Дрога на кристали вкарва масово младежи в психиатрии

Възрастта на наркоманите пада драстично, има 13-14-годишни
Обновена: 26 ное 2018 06:43 | 25 ное 2018 19:30, Веселина Йорданова
68
Дрога на кристали вкарва масово младежи в психиатрии
Северин Красимиров употребявал дизайнерска дрога. Снимка: БулФото

99% от младите пациенти на психиатричните болници са наркомани, пристрастени към дизайнерската дрога, или т.нар. кристали.

Това показва проучване на “24 часа” в няколко от най-големите лечебници за психиатрични заболявания. Едва 15 от всички 1500 пациенти до 35 г. се лекуват от болести, които не са свързани с употребата на опасните метаамфетамини.

Най-често младежите употребяват модерните напоследък кристали, според психиатри, които се занимават с наркозависимости.

В мъжкото отделение на Центъра за психично здраве в Русе например от 150 души на възраст до 35 г. само двама не са били на метаамфетамини, казва д-р Светослав Иванов.

В най-голямото отделение за психично болни от дрога в Раднево отчитат комбинирана употреба - метаамфетамини като кристали заедно с марихуана например, посочва шефът му д-р Иван Добринов. В лечебницата в Курило също има ръст на пациентите наркомани, макар болничното заведение там да е с по-друга насоченост.

Наркомани на кристали и други разновидности на метаамфетамините се увеличават и в клиниката в Суходол. Едва 5 от 200 на година са алкохолици. Там са направили и друг извод, свързан с психостимулантите.

“Такива хора никога не търсят помощ. Водят ги техни близки, когато се стигне до психоза. Всички, които се дрогират с кристали и метаамфетамини, получават такава в един момент”, казва шефът на клиниката д-р Владимир Николов. Той и колегите му забелязват втори пик на кристалите. Дизайнерската дрога беше актуална през 2012 г., но сега отново набира сила.

Столичните дилъри я предлагат в нощните клубове като тест за търсенето преди зимния сезон. Очакванията са тя да е хит по ски курортите.

Кристалите са сравнително евтини - от 20 до 30 лв. Имат дълготрайно въздействие и се произвеждат лесно. Правят се в домашни условия от противогрипни таблетки, вода и някои химикали, които могат да се открият във всяко домакинство. Сместа става на кристален прах и кафяво-бяла пяна, която се маха. Дрогата блести като планински кристал - в жълто, оранжево или розово. Цветът зависи от съставките.

Дрогата може да се смърка през тънки тръбички, да се пуши с лула или да се разтвори. При инжектиране действа веднага.

Дизайнерската дрога освобождава т. нар. хормони на щастието - адреналин, норадреналин и допамин. Това води до повишаване на самочувствието и намалява чувствителността към болката.

“Човек губи връзка с реалността, може да има мисловни разстройства и дезорганизирано поведение. Случва се да гони майка си с два кухненски ножа, да върти самурайски меч в ресторант, да обикаля с брадва по осевата линия на шосето, да тича гол по централната улица на града, да скочи в езерото или от деветия етаж, да се сбие с няколко полицаи, да запали жилището си и т.н. По време на психозата често се появяват налудни идеи и халюцинации, които мотивират тези действия”, обяснява д-р Димитров.

Неговите пациенти масово са комбинирали различни видове дрога. “Голям проблем е, че смесват и с алкохол. От кристали и другите метамфетамини се отключват най-често психози”, казва той и посочва, че такива са 300 от 370 случая на наркомани.

Много е паднала и възрастта на наркоманите, почва се от деца. “Момиче на 14 беше доведено от майка си, друса се с метамфетамини и марихуана”, посочи пловдивски лекар. “Детето се обърна и каза, че не иска да се лекува, защото това, което приемала, си било съвсем нормално”, казва медикът.

И д-р Добринов вижда драстичен спад във възрастта. “Има тежки психиатрични усложнения при деца на 13, 14, 15 години – с психоза, агресия, грубо неадекватно поведение, панически атаки. И всичко това невинаги може да бъде диагностицирано.

Все по-често срещаме комбинирана употреба едновременно на няколко вещества – например алкохол с наркотици”, казва шефът на най-голямото такова отделение в страната. Често обаче заради липса на достатъчно данни не се разбира, че човек е откачил заради дрогата.

Северин Надеждов, който е обвиняем за убийството на Виктория Маринова в Русе, също е смъркал опасната дрога на кристали, твърдят свидетели по разследването. Преди дни Окръжният съд в Русе го настани в психиатричната болница към затвора в Ловеч за експертиза.

В началото на октомври Надеждов бил на рожден ден, Купил си и евтината дизайнерска дрога. След това отишъл на друг купон, а малко по-късно си тръгнал. По пътя към дома си срещнал Виктория. Нападнал я с няколко удара и я изнасилил.

20-годишният мъж още твърди, че не помни да е убивал младата жена. Дори се разплакал, когато му обяснили, че била мъртва при сексуалните гаври. След убийството Северин заминал за Германия, но бе заловен и бързо го върнаха у нас.

Той започнал да се друса с кристали няколко месеца преди убийството, разказаха пред “24 часа” негови приятели. Те посочиха, че в нощта преди убийството Надеждов пил и няколко водки. “Ако не беше пиян и надрусан, никога нямаше да посегне на момичето”, убедени са близките му. След като мъжът бе хванат, съпругата му се изнесе от Русе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 1 ден
До ИванТе нито знаят Какво се случи нито нищоНо говорят пълни глупости
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимната преди 3 години
Ами,какво да кажа...много слаба статия. Съдържа част ,дори от други статии..Не си мислете,че сте написали нещо. Нищо сте НЕ казали! ...Просто спрете да пишете неща,за които нищо не знаете. Информацията,която предоставяте трябва да бъде повече от предположения ,базирани на клюки. Не пишете слухове и не си съчинявайте врели-не кипели!!!!В противен случай ви се губи смисълът,както и времето!П.с Не е той убиецът. А който и да е ,надали вината му е в наркотиците... По-скоро е в поръчителя. 😉
46
7
 
8
 
! Отговори
Киро боду преди 5 години
Пламенчо,ти наистина ли смяташ,че Северин е убиеца овчицо?
45
4
 
7
 
! Отговори
Иван преди 5 години
По-интересно е да каже кой му е дал тази бяла субстанция и какво точно му е заръчал да направи, както и какво му е обещано в замяна.
44
4
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Ами дайте да го оправдаят Северинчо сега, щом ако не е била дрогата, едва ли е щял да убие жената...
43
6
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Еми така ще да е, като позволявате на Бойко да си върти наркотиците в цяла източна Европа, вместо да натискате правителството да легализира тревата, както правят в цивилизацията. Ама *** народ, какво да се очаква от него? Мама и тате поркат алкохолец, нормално и децата да търсят някакви наркотици.
42
4
 
21
 
! Отговори
Battlecrueser преди 5 години
Мръсни лъжливи медии , защо тръбяхте ,че тоя м.гал е пушил канабис ??Защото излишно настройвате обществото срещу билката .Докато държите нещо безобидно в нелегалност , истинските отрови ще тровят децата ви .Западните държави напрвиха верният информиран избор , а бай *** продължава да дава парите на мафията , която превръща с химикалите си децата в "Зората на мъртвите " ...
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А забогателият Гел перящ парите си дошли от този бизнес, говори че хората не трябва да протестират! На всичкото отгоре и шеф на КРИБ..
40
3
 
8
 
! Отговори
минчо преди 5 години
няма такова нещо в БГ,някой да е 4ул за хванат дилър,за хванати наркотици -тука в БГ несъществува дрогата,няма я ,наркомани няма -казах,да е жив и здрав *** още дтлги години да ни управкява
39
0
 
13
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 5 години
Този изверг ли намерихте да ползвате за снимка?
38
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казва се синтетична дрога................стига с тоя глупав термин - "дизайнерска дрога".Дрогата е екстра от демокрацията.............при Тодор Живков нямаше дрога......................имаше възпитание и дисциплина!!!
37
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И полицаите пазят дилърите. В Русе специално, всички ги знаят кои са.
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Възрастта на наркоманите пада драстично, има 13-14-годишни"---А преди тази възраст тренират с вдишване на лепило.Хем евтино и достъпно, хем законно, хем кеф... :)"Културни особености на етноса" му викат. :)
35
8
 
13
 
! Отговори
геро преди 5 години
гарантирано от герб
34
14
 
4
 
! Отговори
Земя,планета,затвор преди 5 години
Северин взриви света след убийството на Хашоги от принца и неговите приятели резачите. Всякаш октомври беше месец за убиване на журналисти. Случайност че два журналиста ще бъдат убити в октомври месец ? Когато става дума за елитите случайност няма. Аз все си мисля че е поръчково убийство. Убийството на Хашоги е точно такова. Сега има нова дрога канибал. Като я смъркаш ставаш рептил и започваш да ядеш човешка плът. Ставаш канибал. В ада живеем няма спасение спасявайте се.
33
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горкия Северин... Който е *** да не носи отговорност. Това ли се опитвате да пробутате, да оправдавате.
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново двойка от мен за статията, селинджъри!
31
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По останалия свят отдавна имат този проблем. Разбира се в останалия свят се борят с него, а тук...печелят от него. Докато дрогата, алкохола, насилието и т.н. са тема табу, не се борим с проблема, защото това е проблем, проблем е нуждата от дрога, а не това, че някой може да си я набави. Проблем също са ромските квартали, в които не стъпва полиция, а царят техни си закони, изработени от, най-богатите, от хората печелещи от дрога.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как пък никой не можа да се ограмоти грам по тази изключително важна тема за тридесет години?! Как така хем непрекъснато всички аларми вият и всеки се опитва да обясни колко е сериозен проблемът, а никой не си прави труда да прочете поне пет реда в "Уикипедия", преди да пише за него?! Малоумие, безбрежно.
29
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето наркотици, ако изключим листната маса и гъбите, имат формата на кристали. Какво ново видяхте тука?? Освен това, не е "метаамфетамини", а е "метамфетамин", префиксът е "meth", a не "meta", и смислово разликата е зверски голяма. Числото е единствено - метамфетаминът е точно ЕДНО съединение. И не е дизайнерска дрога. Дизайнерските дроги са съвсем друго нещо. Ако с тази информация ви е захранил някой корифей в областта, спирам да ходя и на лекар, в тази държава на тъпирите.