Път към чашката: Алкохолиците у нас – над 200 хиляди!

Българските домакинства харчат средно 1,7% от доходите си за алкохол
13 яну 2019 14:15, Петя Славова
219
Път към чашката: Алкохолиците у нас – над 200 хиляди!
Снимка: pexels.com

СЗО определя като злоупотреба всяко количество алкохол над една малка ракия, една чаша вино или една малка бира на денонощие. Колко от нас надвишават това количество?

Алкохолизмът у нас се лекува в психиатрииите. То е хронично, рецидивиращо, прогресивно и потенциално смъртоносно заболяване. Световната здравна организация (СЗО) го определя за по-тежко от шизофренията. Според неофициални данни у нас живеят над 200 хил. алкохолици,  а българските домакинства харчат средно 1,7% от доходите си за алкохол.

Още по темата

У нас  има групи за взаимопомощ "Анонимни алкохолици". В тях членуват хора на различна възраст, с различен социален статус и образование.  Всички те са обединени от обща цел - да останат трезви и да помогнат на други да победят алкохола.

"Анонимни алкохолици" не е религиозна структура, но се уповава на вярата. Началото поставят борсов посредник и хирург през 1935 г. в САЩ – тогава безнадеждни алкохолици. Сега мрежата съществува в 150 държави и се посещава от над 2 млн. души, предаде bTV.

Но не всеки, който пие, става алкохолик. Алкохолиците са генетично предразположени. Това е болест на мозъка, която засяга психичното и телесното състояние, социалното функциониране и ценностната система.

"Това, което отключва целия този механизъм, е употребата на алкохола с биологичното предразположение. Тогава вече алкохолът се включва в самия обмен на клетката и когато вие спрете алкохола, клетката започва да страда", коментира д-р Владимир Николов, директор на Държавна психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и зависимости.

Настъпилите биологични промени на клетъчно ниво карат човек да продължава да пие. Когато човек системно губи представа за количеството изпит алкохол и губи контрол над ситуацията, е време да потърси помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
13
 
! Отговори
ГРУ преди 5 години
Алкохолът е спасил Света от трезвениците!Както е казал поета с ватенката-"Човекът е човек когато е пиян!"Казва се Пеньо Пенев и е автентичния автор на най-великата порнопоема в историята на българската литература!Това е одата за Кънчо!
152
5
 
6
 
! Отговори
user преди 5 години
До полуалкохоликСпоред СЗО си алкохолик, защото трябва да пиеш 50*7 = 350 мл. твърд алкохол седмично. Намали го малко, за да влезеш в нормата :)Алкохолът влияе и на пикочната киселина, която предизвиква подагра. Добре е да се намали малко алкохолът.
151
5
 
8
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
Толкова са и русофилите.
150
5
 
16
 
! Отговори
полуалкохолик преди 5 години
Може ли да ми каже някой аз дали съм алкохолик след като всяка събота вечер се напивам с около 500 мл ракия и после излизам на дискотека и бушувам цяла нощ. Иначе вкуса на алкохола ми е отвратителен и през останалото време не близвам алкохол. Даже и бирата ми е гадна. Но без да пия не ми се купонясва и нямам настроение.
149
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има принудително лечение за алкохолиците. Знам за двама, които успяха да спрат алкохола след лечение. Естествено, да е навременно, не когато каруцата е вече у ряката.
148
4
 
7
 
! Отговори
Църо костотрошача! преди 5 години
Обяснявам за неразбралите!Бачкали сме в Коми 6 години с двамата ми братоци!За две денонощия сме видели сметката на 15 кила люта тетевенска домашна!!!Докато трима ватенки за същото време удариха по кило антифриз и повече никой не ги видя на обекта!
147
5
 
15
 
! Отговори
Док Холидей преди 5 години
Разберете,бре!Никой не може да изпие всичкия алкохол на Света,но е длъжен да опита!!!Алкохолът е в топ пет на най-великите изобретения в Историята на Човечеството!!!
146
5
 
7
 
! Отговори
До Църо преди 5 години
Явно се движиш сред ватенки, за да знаеш как пият *** - лошо Бро, Лошо?Доколкото знам ватенки е имало ВСВ?Демек си потомък на Дракула, безсмъртен си, щом още общуваш с ватенки, или си от онези Наполеоновци, които ги лекуват в едни специализирани заведения, взимат ги принудително с линейка, и им прилагат "шокови терапии".Бай дъ уей, немците след поражението от Москва, обличат ватенки, за да оцелеят.Като цитираш ватенки, уточнявай руски или немски, и на кой километър от С-я?
145
7
 
7
 
! Отговори
Църо костотрошача! преди 5 години
Аз и моите двама братоци си къркаме от сутрин до сутрин на смени!А пък *** си къркат антифриз и *** на смени!
144
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 200 000?! Мислех, че рycoфилите у нас са повече! Алкохолизма у нас е по съветски модел, остана от времето на засиления културен обмен между България и братския "СССР".
143
2
 
3
 
! Отговори
Христо преди 5 години
Dnes.bg - сайт за "черни новини"
142
4
 
12
 
! Отговори
Темата преди 5 години
разбуни духовете?!?При наличието на толкова коментари,колкото "За",толкова и "Против" алкохола,говори,че действително има проблем,а неговото отричане е първият признак за неговото съществуване в обществото ни?!?В крайна сметка всеки сам избира как да изживее живота си?!?Не бива да се изпада в крайности,от явни съдници,до явни защитници,защото "Прекален светец и богу не е драг"!?!Истината е в мярката,както да знаеш кога да започнеш,така и да знаеш кога да спреш?!?И най-важното е да можеш?!?
141
0
 
19
 
! Отговори
КИРО преди 5 години
От утре без мене, омръзна ми да съм пиян!
140
2
 
4
 
! Отговори
Ай, ай преди 5 години
Толкоз, средно 15-20 човека, хубав малц 150 лв. бутилката - 2, а софра, храна, питиета за дамите, бензин, винетки, карти сезон.Страдание :)
139
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 144Аз съм точно така както казваш. След 2 ракии нито искам, нито мога. Ама факт, ходи и такова човекът, даже и клипчета ми праща. И тройки ми е предлагал да правим, ама както казах, не мога. За хубави и уж порядъчни жени иде реч, не за някакви бангии. Аз пък съм инструктиран да го крия от жена му и да казвам, че е спал у нас.
138
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Който пие - зло не мисли,кой не пие - има ***"
137
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искате да имате нормален живот никога не се обвързвайте с любител на чашката.Алкохоликът прави живота на близките си АД.
136
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ай, Ай"Говорим за чаша червено вино на обяд, и събота неделя качествено питие 50- сто грама, в компания в продължение на 5-6 часа."---Абе, какви 56 часа, бе!Ами, то, питието ще се изпари за толкова време. Без да си го близнал даже! :)
135
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Che"C2H5OH Само това научих по Химия. И H2O, ама тя съдържа микроби."---И на мен доктор Радева ИЗРИЧНО ми казА да не пием вода. Заради микробите. :)
134
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 142На пет ракии сигурно ще е като порно актьор.Тия ги разправяй на някое 12 годишно хлапе-с такова количество алкохол желанието е силно,ама възможностите са слаби.