е в това, че нямат гаражи, а общината резреши застрояването на съществуващи паркинги и презастояването като цяло. Примерно в целия Младост блоковете се строяха без гаражи с изключение на няколко блока, в момента се сещам за два блока - единия в Младост 4, другия в Младост 1. В Центъра е още по-зле, защото вместо малки къщи с дворове, на тяхно място никнат като гъби високи сгради с недостатъчно паркоместа.
13
1
 
16
 
! Отговори
Стар софиянец преди 2 години
Преди по-малко от година си продадох двустайната панелка в Младост. Оказа се, че освен моя апартамент, няма други подобни обяви. Става дума за старо строителство, без първи и последен етаж. Веднага се продаде като топъл хляб на цената, на която я бях обявил.В Младост панелките са на различна възраст, примерно по-голямата част от Младост 3, 4 и 1А са строени след 1978 година, т.е. нямат още 40 години.
12
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпроса с цените на жилищата е като въпроса със заплатите. Т.н. работодатели говорят, че работниците нямат квалификация и затова заплатите са около 600 лв. , но никой не иска да работи за тези заплати. Т.н. брокери говорят, че цените на жилищата непрекъснато се ивеличават, но никой не вярваи не купува .