Населението на България се топи бързо!

Намираме се в т.нар. "златна среда" със своите 3% ръст на БВП
Обновена: 23 дек 2018 21:51 | 23 дек 2018 17:27,
484
Населението на България се топи бързо!
Снимка: Reuters

Икономиката на Европа е в растеж, а безработицата е на нивата отпреди Световната икономическа криза, показват данните на "Евростат", разказа пред БНР генералният директор на агенцията Мариана Коцева. България се намира в т.нар. "златна среда" със своите 3% ръст на икономиката.

Още по темата

Коцева посочи, че въпреки това демографските тенденции са негативни - населението на Стария континент се топи, а България е държавата с най-тревожни параметри в това отношение. Тя допълни, че 2016 и 2017 г. са първите години, в които Европа регистрира отрицателен естествен прираст. България остава начело на тази печална статистика.

"Ръстът, който се наблюдава, горе-долу с милион всяка година, се дължи на миграция. Т. е. население, което идва да живее в ЕС отвън ЕС, така че, да - ние водим, за съжаление, класацията в този негативен естествен прираст - България е страната, в която той е най-отрицателен, повече умирания има, отколкото раждания", обясни Коцева.

По думите й най-бързо намаляващото население обаче е в други държави от Източна Европа - Литва, Латвия, Хърватска, защото там отрицателният прираст е съчетан с голяма имиграция.

"2018 г. беше годината, в която се достигна най-високото равнище на заетост в ЕС и безработицата спадна и се върна в предкризисното равнище от 2008 г.", обясни още шефът на агенцията.

Според нея социалните протести в Европа имат своето обяснение - голямото разслоение на обществото и неравенството по доходите, за което България отново е на челно място. "Сравняват се доходите на 20% най-богати и 20% най-бедни. В Европа разликата е пет пъти, а в България - осем пъти", обясни тя.

По отношение както на производството, така и на потреблението, най-богатата държава в Европа е Люксембург. България обаче е единствената държава, в която равнището на потребление е под 50% от средното равнище за ЕС.

"Когато данните, които публикуваме, пристигат на моето бюро за одобрение, винаги тайно поглеждам къде е България и ми е много болно за доста показатели", допълни Коцева. Отрицателните статистики за страната ни обикновено са свързани с младите хора, поясни тя, и даде пример за високия брой неработещи и неучещи хора с уговорката, че Испания, например, има същия проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
1
 
4
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Умният е на Терминал2 и то само в една посока-напред.*** и агресивният мързел остава тука.мама носи тати меси хиляда лева му стигат...или е в далаверата лява ръка десен джоП пак стаа.
314
2
 
3
 
! Отговори
Rusnak преди 5 години
Прибирайте се при матушка Русь и всичко ще е пак ОК!
313
5
 
7
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Пролетарий от Българич - БЕГАЙТЕ
312
4
 
20
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
При комунизма 10 милиона при демокрацията 5 милиона, след още 20 години демокрация България няма да е има
311
11
 
19
 
! Отговори
До Абсурд 353 преди 5 години
Какво искаш да кажеш? Че умните се спасяват навън, а тук оставаме само глупаците. Така ли? Докога ще им сваляте шапки и ще се подмазвате на хора предали семейство и Родина.
310
3
 
9
 
! Отговори
месара преди 5 години
Това не е население, а роби за гербокрацията. Не се бъркайте, коренно различно е.
309
7
 
3
 
! Отговори
Спасителя в копанята преди 5 години
Затегнете врежите по границите , върнете кзходноте визи и върнетелен ПървиКомунистите ще ходят да ви правят деца по списък И ще станете десет милиона !Кефи ли ви ;)
308
6
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Българин 349 : "Днешния празник е за българите в България" - КАКВО ПРАЗНУВАМЕ...ЧЕ НЕЩО ВИЖДАМ ЕДИНСТВЕНО УПАДЪК
307
6
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Българин 349:ТИ СИ КОМУНИСТ БЕ; КРАДЕЦ КОМУНИСТ КАТО ТИКВАТА, НИНОВА, ЦВЪКО
306
28
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Нека всички днес се обединим и изтрием телефони и адреси на емигрантите. Тези родоотстъпници заслужават да са сами и никой да не се сеща за тях. Никога не проявявайте и капка интерес към живота им там защото така ги карате да се възгордяват ненужно. Днешния празник е за българите в България. Тези които избраха да останат при семействата си.
305
21
 
10
 
! Отговори
На добро е преди 5 години
Истината е че се нуждаехме ит това пречистване. Да се итървем от всички предатели, ненужни миячи на чинии, чистачи на чужди къщи и тоалетни и шофьорчета. Тук днес остана цвета на нацията. И най-важното. Истински патриоти които с всеки ден правят България хубаво и достойно място за живеене.
304
5
 
13
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Защо наричате господин Борисов комунист?? Та нали го избрахте именно за да не са комунистите?
303
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми демокрация има почти навсякъде, такова чудо като в комунистическите коччини като нас - не.Не ще да е от демокрацията, байно.
302
14
 
14
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Най голямото зло се нарича Демокрация
301
0
 
2
 
! Отговори
дебил преди 5 години
дебелата корема отива на страна
300
9
 
30
 
! Отговори
Българите са повече преди 5 години
От девет милиона!Два милиона избягаха от червената *** и родиха 500 000 деца в чужбинаТук тез деца не биха се родили
299
7
 
21
 
! Отговори
Фанете ма за... преди 5 години
Ще живея където искам и както искамРазни цървулковци не могат да ми дават наклон на... инструментаАре у лево
298
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дежурна статия по щампа.
297
1
 
17
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Знаете ли как се получава тази статистика? Представете си домакинство от 2-*** или 3-*** души, но само един от тях работи(може и на две места). Така доходът на този единствен работещ от домакинството, се разпределя между всички членове. Обаче парите едвам им стигат, дори за минимална издръжка... Има огромно текучество на работна сила, което създава впечатлението, че заетостта се увеличава, а всъщност хората, просто сменят едно работно място с друго за по-кратък период от време.
296
3
 
17
 
! Отговори
R.I.P. Bg преди 5 години
> Населението на България се топи бързо!Но може и по-бързо.