Милиард годишно за "социално включване" на роми! А те – изключени, в гета...

По данни от 2011-а те са 326 000, но експерти твърдят, че надхвърлят 1,2 млн.
10 яну 2019 13:30, Златко Желев
237
Милиард годишно за "социално включване" на роми! А те – изключени, в гета...
Снимка: архив, Булфото

По 1 милиард лева годишно плаща хазната само за "социално включване" на ромите, обяви пред "Труд" депутатът от Обединени патриоти Искрен Веселинов.

Той бе категоричен, че никой не може да каже колко пари на българските данъкоплатци са изхарчени за интеграцията им, но със сигурност са десетки милиарди лева. Сметки и статистика по темата обаче няма.

Според данни от последното преброяване през 2011 г. ромите в България са 326 000. По данни на експерти в момента реално те са между 800 000 и 1 200 000 души.

Още по темата

"Рамковата програма за равноправна интеграция на ромите в българското общество" от 1999 г. е първият правителствен документ, с който се поставя началото на опитите за приобщаване на най-многобройното малцинство към нормите на обществото. Най-много пари за ромите обаче бяха налети по време на т.нар. Декада на ромското включване, която започна през 2005 г. по инициатива на Джордж Сорос. В доклад от 2006 г. анализаторите Лъчезар Богданов и Георги Ангелов твърдят, че ползите от декадата ще са за 15-30 млрд. лв., а разходите ще са 700 000 – 1,1 млрд. лв.

Няма разчети колко пари по европейските програми са изхарчени през годините на прехода за интеграция. Още преди влизането на България в европейското семейство по предприсъединителната програма ФАР за интеграция са похарчени 40 милиона евро. Още 20 милиона евро, получени като заем от Европейската банка за развитие, бяха дадени за изграждане на ромски жилища в София, Пловдив и Пазарджик.

В настоящия програмен период само по ОП "Развитие на човешките ресурси" се предвижда за "социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите" да бъдат разходвани около 130 000 000 лв., като прогнозата е от тези средства да се възползват 19 380 лица от ромски произход.

Пари за роми има и по линия на образователните програми. 4 млн. лв. от европейската програма за "Наука и образование за интелигентен растеж" трябва да бъдат разходвани за обучение на децата, които са от етническите малцинства.

Други 7,5 млн. лв. са за "ранна превенция на обучителни затруднения", а 5 млн. лв. са отишли за обучението на 2000 педагогически специалисти за работа в мултиетническа културна среда през 2017 и 2018 г.

По ОП "Развитие на човешките ресурси" общинните разполагат с 80 млн. евро, от които ще се възползват 11 600 роми. Общо 668 млн.лв. са предвидени по тази програма за социално включване на уязвими групи.

Резултатите от близо 30 годишните усилия за интеграция на ромите лъснаха миналата година в доклад на кампанията "Дом и сигурност за всеки" на "Отворено общество". Кампанията отчете, че повечето роми живеят и предпочитат да живеят в гета и че над 200 000 къщи са незаконни.


237
Още от Страната
Пионката, която почерни семейство: Спешният център в Ботунец – морга!?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
6
 
3
 
! Отговори
Страхил преди 1 седмица
Ами като няма работа ромите трябва или да ходят в Германия или да крадат. Ето защо казвам че държавата има по-голяма вина от ромите за ситуацията.
112
2
 
11
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 1 седмица
Продължавам До 112
Европа нарушава собствените си закони и приема нелегалци в името на му..лти културизма ,приемат ги ,хранят ги й им дават пари(както е тук с нашите бронзови „братя”)без да им изискват отговорности – образование,умения,работа.Те живеят ,размножават се с финансиране от европейският данъкоплатец ,ВСИЧКИ НАС –без разлика на националност! Вече дори освен на национална сме подложени и на идентична , личностна дискриминация чрез полит коректност и отричане на мъжа и жената като единствен биологичен признак. Европа е тръгнала към упадък.
111
3
 
10
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 1 седмица
До 112

Скъпи ми приятелю , незнам кой те е излъгал че европейският съюз ще търси отговорност от Бойко Борисов за някакви пари които по предназначение ТРЯБВА да се ЗАГУБЯТ В НЯКОЙ ДЖОБ по програми за малцинствата! Тези програми са дадени на него от неговите създатели. Борисов е диктатор сложен да контролира местното население което е докарано до отрицателен прираст - повечето българи са стари, а р.мовете са поощрявани с пари да раждат необразован електорат
110
0
 
28
 
! Отговори
Бял човек преди 1 седмица
Аз съм ДИСКРИМИНИРАН! Аз си плащам за жилището, но плащам и на РОМА жилището. Аз си плащам образованието на двете деца, но плащам и на РОМА образованието на неговите 7 деца. Аз си плащам отоплението през зимата, но плащам и на РОМА отоплението. Аз си плащам тока и водата, но плащам и на РОМА тока и водата. Аз си плащам лечението чрез данъците, но плащам и на РОМА лечението. Аз съм ДИСКРИМИНИРАН в България. Жалко е!!!
109
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
страшна статия!!няма отчет,само гола статистика!ми да вземе някой да потърси отчет за тия пари.истината е,че разни самозвани тарикати -ромоводители сами изкрадоха парите за тяхната си интеграция
108
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Джордж Сорос-куриера на фамилиите ротшлди рокфелери моргани шифове барухи-tрябва да бъдат изкоренени от сащ , европа и русия завинаги много злини направиха
107
0
 
12
 
! Отговори
Борисов на съд преди 1 седмица
Гл.редакторе или какъвто си в тоа сайт , ако крадения/копирания ти Текст от Труд е достоверен то Борисов би трябвало на съд в Страсбург и веднага в Затвора защото това не са пари на Хазната а на ЕС , не са наши пари
106
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво интеграционно е направено за ро.мите?
В училище ги записват насила под заплаха да спрат детските. Дават им безплатна закуска. Внушават им, че трябва да учат, за да сполучат. В същото време родителите им са безработни. Никой не ги взема на работа. Преди '89г повечето учеха до 11. клас. Необразованите добиваха професия в казармата. След '89г. най- напред махнаха от работа точно тях. Макар и грамотни. Оттогава никой не ги взема на работа. Това ли е интеграцията? Защо да учат?
105
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
че те кога са изявили желание да бъдат включвани социално
104
1
 
0
 
! Отговори
Граматиков преди 1 седмица
До хахаха
Върни се в първи клас .
103
2
 
14
 
! Отговори
Социолог преди 1 седмица
Мутрите и политиците крадат от ромите ,а те от гражданите .Същите тези мутри го играят патриоти рицъри и карат ограбените да се джавкат едни с други.
Затова и право и полиция са с вързани ръце....
102
2
 
7
 
! Отговори
бг преди 1 седмица
ромите в пазарджик повечето са в запада от социалните едва ли получават повече 100 семейст. как тека точната сума и численост не знаят това според мен парите влизат в някои си джоб строиха им около жесет къщи а сега се хвалят. много от тях знам някога сме работили в каучуковият завод не съм чул някои да получават помощи.за другите градове не знам .влезте в махалата в пазарджик и ще видите какви хубави къщи си строиха всички са закони.тека наречената махала токаито там всичко е незаконо.нека да
101
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я вижте дали и Банев няма участие в това "социЯЛно включване" и ще ви излезе сметката !
100
0
 
12
 
! Отговори
khazito kalergy преди 1 седмица
питайте сорос
99
2
 
23
 
! Отговори
Джугашвили преди 1 седмица
Най-много да се включат незаконно към някое Ел.табло.
98
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дами и Господа, според вас националните предатели какво наказание заслужават?
97
0
 
37
 
! Отговори
Колко са 12 млрд лв преди 1 седмица
12 млрд са по 2000лв на човек от населението (не-ром). Средно статистическо 4-членно семейство с двама работещи и две деца е платило 8000лв или по 4000лв на работещ... Престъпно е при толкова вложени пари дори да не са направили статистика какъв е резултата, кое работи, кое не работи.
96
0
 
43
 
! Отговори
До 127 преди 1 седмица
Да точно така българите са виновни на ромите, че са прости мързеливци, със завършен първи клас, нали така НПО ? Да се чуди човек как така, ние българите, най-големите расисти на света, сме допуснали турци, арменци, китайци, руснаци, гърци и т.н. да живеят, учат, работят, правят бизнес и т.н. в България? Аз лично познавам свестни роми, които работят и живеят като нормални хора, е как тези хора могат, а онези гето не могат?
95
0
 
9
 
! Отговори
До внимание преди 1 седмица
Получи наказание според "заслугите си!!!
94
7
 
6
 
! Отговори
Хахахахах преди 1 седмица
Вече милионите не връзват и дай с милярди да лъжем простака неук.Каде ги видяхте тези пари или вие точно ги прибрахте , господа патреоти.