Милиард годишно за "социално включване" на роми! А те – изключени, в гета...

По данни от 2011-а те са 326 000, но експерти твърдят, че надхвърлят 1,2 млн.
10 яну 2019 13:30,
237
Милиард годишно за "социално включване" на роми! А те – изключени, в гета...
Снимка: архив, Булфото

По 1 милиард лева годишно плаща хазната само за "социално включване" на ромите, обяви пред "Труд" депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов.

Той бе категоричен, че никой не може да каже колко пари на българските данъкоплатци са изхарчени за интеграцията им, но със сигурност са десетки милиарди лева. Сметки и статистика по темата обаче няма.

Според данни от последното преброяване през 2011 г. ромите в България са 326 000. По данни на експерти в момента реално те са между 800 000 и 1 200 000 души.

Още по темата

"Рамковата програма за равноправна интеграция на ромите в българското общество" от 1999 г. е първият правителствен документ, с който се поставя началото на опитите за приобщаване на най-многобройното малцинство към нормите на обществото. Най-много пари за ромите обаче бяха налети по време на т.нар. Декада на ромското включване, която започна през 2005 г. по инициатива на Джордж Сорос. В доклад от 2006 г. анализаторите Лъчезар Богданов и Георги Ангелов твърдят, че ползите от декадата ще са за 15-30 млрд. лв., а разходите ще са 700 000 – 1,1 млрд. лв.

Няма разчети колко пари по европейските програми са изхарчени през годините на прехода за интеграция. Още преди влизането на България в европейското семейство по предприсъединителната програма ФАР за интеграция са похарчени 40 милиона евро. Още 20 милиона евро, получени като заем от Европейската банка за развитие, бяха дадени за изграждане на ромски жилища в София, Пловдив и Пазарджик.

В настоящия програмен период само по ОП "Развитие на човешките ресурси" се предвижда за "социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите" да бъдат разходвани около 130 000 000 лв., като прогнозата е от тези средства да се възползват 19 380 лица от ромски произход.

Пари за роми има и по линия на образователните програми. 4 млн. лв. от европейската програма за "Наука и образование за интелигентен растеж" трябва да бъдат разходвани за обучение на децата, които са от етническите малцинства.

Други 7,5 млн. лв. са за "ранна превенция на обучителни затруднения", а 5 млн. лв. са отишли за обучението на 2000 педагогически специалисти за работа в мултиетническа културна среда през 2017 и 2018 г.

По ОП "Развитие на човешките ресурси" общинните разполагат с 80 млн. евро, от които ще се възползват 11 600 роми. Общо 668 млн.лв. са предвидени по тази програма за социално включване на уязвими групи.

Резултатите от близо 30 годишните усилия за интеграция на ромите лъснаха миналата година в доклад на кампанията "Дом и сигурност за всеки" на "Отворено общество". Кампанията отчете, че повечето роми живеят и предпочитат да живеят в гета и че над 200 000 къщи са незаконни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
3
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Ами като няма работа ромите трябва или да ходят в Германия или да крадат. Ето защо казвам че държавата има по-голяма вина от ромите за ситуацията.
20
0
 
38
 
! Отговори
Колко са 12 млрд лв преди 5 години
12 млрд са по 2000лв на човек от населението (не-ром). Средно статистическо 4-членно семейство с двама работещи и две деца е платило 8000лв или по 4000лв на работещ... Престъпно е при толкова вложени пари дори да не са направили статистика какъв е резултата, кое работи, кое не работи.
19
0
 
27
 
! Отговори
Модерното преди 5 години
Отворено общество откри че 200 000 къщи са незаконни? А държавата не знае - страшна държава??? Кметовете не знаят - жестоки кметове??? А всички те вдигат данъците на работещите хора и не бутат незаконните постройки. Ромите не плащат вода, ток - но КЕВР вдига цените на тези които плащат - невероятни специалисти??? Омбудсмана не иска да се събарят незаконните къщи, а не иска да се облагородят квартали със законни къщи - много хуманно???
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много сте заблудени драги слушатели,ужасно много.Ако нямаше полза от тези милиарди този етнос да бе изчезнала от БГ завинаги ,а те се плодят!АЕЦ Козлодуй ,АЕЦ Белене Южен поток ,Турски поток тези неща щяха да се случат ако не бяхме слаби
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледай какво чудо. Вземат да им присвоят парите и по малкото от половината отиват за кебапчета и кюфтета по изборите, и по 30 лв на глас. . Ядат си парите на кебапчета. Разликата в усвояването, че трябва да вземат 80%,другото администрация. А сега вземат 20% от присвояване на парите.
16
3
 
14
 
! Отговори
димна завеса преди 5 години
как е, стана ли ясно къде са парите от КТб?!
15
15
 
11
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 5 години
Андрешковци, усвоявате парите на ромите, а ги обвинявате, че крадат !А политическата Мафия поддържа ромският проблем като отдушник !Цял "генерал" хвърлиха в битката срещу ромското гето, за да отклони вниманието от "Банев-гейт", "Митьо Очите-гейт", "Фърчила-гейт, Корупция, Демография,... !И естествено тунеядци, илтраси, маргинали, метежници и луумпени се активизират да спасяват "родината" !!!
14
0
 
20
 
! Отговори
пост2 преди 5 години
Единственият подход е обучение в учебни заведения тип пансион, което ще откъсне децата от вредната домашна среда и ще има някаква гаранция, че помощите (за деца) отпускани от държавата се използват за тази цел. Реално едва ли нещо ще се промени, по простата причина, че власт имащите са тясно свързани с тарторите и "усвояват" средствата заедно
13
0
 
24
 
! Отговори
Орбан е Велик преди 5 години
Българи време е да си поискате полагащите ви се пари и то с лихвите и неустойките за последните поне 10 години!!!
12
1
 
36
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
Чакайте някой човек който ражда на 12г и на 25г да има вече 4-5-6 деца с баща(и)неизвестни да успее да се изучи,да започне високо платена работа за да може да отглежда тези деца и да им даде и на тях възножност за образование и реализация в живота! Докато ром ражда кога е дете и е неграмотен никога няма да се интегрира и ще сее само бедност и неграмотност!А бедно и неграмотно население се управлява с кеф!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ако са само тези милиарди добре е ! - мислим си ние че знаем че се краде но и представа си нямаме за какво става въпрос.
10
4
 
5
 
! Отговори
Ромче преди 5 години
Получаваме само като гласуваме по 30лв иначе е 50 . А от цялата махала има няколко човека които получават социални по няколко бонбони за месец!!!! Пълни сте с лъжи и кражби а това се отразява ***!!! в германия работим тука крадем! Така е в живота,Трябва да се приспособиш към системата където живееш .
9
0
 
18
 
! Отговори
Aha преди 5 години
До ВладоПросто някакси ги влече мизерията. Отделно, че те наистина живеят в парарлелно общество - техните водачи решават кой какво ще прави и кой колко ще има. Това е основният проблем според мен. Ако спрат да зависят от своите "барони", някои ще искат да живеят като нас. Бедата е, че въпросните "аристократи" са вързани със структурите на властта на високо ниво. Тъй че на този етап задачата няма решение.
8
0
 
23
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
че ползите от декадата ще са за 15-30 млрд. лв., а разходите ще са 700 000 1,1 млрд. лв.За кого са тези ползи от 15-30млрд лв? От къде са дошли тези милиарди? Не е ли пак от съвстните данъкоплатци, дето после ни обвиняват, че не сме искали да имаме деца докато сурвакват с поредното учеличение на парно, ток, всевъзможни такси, за да финансираме множенетоСамо сметнете 130млн за 20хил рома раздадени на калпак: кой българин може да се похвали, че е получил 6500лв от държавната хазна
7
1
 
48
 
! Отговори
Васил преди 5 години
До АнонименМога да ти кажа за къщичките построени в Пазаджик с Европейски пари - двуетажни къщички с малки дворчета, ниски огради, разделящи една от друга къщите, ПВЦ дограми и още и още. Направо се нанасяш и поне 10-15 години си живееш без грижи. Но това племе само за месец унищожиха всичко - дворчетата приличаха на ***, оградите счупени и изгорени и т.н.
6
4
 
50
 
! Отговори
Българи преди 5 години
Обединени българи събирайте пари и плащайте на БЪЛГАРСКИ семейства помощи за да имат повече деца и да спрем държавните помощи. Българи обеднявайте се
5
0
 
47
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
В Десетилетието на ромското включване потънаха 10 000 000 000 $.
4
0
 
35
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
поредното доказателство за не компетентността на разпределителите на тези средства и липсатана регулатор и контрол как точно се харчат,най вероятноотиват някаквипари в ръцете на няколко тартора който вместо да ги разпределят си ги задържат или изнудват техните братя роми за нещо преди да им дадат кешнеспособността и нежеланието на политиците да създадат система според която тези малцинства да се образоват и заемат мястото си на трудовия пазар е очебийна
3
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На практика предоставиха на ромите наготово голяма част от това, което хората изградиха с труда си по времето на Живков. Лъвския пай отива в малцина.
2
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истината братВярваме ти, защо да бачкат след като получават по 1 млрд ей тъй като шестица от тотото. Във Унгария по селата ромите във 6 часа са на полето и работят до 8 вечерта има специални хора дето ги подкарават на работа. Който не отиде и 1 ден не получава и социални помощи.